Türkiye genelinde yapılan ruhsal araştırmada ortaya çıkan çarpıcı sonuçlar şaşırttı. Ruh hastalıklarında erkeklerden kadınları tahtlarından etti. Kadınlar ve erkekler arasında somut bir fark yaşandı. Ruhsal sorunlar beden sağlığından daha önemli hale geldi. İşte o araştırmaların detayları...
Son yillarda siklikla konusulan ruhsal hastaliklar ve problemler üzerine yapilan bir anket arastirmasinda katilimcilardan erkek kadin yas oranlari arasindaki farklar sasirtti. Areda Survey arastirma sirketinin Türkiye genelinde 2.024 kisiyle gerçeklestirdigi arastirmaya göre Türk halkinin sorulara verdigi cevaplar oranlari ortaya çikardi. Türk halki artik ruh sagligina önem vermeye basladi. Yüzde 73,8’i ruh sagligini, beden sagligindan daha önemli buluyor. Öte yandan arastirmaya katilanlarin yüzde 75,2’si inancin ruh sagligina olumlu yönde etkisi oldugunu düsünüyor. Türkiye genelinde 2.024 kisinin katildigi ve 25 - 29 Ocak 2024 tarihleri arasinda yapilan arastirma, kantitatif arastirma yöntemlerinden CAWI teknigi ile “Areda Survey’in Profil Bazli Dijital Paneli” kullanilarak gerçeklestirildi.
Arastirmada en dikkat çeken detay ise erkeklerin ruhsal sagliga daha fazla önem vermesi oldu. Kadinlarin ise beden sagligi ve dis görünüse olan önemi ise sasirtti. Arastirma ilk kez 2022 yilindan basladi. Arastirmada erkeklerin yüzde 76,3’ü, kadinlarin ise yüzde 71,4’ü ruh sagligi daha önemli oldugunu belirtti.
Beden sagligi önemlidir diyen erkekler yüzde 23,7, kadinlar ise yüzde 28,6 oraninda oldu. Bu oranlarin farki ise sasirtti. Dünya genelinde yer alan verilerde aslinda erkeklerin ruhsal sagligi önemsemedigi tespit edilmisti. Ancak Türkiye'de bu etki kirildi. Bu minvalde erkekler kadinlari solladi.
Dikkat çeken bir diger detay ise arastirmada inancin ruhsal duruma olan etkileri oldu. Burada da en çok dikkat çeken gençler ve yaslilar arasindaki oran farki yer aldi. Yas gruplarina göre degerlendirildiginde 35-54 yas araligi yüzde 83,1 ile inancin ruh sagligina olumlu yönde etkisi oldugunu belirtiyor. Ardindan yüzde 78,4 ile 18-34 yas grubu yer aliyor.
55 yas ve üzerinin yüzde 59,8’i inancin ruh sagligina olumlu yönde etkisi oldugunu düsünüyor ve yüzde 32,2’si ise inancin ruh sagligina etkisi yoktur diyor. Türk halkinin yüzde 75,2’si, inancin ruh sagligi üzerinde etkili oldugu kanaatinde. Yüzde 17,3’ü inancin ruh sagligi üzerinde herhangi bir etkisi bulunmadigini, yüzde 7,6’si ise inancin ruh sagligina olumsuz etkisi oldugunu düsünüyor.