Tgrt Haber

Horlayanlara kötü haber! Beyninizin küçülmesine ya da Alzheimer'e işaret edebilir

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
11 Ağustos 2023 14:34 - Güncelleme : 11 Ağustos 2023 15:56
Horlayanlara kötü haber! Beyninizin küçülmesine ya da Alzheimer'e işaret edebilir

Dr. Geraldine Rauchs ve ekibinin yaptığı son araştırmalara göre horlamak, Alzheimer hastalığının bir işareti olabilir. Aynı zamanda beyninizin küçülmesine de neden olabilir.

Bilim adamları, uyku apnesi​ olanlarda nefes alıp vermenin durması, horlama ve boğulma seslerine neden olan yaygın, kronik bir beyin hastalığı olduğunu saptadı.

HORLAYANLARDA ALZEIMER’IN BELİRTİSİ OLAN PLAKLAR VAR!

Thesun.co.uk sitesinden derlenen bilgiye göre; Araştırmayı yapan Dr. Geraldine Rauchs şunları söyledi: "Daha şiddetli uyku apnesi olan ve horlayanlar amiloid plakları olan kişilerin, hafıza ve Alzheimer​ hastalığında rol oynayan hipokampus da dahil olmak üzere beynin medial temporal lob bölgesinde daha düşük hacimlere sahip olduklarını bulduk. Amiloid beynimizde ve vücudumuzda bulunan bir proteindir.”

Minneapolis, Minnesota'daki araştırmacılar, 2016 ile 2020 yılları arasında hafıza sorunu olmayan ortalama yaşları 69 olan 122 kişiyi inceledi. Toplam 26 tanesinde, Alzheimer'ın erken bir belirtisi olan amiloid plakları vardı. Her birine beyin taramaları, hafıza testleri ve evde gece uyku izlemesi uygulandı. 

Horlayanlara kötü haber! Beyninizin küçülmesine ya da Alzheimer'e işaret edebilir

UYKU APNESİ OLANLARDA BEYİN KÜÇÜLMESİ RİSKİ YÜKSELİYOR

Hafıza testleri 21 ay sonra tekrarlandı. Amiloid plakları olan kişilerde, daha şiddetli uyku apnesine sahip olanlarda yani yoğun olarak horlayan kişilerde potansiyel beyin küçülmesi riskinin yüksek olduğu saptandı. Amiloid plakları olmayan kişilerde ise bu bağlantı bulunamadı.

Dr Rauchs, "Sonuçlarımız, bazı insanların uyku apnesinin olumsuz etkilerine karşı daha savunmasız olabileceğini gösteriyor" dedi.

"Alzheimer hastalığının çok erken aşamalarında olan insanlar, uyku apnelerine karşı belirli bir hassasiyet gösterdi."

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...