Tgrt Haber

Robotik cerrahi müdahaleyle sağlığına kavuştu

04 Şubat 2015 17:27
Robotik cerrahi müdahaleyle sağlığına kavuştu

Prostat kanseri tanısıyla hastaneye yatırılan bir kişi, Sakarya'da ilk defa uygulanan robotik cerrahi müdahaleyle sağlığına kavuştu.

Türkiye'de az sayıda bulunan Da Vinci adlı robot, İstanbul'un ardından bölgede sadece Sakarya'da da kullanılmaya başlandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın girişimleriyle Sakarya'ya kazandırılan robot, Sağlık Bakanlığı tarafından Sakaryalıların hizmetine sunuldu. Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleşen robotik cerrahi müdahaleyle sistem ilk defa Sakarya'da uygulanmış oldu. Prostat kanseri tanısı konulan 62 yaşındaki İsmail Hakkı Terzioğlu, Üroloji Kliniği'nin cerrahları eşliğinde kullanılan robotla sağlığına kavuşarak ertesi gün taburcu edildi. Prof. Dr. Öztuğ Adsan başkanlığında gerçekleşen ameliyata Ürolog Doç. Dr. Volkan Tuğcu gözlemci (mentor), Op. Dr. İbrahim Çimen hasta başı asistanı olarak katılırken, Üroloji Uzmanı olan Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Hasan Sağlam da gözlemci olarak eşlik etti.

Sakarya Üniversitesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr Öztuğ Adsan yönetiminde gerçekleşen robotik cerrahi müdahalelerin üroloji başta olmak üzere kadın doğum, genel cerrahi, kulak burun boğaz (KBB) ve kalp cerrahisinde de kullanılması planlanıyor.

Genel Sekreter Hasan Sağlam, dünyanın gelişmiş ülkelerinde gittikçe artan robotik cerrahi yöntemlerin Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye'de de yaygınlaştırılmaya başlandığını vurgulayarak, "Robotik cerrahi ameliyatlar bölgemizde İstanbul'dan sonra artık Sakarya'da da gerçekleşecek. Sayın Bakanımız Ayşenur İslam'ın girişimleriyle şehrimize kazandırılan robotik sistem Sakarya'mızla birlikte komşu şehirlere de hizmet verecek. Sayın Bakanımıza gösterdiği destekten dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.

Aynı zamanda ürolog olan Genel Sekreter Doç. Dr. Sağlam, robotik cerrahi ile prostat, böbrek ve mesane kanserlerinde çok başarılı sonuçlar alındığını vurgulayarak, sistemin ayrıca, rahim ve yumurtalık kanserleri, idrar kaçırma, gırtlak ve bağırsak kanserlerinde etkili sonuç alındığını de belirtti. Sağlam, robotik cerrahinin ayrıca kulak burun boğaz ameliyatları ve genel cerrahide uygulandığını, kalp cerrahisinde ise kapak operasyonları ve by-pass ameliyatlarında da etkin kullanıldığını söyledi.

ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından geliştirilen ve uzayda astronotları ameliyat edebilme özelliği taşıyan robotik cerrahi yöntemi, Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye'de yaygınlaştırılmaya devam ediyor. 3 milyon dolar maliyeti olan sistem halk arasında "kansız ameliyat" olarak da adlandırılıyor. Özellikle üroloji ameliyatlarında en üst seviye olarak bilinen sistemde robotun kamera sistemi, kollarının hareket kabiliyeti ve milimetrik müdahaleleriyle cerrahlarda ve hastalarda operasyon başarısını arttırıyor.

Eğitim ve Araştırma Hastanesi Merkez Kampüsü'nde gerçekleşen ameliyatla Sakaryalı cerrahlar bir ilki de gerçekleştirmiş oldu. Sakarya'da gerçekleşen ilk ameliyatla prostat kanserinden kurtulan 62 yaşındaki İsmail Hakkı Terzioğlu, sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor. Ameliyat sonrası Üroloji servisinde gözlenen Terzioğlu, robotik cerrahi sistemle gerçekleşen ameliyattan memnun olduğunu belirterek ameliyat ekibine teşekkür etti.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...