Sağlık Bakanlığından gece nöbeti genelgesi: 'Hassasiyet' uyarısı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, il Sağlık Müdürlüklerine gönderdiği yazıda, hekimliğin nitelikli emek, yüksek dikkat gerektirdiği için çalışma saatlerinde insanı fiziken ve ruhen zorlayan uygulamalardan kaçınılması gerektiğini belirtti.
Sağlık Bakanlığı, 81 İl Sağlık Müdürlüğüne gönderdiği “Uzmanlık Eğitimi Görenlerin Nöbet Hizmetleri” başlıklı yazı ile eğitim ve araştırma hastanelerinde eğitim gören uzmanlık öğrencilerinin çalışma şartları ve nöbet hizmetlerinin dikkatle takip edilmesini istedi. İl Sağlık Müdürlüklerine ‘Gece nöbeti tutanlara ertesi gün görev verilmez’ hükmü ve ‘Uzmanlık öğrencilerinin nöbet uygulaması üç günde birden daha sık olmayacak şekilde düzenlenir’ hükmü hatırlatıldı
İNSANI FİZİKEN RUHEN ZORLAYAN UYGULAMALARDAN KAÇINILMASI GEREKİR
Yazıda yataklı tedavi kurumlarında hizmetlerinin günün 24 saati kesintisiz yürütülmesinin esas olduğu, sağlık hizmetlerinde sürekliliğin sağlanması amacıyla normal çalışma saatleri dışındaki hizmetlerin, personel sayısı ve hizmetin niteliği de dikkate alınarak vardiya veya nöbet şeklinde yürütüldüğü kaydedilerek, "Fakat hekimlik nitelikli emek, yüksek dikkat gerektiren bir meslek olduğu için çalışma saatlerinde insanı fiziken, ruhen zorlayan uygulamalardan kaçınılması gerekir." ifadelerini kullandı.
'GECE NÖBETİ TUTANLARA ERTESİ GÜN GÖREV VERİLMEZ'
Yazıda, şunlar kaydedildi:
"Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği'nin 41. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde 'Nöbet hizmetleri, yataklı tedavi kurumlarının tiplerine, yatak ve personel kadrosuna, yer ve önemine, faaliyetinin çokluğuna göre ayrı ayrı hükümlere tabidir' hükmü ile hemen ardından, (e) bendinde 'Gece nöbeti tutanlara ertesi gün görev verilmez' hükmü yer almaktadır. Mecburiyetler dışında yoruma açık değildir."
ÜÇ GÜNDE BİRDEN DAHA SIK OLMAYACAK ŞEKİLDE DÜZENLENİR
Bakanlığa bağlı eğitim ve araştırma hastanelerindeki uzmanlık öğrencilerinin eğitime alınması, çalışma usul ve esaslarının "Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği" kapsamında yürütüldüğü ifade edilen yazıda, uzmanlık eğitimi görenlerin nöbet hizmetlerinin, yönetmelikte, "Uzmanlık öğrencilerinin nöbet uygulaması üç günde birden daha sık olmayacak şekilde düzenlenir" hükmüyle belirlendiği, Bakanlığın 21 Ekim 2016 tarihli genelgesinde de bu hususa özen gösterilmesine dikkat çekildiği bildirildi.
Yazıda, şunlara yer verildi:
"Bu çerçevede, ilinizin Bakanlığımıza bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinde eğitim gören uzmanlık öğrencilerinin çalışma şartları ve nöbet hizmetlerinin yukarıda anılan mevzuat hükümleri çerçevesinde yürütülmesi, iş yükü dağılımında alışkanlıklar yerine kurallara hakkaniyetli bağlılık için azami hassasiyetin gösterilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim."
NE OLMUŞTU?
Ankara'nın Çankaya ilçesinde Doktor Rümeysa Berin Şen, nöbetten çıktıktan sonra evine giderken meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybetmişti. Şen'in 36 saat nöbetin ardından kazayı yaptığı öne sürülmüştü. Ankara Şehir Hastanesi Başhekimliği, trafik kazasında ölen Dr. Rümeysa Berin Şen'in 'cuma gecesi normal nöbetini tuttuğu, cumartesi sabah nöbet bitiminde evine giderken acı olayın meydana geldiğini' bildirmişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, Şen'in 36 saat nöbet tuttuğuna dair iddianın gerçek olmadığını dile getirirken, "24 saate varan çalışma saatlerini insani bulmuyorum. Uzun nöbetler, hekimlerin müzdarip olduğu eski bir sorundur. Asistan hekim olduğum dönemde ben de 24 saat 36 saat çalıştım." diyerek nöbet sürelerinin uzunluğu konusunda atılacak adımlarla ilgili önemli bir sinyal vermişti.