Polikistik over sendromu (PCOS) kadınlarda adet düzensizliği, tüylenme, kilo artışı gibi çeşitli belirtilerle ortaya çıkar. Özellikle de üreme çağındaki kadınların birçoğunda yaşanan bu hastalık hem doğurganlık konusunda olumsuz etkiler oluşturabilir, hem de tedavi edilmediği takdirde çeşitli kronik hastalıklara sebep olabilir. "Polikistik over sendromu nedir, belirtileri nelerdir?" Detaylar haberimizde.
Pcos; bir diğer adı ile polikistik over sendromu; kadınlar için oldukça önemli bir endokrin rahatsızlığıdır ve mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Son yıllarda artış gösteren bu hastalık, ovulasyon (yumurtlama) bozukluğu ile ilişkilidir. Polikistik over sendromu, yumurtalıkların yüzeyinde sıvı dolu kistlerin ortaya çıkması ile meydana gelen hormonal bir hastalık olarak bilinmektedir.
Polikistik over, yumurtalıklarda küçük ve iyi huylu çok sayıda kistin oluşumu ile meydana gelir. PCOS, adet düzenliği ile birlikte ortaya çıkar ve kilo artışı, vücut genelinde tüylenme, sivilce oluşumu çeşitli sıkıntılarla kendini gösterir. Yumurtalıklarda oluşan kistler nedeniyle yumurtlama düzeninin bozulmasına neden olur, bu hastalığa sahip olan kadınlarda çocuk sahibi olamama ihitmali de görülmektedir.
Yumurtalıklarda oluşan çok sayıdaki kist, hormonal yapıyı bozar ve tüylenme ile sivilcelenmeye neden olur. Dış görünüşü değiştirerek yaşam kalitesini düşürür ve psikolojik sorunları da beraberinde getirir. Bu sebeple, mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.
Bu rahatszlık,13-19 yaş arası genç kızlarda adet döngüsü başladıktan sonra, adet görememeye başlama, aşırı kıllanma ve sivilcelenme şeklinde kendini gösterir ve bu rahatsızlık ilerleyen yaşlarda da ortaya çıkabilir.
Her 10 kadından 1'inde görülen PCOS, başladığı dönemde genellikle belirti vermez fakat ilerledikçe birtakım semptomlar ortaya çıkar. Semptomlar kişiye bağlı olarak değişse de, belirtiler şu şekilde seyreder:
#haber#
Hastalık belirtesi gösteren kişilerin öncelikle muayene sonrasında üreme sisteminde herhangi bir problem olup olmadığı gözlemlenir ve kan testinde çıkan hormonsal bozukluklara göre doğum kontrol hapları veya adet düzenleyici ilaçlar uzman hekim tarafından önerilebilir. Polikistik overe bağlı farklı hastalıklar varsa, hekim tarafından farklı bir tedavi yöntemi uygulanır.
Birçok belirti gösteren ve vücudun hemen hemen her yerinde farklı etkiler meydana getiren polikistik over sendromunun tedavisinde, bu durumların tamamı göz önünde bulundurularak kapsayıcı bir tedavi önerilir.
Vücuttaki hormon dengesinin sağlanması ile yağ ve şeker metabolizmasının dengelenmesi amacıyla ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu esnada hastanın da uygun diyet ve fiziksel aktiviteyle tedaviyi desteklemesi de büyük önem taşımaktadır.
Polikistik over sendromu ciddi bir rahatsızlıktır ve uzun bir süre boyunca tedavi edilmediği takdirde: