Tgrt Haber

Türk bilim insanlarından devrim gibi buluş: İşitme cihazı kulaklara küpe oldu

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
21 Şubat 2024 00:32 - Güncelleme : 21 Şubat 2024 00:37
Türk bilim insanlarından devrim gibi buluş: İşitme cihazı kulaklara küpe oldu

Türk bilim insanları, sağlıkta tarih yazmaya devam ediyor. TÜBİTAK desteğiyle geliştirilen bir teknikle, işitme cihazı kulağa küpe oldu. Küpe, duyma problemi yaşayanlar ve kulağında çınlama olanlar için üretildi. Dünyada bir ilk olan küpe formundaki işitme cihazının özellikleri de duyuruldu.

İşitme cihazları zaman geçtikçe küçüldü. Türk bilim insanları da onu bir küpenin içine yerleştirdi. İşitme cihazında devrim olan bu gelişmeyi Kulak Burun Boğaz ve Ses Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İsmail Koçak anlattı.

Koçak, eski cihazların büyüklüğüne dikkat çekerek, “İlk yapılan işitme cihazı bir sandalyeydi kocaman bir sandalyeydi mikrofon ve hoparlör bir sandalyeye bağlıydı o sandalyeyle kişi gidip geliyordu daha sonra küçüldü İsmet İnönü’nün bilirsiniz bir tane böyle bir kulaklığı bir de kocaman şöyle bir şey vardı.” dedi.

Türk bilim insanlarından devrim gibi buluş: İşitme cihazı kulaklara küpe oldu - 1. Resim

Gelişen teknolojiyle işitme cihazlarının da şekli değişti. İşitme cihazı olan küpeler, Kadın ve erkek için ayrı tasarlandı. Küpe şeklindeki işitme cihazı, kolye ve bileklikle de uyumlu hale getirilerek tam bir takım oldu.

Türk bilim insanlarından devrim gibi buluş: İşitme cihazı kulaklara küpe oldu - 2. Resim

SON TEKNOLOJİ İLE DONATILDI

Uzmanlar, cihazla kelimelerin daha net, daha canlı seslerin geldiğini belirtti. Ünsüz harfler özellikle kulak kepçesi tarafından güçlendirildiği için çocuklarda dil gelişimi daha hızlı yapılabiliyor. Yaşlılarda ise özellikle yüksek frekans kaybolduğunda bu cihazla daha rahat anlayabiliyor.

Türk bilim insanlarından devrim gibi buluş: İşitme cihazı kulaklara küpe oldu - 3. Resim

1.25 gram ağırlığındaki cihaz, kişiye göre ayarlanabiliyor. Cihazı kullananlardan biri Özlem Avcıoğlu. 15 yıl önce işitme sorunu yaşamaya başlamış. Ama hiç işitme cihazı kullanmamış. Avcıoğlu, “Kesinlikle bir kere duymamı sağlıyor ya da ayarlanınca ses tonlarını da ayarlayabiliyorum çok az v.s gibi bazı yerlerde çok ses varsa kısabiliyorum bir de mücevher gibi zaten bir mücevher nasıl takıyoruz aynen onun gibi benim mücevherlerimin takımlarının bir parçası” diye konuştu.

Cihaz Türk bilim insanlarının sayesinde duyma güçlüğü çekenlerin daha iyi duymasını sağlayacak.

 

 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...