Tgrt Haber

Prof. Dr. Hasan Taşçı: 'Yaz aylarında su içmeyi ihmal etmeyin'

09 Temmuz 2019 11:41
Prof. Dr. Hasan Taşçı: 'Yaz aylarında su içmeyi ihmal etmeyin'

Prof. Hasan Taşçı konuk olduğu TGRT FM Radyo Programında yaz aylarında su içmeyi ihmal etmeyin… Türkiye Hastanesi’nden Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Taşçı Hülya Düzgün’ün sunduğu Hülya’lı Sabahlar programına konuk oldu.

Prof. Dr. Hasan Taşçı yaz mevsiminde su tüketiminin az kalmasının böbrek sağlığını olumsuz etkilediği kişilerin beden ağırlıklarına göre, günlük su ihtiyacını belirleyerek bu miktarda su tükettiğinden emin olması gerektiğini vurguladı. 

Yeterli su için, tuzu azaltın, katkı maddeleri olan yiyecek ve içeceklerden uzak durun, hareketli yaşayın, kilo almayın..

“Böbrek sağlığı genel vücut sağlığımızdan ayıramayız. Genel sağlığımızı korumak için yaptığımız her doğru davranış böbrek sağlığını da olumlu etkiler. Ancak buna ek olarak böbrek süzen bir organdır.  Genel olarak ilk bilmemiz gereken yeterli su almaktır. Yetişkin bir insanın   vücut ağırlığına göre günde 2 -2,5 litre su içmesi gerekir. İkinci önemli nokta, yeterli su alsak da tuz miktarını azaltmamız gerektiğidir. Biz Avrupa ülkeleri arasında en çok tuz tüketen ülkeyiz. Bazı bölgelerimizde tüketilen tuz miktarı Avrupa ülkelerinden 17 kat daha fazla. Kullanılan tuzun farklı olması miktarını etkilemiyor. Hangi tuzu kullanırsak kullanalım, miktarına dikkat etmek gerekiyor. Tuz tadı almadığımız yiyeceklerde de sodyum ve klor vardır. Bunlar vücudun ihtiyaçlarını karşılar.  Böbrek sağlığı için hazır gıdalardan kaçınmak gerekir. Raf gıdaları diye tanımlayacağımız bu gıdalara bozulmasını engellemek için konan kimyasal maddeler, vücuttan atılırken ya karaciğerimiz ya da böbreğimize zarar verecektir. Rafta bekleyen içecekleri de bu gruba koyuyoruz. Benzer şekilde fabrikasyon hazırlanmış et ve şarküteri ürünleri de uzak durulması gerekenler arasındadır.  

Böbrek sağlığı için fazla kilo çok önemlidir. Yetişkin bir kişinin 70 kilogram olduğunu düşünelim. Böbreğimiz bu kilogramdaki bir insanın atıklarını süzebiliyor. Bu kişi 100 - 130 kilogram olduğu zaman böbrekleri süzme işlemini yeterince yapamıyor.  Bu durum zamanla böbrekte birikim patolojileri oluşmasına yol açıyor.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...