Tgrt Haber

Strep A kabusu büyüyor, Hollanda'ya da sıçradı! Aşı krizi kapıda

17 Aralık 2022 15:10 - Güncelleme : 17 Aralık 2022 15:25
Strep A kabusu büyüyor, Hollanda'ya da sıçradı! Aşı krizi kapıda

Ster A enfeksiyonu dünya çapında yaylıyor. İngiltere'de 19, Hollanda'da 5, ABD ve Fransa'da 4 çocuk hayatını kaybetti. Uzmanlar enfeksiyonun bir günde bile ciddi bir hal aldığı konusunda uyarıda bulundu. 

Strep A​ enfeksiyonun son yıllardaki en büyük artışı yaşıyor. Bakteri İngiltere’den sonra  ABD, Fransa​, Türkiye ve Hollanda’ya da sıçradı. Strep A nedeni ile İngiltere'de 19, Hollanda'da 5, Fransa'da 2 çocuk hayatını kaybetti. ABD​ Kasım ayının başından bu yana 2 çocuğun hayatını kaybettiğini duyurdu. Genellikle 5 yaş ve altı çocuklarda etkili olan bakteri nedeniyle 5 çocuk hayatını kaybetti. Uzmanlara göre, 2018 yılında sadece 2 vaka tespit edilmesine rağmen, 2019’un ikinci çeyreğinde bu sayı 9’a yükseldi. Bu yılın başlarından itibaren ise, vaka sayıları keskin bir şekilde arttı. Yılın ikinci çeyreğinde 28 çocuk ciddi enflasyon teşhisiyle hastaneye yatırıldı.

BİR GÜN BİLE ÇOK ÖNEMLİ 

Hollanda Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü’ne (RIVM) göre, artık enfeksiyonun görülme oranı giderek ciddi boyutlara ulaşmaya başladı. Utrecht Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Michiel Van der Flier, AD gazetesine yaptığı açıklamada, “Enfeksiyon 1 gün içinde çok ciddi hale gelebiliyor. Çocuk daha sonra gözle görülür şekilde kötüleşiyor. Antibiyotiklere mümkün olan en kısa sürede başlamak önemlidir” diyor.

Strep A kabusu büyüyor, Hollanda'ya da sıçradı! Aşı krizi kapıda

NEDEN AŞISI YOK?

Boğazda ve ciltte zararsız bakteriler olarak ortaya çıkabilen Strep A, bazen boğaz enfeksiyonuna ya da kızıl hastalığına neden olabiliyor. Bakteri, bazen kan zehirlenmesi, zatürre, ciddi deri altı enfeksiyonu veya kemik enfeksiyonu gibi ciddi sonuçlara da yol açabiliyor. Zamanında başlanan antibiyotikler tedavide beklenen sonucu verse de insanlar hastalığa karşı neden bir aşı üretilmediğini merak ediyor. Insider'da yer alan habere göre aşı geliştirme çalışmaları onlarca yıldır devam ediyor. İlk deneme 1946 yılında yapıldı ancak başarılı olmadı. Aşının çok fazla yan etkisi çıktı.

Çevrimiçi gazetenin haberine göre Strep A'ya karşı bir aşı üretilememesinin iki önemli nedeni var: “Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmaların enfeksiyonu incelemek için ideal olmaması. İlaç veya aşı endüstrisinden şirketlere aşı geliştirme girişiminde bulunmaları için gerekli parasal teşviklerin yapılmaması.” 

DSÖ AVRUPA'DAKİ ARTIŞA DİKKAT ÇEKTİ

Dünya Sağlık Örgütü, İngiltere başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinde de, çocuklar arasında görülen Strep A enfeksiyonda ciddi bir artıştan söz ediyor.

STREP A BELİRTİLERİ NELER?

Boğaz ağrısı

Bademcik iltihabı

Döküntü

Boğaz ağrısı, kas ağrıları

Yüksek ateş, yorgunluk

Kulak enfeksiyonu

Ciltte yaralar

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...