Tgrt Haber

Tırnaktaki şekil ve renk bozuklukları ne anlatır? Sağlıklı tırnak nasıl olmalı?

Editör: Dilek Ulusan / Kaynak: TGRT HABER
01 Aralık 2022 14:27 - Güncelleme : 01 Aralık 2022 16:01
Tırnaktaki şekil ve renk bozuklukları ne anlatır? Sağlıklı tırnak nasıl olmalı?

Tırnaklarınız eskisi gibi görünmüyor, soyuluyor veya çabuk kırılıyorsa bazen ciddi bir problem var demektir. Eğer tırnaklarınız çabuk kırılıyorsa kalınlığını düzenli kontrol etmeniz gerekir. Ya da tırnağınızın rengi değişmişse bir problem olduğunun işareti olabilir. Peki, tırnaklarınız nasıl daha sağlıklı görünür, bakımı nasıl yapılmalı?

Hem dış görünüşü hem de sağlık problemleri nedeniyle birçok vatandaşın korkulu rüyası olan tırnak bozuklukları sandığınızdan daha tehlikeli olabilir. Tırnak derininde veya tırnak kenarlarında oluşan yaralar bazen ciddi bir rahatsızlığa sebep olurken bazen de vücudunuzda oluşan çeşitli hastalıkların işaretidir. Peki, hangi tırnak şekli bize ne anlatıyor?

TIRNAKTA YAŞANAN DEĞİŞİM NEYİN BELİRTİSİ?

Kalın tırnaklar: İlk başta kalın tırnağın sağlıklı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak pençe gibi gözüken tırnaklar sağlıklı değildir. Pençe gibi görünen tırnaklar sağlıklı değildir. Kalın tırnak; akciğer hastalığının veya mantar enfeksiyonun belirtisi olabilir. 

Kırılan tırnaklar: Tırnaklarınzı uzatmak istiyor ancak sürekli kırıldığı için bu mümkün olmuyor mu? Sürekli kırılan tırnaklar, aynı zamanda beslenme yetersizliğinin de bir göstergesi olabilir. Vitamin eksikliğiniz için bir test yaptırabilir ve bu durumun önüne geçebilirsiniz. 

Çukur tırnak: Çukur tırnakların temel nedeni mantar hastalıkları, demir eksikliği, beslenme bozuklukları, hormonal rahatsızlıklar, kimyasal maddelerle uzun süre temas ve sedef gibi rahatsızlıklar nedeniyle oluşabilir.

Oyuk tırnak: Çinko eksikliği, sedef rahatsızlıkları, Konnektif doku bozuklukları gibi nedenler tırnaklarda oyukluk meydana getirebilir. 

Tırnaktaki şekil ve renk bozuklukları ne anlatır? Sağlıklı tırnak nasıl olmalı?

TIRNAK BATMASI NASIL OLUR, TEDAVİSİ NASILDIR?

Tırnağın köşesi veya kenarı kıvrılarak çevredeki cilde ve derinlere doğru yön değiştirir. Zararlı olan kısmı ise; tırnak, giderek yumuşak dokuya doğru gömülerek uzamaya devam eder. Böylece çeşitli yaralanmlara ortaya çıkar. Sebepleri arasında; yanlış tırnak kesimi, dar çorap giyimi, obezite, hamilelik gösterilir. 

Erken fark edilen tırnak batması için ilk yöntem içerisinde batikon veya rivanol koyulmuş ılık suda ayağı bekletmek olacaktır. İleri evrelerde enfeksiyon eklendiyse sıcak su önerilmez.

Tırnaktaki şekil ve renk bozuklukları ne anlatır? Sağlıklı tırnak nasıl olmalı?

TIRNAKTA DOLAMA NEDİR?

Tırnak dolama genellikle tırnak ve etin şişmesi sonucudur. İltihaplı bir hastalık olan dolama,  bakteriyel enfeksiyonlar sebep olsa da bazı durumlarda virüs ve mantar hastalıkları da paronişiye yol açabilir. Apse oluşumu, ağrı ve acıya yol açar. Çoğunlukla tırnak kenarlarında kırmızı renkte olur. 

Tırnaktaki şekil ve renk bozuklukları ne anlatır? Sağlıklı tırnak nasıl olmalı?

TIRNAK BAKIMI NASIL YAPILMALI?

Nemlendirmeyi unutmayın: Tırnaklarınızın özellikle kış aylarında nemlendiriciye ihtiyaç duyar. 

Tırnak bakım yağı kullanın: Tırnak bakım yağları tırnağı besler, hücre yenilemesini arttırır ve hızlı uzamasını sağlar. Bakım yağlarının içerisinde bulunan minareller hem tırnağınızı hem de tırnak derinizi güçlendirir. 

Hijyen: Düzenli olarak manikür yaptırmanız fiziksel olarak çok güzel bir görüntü ortaya koyacaktır. Ancak tırnak ürünlerinizin hijyenli olmasına, başkası tarafından kullanılmadığından emin olun. 

 

Kaynak: TGRT HABER
Sonraki Haber Yükleniyor...