Sağlık Bakanlığından ABD ile acil durum işbirliği
Sağlık Bakanlığı, Amerika ile birlikte savaş, deprem, sanayi kazaları, terör saldırıları gibi Kimyasal Biyolojik Radyasyon ve Nükleer (KBRN) tehditlere karşı, Türk sağlık personelini eğitmeye başladı.
ABD ve Türk uzmanların bilgi paylaşımında bulunduğu eğitimle, Türk sağlıkçıları, komşu ülkelere de eğitim verir hale gelecek. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı’nın protokolü çerçevesinde yürütülen Kimyasal Biyolojik Radyasyon ve Nükleer (KBRN) Olaylara Hazırlık ve Müdahale İşbirliği kapsamında eğitici eğitim kursları İzmir’in Urla ilçesinde verilmeye başlandı.
Türkiye’de ilk kez Urla’da eğitim alan sağlık personeli eğitici eğitim kursunda 3’ü ABD’den 4’ü Sağlık Bakanlığı’ndan eğitimciler, Kimyasal Biyolojik Radyasyon ve Nükleer konularında sağlık personeline eğitim veriyor.
Eğitici eğitimi ilk olarak ABD’de alan doktor ve uzman doktorlar, şimdi de Urla Karantina Adası ve Tahaffuzhane ile Uluslararası Acil Afet Eğitim ve Simülasyon Merkezi’nin bulunduğu adada bir hafta boyunca eğitim alacaklar. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Türkiye Kamu Hastaneler Kurumu, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü’ne bağlı doktorlar, ardından kendi kurumlarında sağlık personeline eğitim verecek.
URLA KBRN MERKEZİ HALİNE GETİRİLECEK
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Daire Başkanı Dr. Muzaffer Akkoca, programla birlikte Türkiye’de KBRN tehditlerine karşı görev alacak sağlık personelinin farkındalığını artırmak üzere eğitici eğitimciler yetiştirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Uzman doktor ve doktorlardan oluşan sağlık personelinin eğitim aldığı bilgisini veren Akkoca, “Bu eğitim sertifikasını alan sağlık personelimiz sahada acil servislerde yoğun bakımlarda çalışan özellikle hekim ve uzman hekimleri yine yardımcı sağlık personelimizi eğitecek. Dolayısıyla hem ülkemiz anlamında hem de bölgesel çevresel komşu ülkelerimiz anlamında da KBRN farkındalığını olaylar ve tehditlere yaklaşımda müdahalede daha yüksek seviyeli kapasite artırımı oluşturmayı hedefliyoruz.
ABD ile birlikte Urla Uluslararası Acil Afet Eğitim ve Simülasyon Merkezi’nin bölgesel KBRN merkezi olması yönünde çalışmalarımız devam ediyor. Bu eğitimlerin sadece Türk sağlık personeline değil komşu ülkelerimize de faydalı olması için burayı bölgesel KBRN eğitim merkezi haline getirilmesi için çalışıyoruz. Kısa sürede bunu başaracağız. Belirlediğimiz ülkelerle birlikte Türk sağlık personeli olarak eğitimleri onlara verir hale geleceğiz” diye konuştu.
ACİL DURUMA KARŞI HAZIRLAR
Acil sağlık hizmetleri alanında çalışan hekimlerin modern acil durum planlamasında her duruma karşı hazırlıklı olmaları açısından eğitimlerin verildiğini aktaran İzmir İl Sağlık Müdürü Ayhan İzzettinoğlu da, “Biliyorsunuz ki teknoloji hızla ilerliyor. Sonuçta birçok fabrikamızda kimyasal madde kullanabiliyoruz. Sonuçta her olaya hazırlıklı olmalıyız. Gördük ki Japonya’da olan olayda bir deprem, ardından tsunami ve ardından bir nükleer sızıntı meydana geldi. Türkiye’de de bir sürü fabrikamız var, deprem kuşağında olan bir ülkeyiz. Olası bir deprem olduğunda, olası bir fabrikada patlama olduğunda biz bu olayla nasıl baş etmeliyiz, hangi hastane hangi ekipmanla ne şekilde müdahale edeceği konusunda hepsi bu kurs süresince işleniyor. Bu alanlarda çalışanlar, böyle bir hasta geldiğinde ne yapacağı eğitimini alıyor. Deprem kuşağında her önlemi almak zorundayız. Bunun için de bugün bu adamızda geçmişte de biliyorsunuz halk sağlığı alanında hizmet eden bir adamız, bugünde halk sağlığının kurulması adına bu eğitici eğitimi planladık.”
EBOLA GİBİ SALGINLARA KARŞI EĞİTİM
Zaman zaman salgın olduğuna dikkat çeken İzzettinoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Biliyoruz bazı kıtalarda ebola gibi salgınlar oluyor. Bu anlamda da biyolojik alanlar içerisinde nasıl önlem alınır? Bir acil hizmeti sunarken gerek ambulans servisi gerek hastanedeki acil servis olsun nasıl bu konuya karşı kendilerini koruyacaklar? Bu eğitimle personelimiz de kendini koruyacak, hastayı da koruyacak, toplumu da koruyacak. Amacımız en iyi şekilde hastaya müdahale etmektir. Sonuçta hac, umre mevsimleri oluyor. Bunun için giden gelen vatandaşlarımız oluyor. Olası bir vaka olduğunda bu konularla nasıl baş ederiz bunun için bakanlığımız tarafından bu eğitim düzenlendi.”