Türk sağlık sistemine yabancı ilgisi
Sağlıkta son yıllardaki büyük değişim ve dönüşüm, Avrupa'nın ve dünyanın çeşitli ülkelerinden sağlıkçıların ilgisini Türkiye'ye çekti.
Sağlıkta son yıllardaki büyük değişim ve dönüşüm, Avrupa'nın ve dünyanın çeşitli ülkelerinden sağlıkçıların ilgisini Türkiye'ye çekti. Dünyanın çeşitli ülkelerinden İzmir'e gelen doktorlar, Urla ilçesindeki Sağlık Bakanlığı Eğitim Merkezi, Narlıdere'deki İzmir Ambulans Servisi ve 112 Komuta Kontrol Merkezi'nde eğitim görüyor. İzmir Sağlık Müdürlüğü'nün Balkan Acil Sağlık Eğitim Projesi kapsamında Arnavutluk'tan gelen 30 hekim de bu kapsamda eğitim gördü. İzmir Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz, sağlık alanında son 10 yılda çok büyük değişim ve dönüşümlerin yapıldığını, bunun en güzel yansımasının da 112 Acil Sağlık Hizmetleri ve afetlere müdahale alanında olduğunu belirtti.
Sağlık Bakanlığı'nın uçak, helikopter, paletli ambulansları devreye sokup ambulans sayılarını arttırarak her alandaki ihtiyaca cevap verdiğini, eğitim kalitesini de yükselterek büyük bir değişimi sağladığını dile getiren Türkyılmaz, İzmir Sağlık Müdürlüğü olarak 5-6 ay önce Balkan ülkelerindeki acil sağlık hekimlerine eğitim vermek üzere "Balkan Acil Sağlık Eğitim Projesi" hazırlayarak bakanlığa sunduklarını bunun da kabul gördüğünü anlattı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun yakın ilgisi ve talimatıyla bu projenin hayata geçirildiğini, bakanlığın Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü ve Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonunda Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek gibi Balkanlardan 9 ülkeye eğitim vermek üzere davetiye gönderdiklerini kaydeden Türkyılmaz şöyle konuştu: "Arnavutluk'tan gelen 15 doktora iki hafta eğitim verdik. Giden ekip çok memnun kaldı. Arnavutluk Sağlık Bakanlığı, bakanlığımıza teşekkür etti. Bunun üzerine 15 kişilik bu ülkeden ayrı bir hekim grubu daha geldi. Onlara da şimdi eğitim veriyoruz. Urla Eğitim Tesisleri ve 112 Eğitim tesislerinde iki hafta boyunca bu eğitim sürecek. Daha önce de Nijer'den 10 kişilik doktor heyetine eğitim verdik. Çok memnun bir şekilde ülkelerine gittiler. Bu projeye İzmir olarak aracılık yapmaktan dolayı çok mutluyuz. Sağlık hizmetlerinde şu anda geldiğimiz nokta gurur ve onur verici. Daha birkaç yıl öncesine kadar biz Almanya'ya, ABD'ye eğitim için gidiyorduk. 'Ne yapıyorlar, nasıl yapıyorlar, ambulans sistemini nasıl oluşturmuşlar, 112'yi nasıl çalıştırıyorlar, nasıl eğitim veriyorlar' diye onlara soruyorduk, onlardan öğrenmeye çalışıyorduk ama şu anda geldiğimiz noktada biz örnek oluyoruz. Sağlık Bakanlığımızın 112 Acil Sağlık Hizmetleri eğitimi şu anda örnek olabilecek düzeyde. Çok büyük gururla söyleyebilirim ki sağlıkta gerek Avrupa ülkeleri gerekse ABD ile boy ölçüşebiliriz hatta bazı alanlarda daha da ileri düzeydeyiz." Arnavut acil servis hekimlerinden Ergys Mici, kendilerinden önce İzmir'e gelen meslektaşlarının çok iyi eğitim aldıklarını, ikinci gruptaki 15 doktorla birlikte kente geldiklerini belirtti.
Eğitime başlamalarının üzerinden 2 gün geçmesine karşın çok şey öğrendiklerini ifade eden Mici, "Türk hekimlerden çok şeyler öğrendik. Mükemmel eğitim veriyorlar. Çok memnunuz. Bu aldığımız eğitimi, öğrendiklerimizi ülkemizde uygulayacağız. Aldığımız eğitimi ülkemizdeki diğer doktorlarla paylaşacağız. Türkiye'nin acil servis hizmetlerinde ulaştığı nokta gerçekten de gurur verici" diye konuştu.