Tgrt Haber

Sabahları ağrıyla mı uyanıyorsunuz? Uyku pozisyonunuza dikkat: Uzmanlar en iyisini açıkladı

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
19 Aralık 2022 14:39 - Güncelleme : 21 Aralık 2022 14:13
Sabahları ağrıyla mı uyanıyorsunuz? Uyku pozisyonunuza dikkat: Uzmanlar en iyisini açıkladı

Uyku, bedeniniz ve zihniniz için oldukça önemlidir, çünkü uyumak bir nevi bedeni şarj etmek anlamına geliyor. Uyku üzerinde çeşitli araştırmalar yapan uzmanlar, uyku pozisyonlarının vücut üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerini araştırdı. Çıkan sonuçlar ise şaşırtıcı…

Uzmanlar, her gece en az 7 saat uyumak gerektiğini 7 saatten az uyumanın tüm gece uykunun tamamını atlamak kadar kötü olduğunu belirtiyor. Bunun nadiren olması sorun değil, ancak iki hafta süreli az uyku​ zihinde ve bedenden sorunlar ortaya çıkmasına neden oluyor. Araştırmalar günün verimli geçmesindeki tek temel koşulun iyi ve en az 7 saat uyumak olduğunu bildiriyor.

Tüm insanlar genel olarak üç şekilde uyuyor: Yüz üstü uyuyanlar, sırt üstü uyuyanlar ve yan yatarak uyuyanlar. Uyku pozisyonu zihin ve beden için iyi olabilir ama aynı zamanda bazı rahatsızlıklara da neden olabilir.İşte uyku pozisyonlarının artıları ve eksileri…

SIRTÜSTÜ YATMAK

Sırt üstü uyuyorsanız şanslısınız, çünkü bu uyku şekli uyumak için en sağlıklı pozisyondur. Sırt üstü uyumak, omurganızı doğru şekilde hizalayacağı için omurganız için en iyisidir. Bu pozisyon, sırtınızdaki ve boynunuzdaki kaslarda çok az gerginliğe neden olur. Üstelik bu pozisyon cildiniz için en iyisidir. Yüzünüzde, yan veya yüzüstü uyuyanlar kadar hızlı kırışıklıklar ve lekeler oluşmaz. Bu pozisyon kadınlar için de iyidir çünkü sırt üstü uyumak göğüs kırışıklığını ve göğüs sarkmasını önleyecektir. Tek dezavantajı horlamayı tetiklemesidir.

Sabahları ağrıyla mı uyanıyorsunuz? Uyku pozisyonunuza dikkat: Uzmanlar en iyisini açıkladı

YAN YATMAK

Yan tarafınıza yatarak uyuyorsanız, yalnız değilsiniz çünkü bu en yaygın uyku pozisyonudur. Yan yattığınızda sürekli tek tarafınız üzerine yattığınız için kollarınızda ve bacaklarınızda ağrı gelişebilir. Yan yatmak sindiriminiz ve mide ekşimeniz için dezavantaj olsa da yan yatarak uyumak, kan dolaşımını artırır ve horlamayı azaltır.

YÜZÜSTÜ YATMAK

Yüz üstü uyuyanlara kötü bir haberimiz var. Çünkü bu pozisyon en sağlıksız olanıdır. Bu pozisyonda başınızı tamamen döndürdüğünüz için boyun şikayetleri ve sırt sorunları ve ağrıları gelişebilir. Omurganız kötü bir pozisyon almak zorunda kalır, bu da daha fazla savrulmanıza ve dönmenize neden olur. Bu nedenle uykunuz daha fazla bölünecektir. Bir de tok karnına uyumak da sağlık için çok sakıncalıdır. 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...