Tgrt Haber

Yılda 10 milyon kişiyi etkiliyor, seyahatleri kabusa çeviriyor! Turist ishalinden korunma yolları ve tedavi yöntemleri neler?

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
22 Ağustos 2022 11:36 - Güncelleme : 22 Ağustos 2022 14:13
Yılda 10 milyon kişiyi etkiliyor, seyahatleri kabusa çeviriyor! Turist ishalinden korunma yolları ve tedavi yöntemleri neler?

Bazen sevdiklerimize kavuşmak bazen de iş amacıyla yapmak zorunda olduğumuz seyahatleri kabusa çeviren ve yılda 10 milyon kişiyi etkisi altına alan turist ishali (seyahat ishali), özellikle yaz döneminde yapılan yoğun seyahatlerde ortaya çıkıyor. Uzmanlar, Seyahat edenlerin yüzde 80’inde görülen bu hastalıktan korunmanın en temel yolunun hijyen olduğunu söylüyor.

Her yıl dünya genelinde ortalama 10 milyon kişiyi etkileyen ve tedbir alınmadığında ölümcül sonuçlar veren turist ishali adında bir hastalıktan söz ediyoruz. Seyahat​ edenlerin yüzde 80’inde görülen seyahat ishaline Campylobacter ve Salmonella​ adında iki adet bakteri sebep oluyor. Ancak birçok insanın seyahatini kabusa çeviren seyahat ishalinden bazı hijyen​ kurallarıyla korunmak mümkün.

TURİST İSHALİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Seyahat esnasında yapılan hijyen eksikliğinden kaynaklanan turist ishalinin en yaygın semptomları arasında yüksek ateş ve sık tuvalete çıkma görülüyor. Diğer belirtileri arasında kanlı dışkı ve sulu ishal bulunan hastalık, çoğu zaman hafif şiddetli belirtilerle başlıyor. Tedaviye başvurulmaması durumunda vücutta su kaybına ve buna bağlı ölümlere davetiye çıkarıyor.

Yılda 10 milyon kişiyi etkiliyor, seyahatleri kabusa çeviriyor! Turist ishalinden korunma yolları ve tedavi yöntemleri neler?

TURİST İSHALİNİN TEDAVİSİ

Uzmanlara göre; turist ishali tedavi edilirken normal ishal hastalıklarında olduğu gibi sıvı kaybının yerine konulması önemli. Turist ishali tedavisinde probiyotik kullanımı hastanın toparlanmasını ve vücuttaki azalan suyun yerine gelmesini sağlıyor. Bunun yanı sıra eğer ishal belirtileri ağrılı ve şiddetliyse dışkıdan örnekler alınarak teste gönderilmesi sonrasında yaşanacak sağlık sorunlarının önüne geçmek için önem taşıyor. Genel olarak hasta, 2 gün süreli antibiyotik ve probiyotik alımıyla normale dönüyor.

SEYAHATE ÇIKMADAN ÖNCE TURİST İSHALİNE KARŞI PROBİYOTİK TAKVİYESİ

Seyahat edecek olanların, turist ishalini engellemek için yaz ayları girdiğinde probiyotik desteği alarak bağırsak florasını güçlendirmesi gerekiyor. Uzmanlar seyahat edecek kişilerin, seyahat ettikleri yerlerde gıda hijyenine önem vermesi ve açık su yerine kapalı suları tercih etmesi gerektiğini söylüyor. Ayrıca uzmanlar, çeşme suyu ile değil içme suyu ile üretilmiş buz kalıplarının kullanılması gerektiğini belirtiyor.

TURİST İSHALİNDEN KORUNMANIN YOLLARI

Seyahatleri kabusa çeviren turist ishali hastalığından korunmanın en önemli şartı hijyen kurallarına dikkat etmekten geçiyor. Tuvalet ziyareti sonrasında ve her yemek öncesinde ellerin mutlaka sabunla yıkanması ve alkol içeren dezenfektan ile temizlenmesi mikropların vücuda ve yemeklere geçişini engelliyor. Kapı kolları gibi herkesin dokunduğu alanlara dokunmamak, iyi pişmiş gıdalar ve şişelenmiş ya da kaynatılmış içecekler tüketmek de önemli korunma yolları arasında yer alıyor. Çiğ yumurta içeren yiyecekler, az pişmiş tavuk ve omletlerin de davetiye çıkardığı turist ishalinden korunmak için bu yiyeceklere mesafeli olmak gerekiyor.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...