Sistit nedir, kimlerde görülür? Sistit tedavisi nasıl olur?
İnsanın yaşam kalitesini düşüren bazı hastalıklar vardır. Kişinin gündelik hayatına etki eden, onu sınırlayan problemler vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelebilir. İdrar yollarında ortaya çıkan ve genellikle kadınlarda görülen sistit belirtileri ise bu tarz bir hastalığın habercisidir.
Boşaltım sistemi kişinin vücudundaki atıklardan kurtulduğu bir sistemdir. Sıvı atıklar idrar biçiminde insanın vücudundan çıkar. Böbreklerden geçen ve ayrılan zararlı sıvılar idrar torbasında birikir. İdrar yolundan çıkan kirli amonyak sıvı vücuttan ayrıldığında boşaltım sistemi temiz ve rahatlamış bir hal alır.
Ama bazen vücudun bu gerekli işlemi gerçekleştirmesi zorlaşır. Çünkü idrar yolları çeşitli nedenlerden dolayı iltihaplanır. Soğuk, kir, genetik hastalıklar, yanlış kişisel bakım iltihaplanmanın önde gelen sebeplerindendir. Herkeste meydana gelme ihtimali olan bu rahatsızlık yüzdelik açıdan kadınlarda daha fazla gözlemlenmektedir. Hatta kadınların yaklaşık %20’lik bir dilimi bu hastalığı hayatlarının belli bir bölümünde yaşamaktadır.
İdrar yapımını zorlaştıran bu durum kişinin hayatını doğrudan etkileyen bir sorundur. Boşaltım konusunda sıkıntı çekmek vücudun bir tür baskı altına girmesine neden olur. İltihaptan dolayı hissedilen ağrıların yanı sıra kişinin hareketleri sosyal ortamda sınırlanır ve kişi gergin bir ruh hali içine girer. Fakat sistit belirtileri kişinin böyle bir durum yaşamasının önüne geçer. Belirtileri dikkate alan biri sistit ilerlemeden ona müdahale etme şansını elde eder. Ama öncesinde bu rahatsızlığın ne olduğuna daha detaylı bir biçimde bakalım.
SİSTİT NEDİR?
Beslenmek insanın yaşaması için gerekli olan değişmez bir şarttır. Sindirim sistemini çalıştıran bu ihtiyaç dolaylı olarak vücuttaki diğer sistemlerin çalışmasını da sağlar. Boşaltım sistemi de sıklıkla çalışan ve vücutta biriken atıkların atılmasını sağlar. Sistit belirtileri de bu sistemin bir parçası olan idrar torbasında ve yolunda ortaya çıkar.
Vücuttaki kirli atıkların sıvı olarak idrar torbasında birikmesi boşaltım sistemini riskli bir hale getirir. Bakteri oluşumunun müsait olduğu bu organlarda temizliğe dikkat edildiği sürece çok ciddi bir sıkıntıya rastlanmaz. Fakat ihmal edilen kişisel bakım sistiti oluşturur. İdrar yolunun iltihaplanması anlamına gelen sistit kişinin idrar yapmasını zorlaştıran ciddi bir sıkıntıdır.
Müdahale edilmediği takdirde böbreklere kadar ulaşabilecek olan bu iltihap çoğunlukla enfeksiyon nedeniyle oluşur. Kişinin temizliğini ihmal etmesinin haricinde aşırı derece üşütmesi de idrar yolunun rahatsızlanmasına ve iltihaplanmasına neden olur.
Kadınlarda üretranın yani idrar yolunun daha kısa olması sebebiyle bu hastalık daha sık görülür. Bu hastalığa engel olmak için ise belirtileri farkında olup, zamanında tedavi olmak gerekir.
SİSTİT BELİRTİLERİ NELERDİR?
Doğru bir tedavi için doğru teşhis şarttır. Hastalıkların kendilerine has olan, çok fazla ilerlemeden hakkında ipucu verdiği bazı işaretler vardır. Sistit belirtileri de idrar yollarının iltihaplanmasına dair kişiye önceden haber verir.
İdrar yollarında ortaya çıkan problemleri keşfetmek diğer hastalıklara nazaran daha kolaydır. Çünkü boşaltım kişinin engel olamayacağı bir ihtiyaçtır. Ve bu işlem gerçekleşirken fark edilen bazı noktalar iltihaplanmanın işaretidir.
Çok sık bir biçimde idrar yapma, yaparken yanma hissetme önde gelen belirtilerdir. İltihaplanmasının habercisi olan diğer durumlar arasında ise kasıklarda hissedilen ağrı vardır. Vücudun herhangi bir bölgesinde iltihap varsa o bölgede ağrı oluşur. Çünkü iltihap vücuda ait olmayan, zararlı bir birikimdir. Aynı şey sistit için de geçerlidir.
Ateş, yorgunluk, terleme gibi fiziksel belirtiler ise vücudun boşaltım işlevini rahatlıkla yapamamasından ve iltihabın varlığından kaynaklanır. Kusma, bulantı gibi durumlar da sistit ilerledikçe kişinin yaşayacağı belirtiler arasındadır.
İdrarın yoğun ve çok kötü kokan bir hale gelmesi ise iltihabın ciddi seviyeye geldiğini gösteren bir işarettir. Bu tür belirtileri yaşayan birinin hızlı bir şekilde doktora başvurması gerekir.
SİSTİT TEDAVİLERİ NELERDİR?
Hastalıkların düzgün bircimde tedavi edilmesi için doktor tarafından teşhis koyulması büyük önem taşır. Sistit belirtileri yaşayan biri de vakit kaybetmeden bir doktora başvurmalıdır. Çünkü bu iltihaplanma durumu göz ardı edildiği zaman böbrekleri etkileyecek kadar ciddi bir sorundur. İltihaplanmanın tedavisi çoğunlukla antibiyotiktir. Doktor muayenesinden sonra kişiye antibiyotik temelli bir tedavi uygulamaya başlar. Bu tedavinin süresi iltihabın ne ölçüde olduğuyla alakalıdır. Enfeksiyon ne kadar fazlaysa tedavi o kadar uzar. Amaç idrar yollarının iyileşmesidir.
Düzgün bir tedavi doğru bir tespitten geçer. Bu yüzden kişi yaşadığı sistit belirtilerini dikkate almalıdır. Kaliteli ve sağlıklı bir hayat için vücutta olan hiçbir detay atlanmamalıdır.