Tgrt Haber

Strep A'da ölümlü vakadan sonra Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan kritik uyarı: Virüslerle birleştiğinde daha ölümcül

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
26 Ocak 2023 15:37 - Güncelleme : 26 Ocak 2023 16:35

Ankara’da Aras Sönmez’in Strep A bakterisinden dolayı hayatını kaybetmesi vatandaşta telaşa neden oldu. Peki gerçekten korkmalı mıyız? Strep A’nın halkın bildiği Beta ve kızıl bakterisi olduğunu belirten  Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Strep A bakterisinin Koronavirüs, rino, RSV ve enflüanza gibi virüslerle entegre olmasının tehlikeli olduğunu söyledi.

Ankara’da 3 yaşındaki Aras Sönmez, Strep A​ bakterisi sebebiyle geçtiğimiz günlerde hayatını kaybetti. Halk arasında Beta ve kızıl hastalığı olarak bilinen Strep A hastalığı İngiltere başta olmak üzere pek çok ülkede, çocuklarda ölümlere neden oldu. Peki Türkiye’de Strep a virüsü yaygın mı ve korkmalı mıyız? Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, hastalığın belirgin bir özelliği olmadığını belirterek “Ölüm oranı yüzde 20. Virüsle entegre olduğunda ağır tablolar ortaya çıkarıyor. Özellikle Koronavirüs, rino, RSV ve grip hastalıkları sonrasına dikkat” dedi. 

BAŞKA VİRÜSLERLE DAHA TEHLİKELİ 

Strep A virüsünün halk tarafından Beta ve kızıl olarak adlandırılan hastalık olduğunun altını çizen Ceyhan, hemen hemen her çocuğun hayatının belli dönemlerinde bu bakteri ile karşılaştığını söyledi. “Bademcik iltihabı, zatürre, sinüzit, deri yaralarında, orta kulak iltihabında bu bakteri görülür” diyen Ceyhan, tedavisinde penisilin kullanıldığının altını çizerek vatandaşları şöyle uyardı: “Bazen bir özellik kazanır, bu da Strep A bakterisinin bir başka virüsle entegre olmasına bağlıdır. Virüsler bakterileri öldürür ancak bu olayda olduğu gibi bakterinin içindeki genetik yapıyı değiştirerek çok sayıda toksin salgılar hale getirir. Bu toksinler bazı hastalıkları çıkarır, bu da kızıl hastalığıdır. Bazen da şok tablosu, organ yetmezlikleri ortaya çıkar.” 

YENİ BİR BAKTERİ DEĞİL

Koronavirüs, rino, RSV ve grip virüsleriyle bakterinin tehlikeli bir hale geldiğini belirten Ceyhan, şunları söyledi: “Önemli olan şu; bu bakteri hem toksinleri kazanacak hem de bağışıklık sistemi bu bakterinin vücuda girmesini engelleyemeyecek. Koronavirüs, rino, RSV ve grip virüslerinden sonra bu bakteri tehlikelidir. Solunum yoluyla bulaşır. Yeni çıkmış bir bakteri değil.” 

STREP A’DA BUNLARA DİKKAT 

Ceyhan, ailelere şu konuda uyarılarda bulundu: “Önemli olan genellikle bir hafta içerisinde çocuğun bademcik iltihabı, deride kızarıklar geçirme hikayesi, suçiçeği ve kızamık geçirme öyküsü varsa dikkat edilmeli. Çocuk şok belirtileri gösterir ya da belli bir bölgeyi tutarak şiddetli ağrılara neden olur. Bazen de pıhtılaşma mekanizmasını bozarak, belli bir bölgede damar tıkanıklığına neden olarak ortaya çıkar” ifadelerini kullandı. 

ÖLÜM ORANI YÜKSEK: YÜZDE 20 

Hastalığın çok belirgin bir bulgusu olmadığını kaydeden Ceyhan, “Bahsettiğim hastalıkların arkasından gelişen herhangi bir belirtide, örneğin aşırı ağrı, halsizlik, organların bozukluğu gibi belirtilerde çocuk acil olarak sağlık merkezine götürmelidir. Ancak bazı testler yapılması gerekir. Hekim bile çocuğu görerek teşhis koyamaz. Çok tipik belirtiler yok. Hastalık geliştikten sonra en iyi tedaviyi sağlasanız bile hastaların yüzde 20’si kaybedilir” dedi. 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...