Türkiye bu rakamları da gördü! Kalabalık aileler tarihe karışıyor, yalnızlıkta korkutan artışın nedenleri
Geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre; Türkiye'de yalnız yaşayan insan sayısındaki artış şaşırttı. Sosyal medyada her ne kadar olumlu bir gündem olsa da uzmanlar bu konu hakkında tedirgin açıklamalarda bulundu. İşte insanların yalnız yaşamasının altında yatan psikolojik nedenler...
Pandemi döneminden sonra dünya genelinde değişen dengelerden biri de Türkiye'de meydana geldi. Yalnız yaşayan insanlarda 2023 yılında birden artış meydana gelmesi sosyal medyada gündem oldu. TÜİK verilerine göre 2022 yılı akabinde 5,2 milyon kişi yalnız yaşadığı tespit edildi. Ancak uzmanlar veri sonuçlarının normal olmadığını belirtti. 2019 yılındaki pandemi akabinde yaşam alanındaki değişimler konusunda açıklama yapan psikiyatristler, altta yatan nedenlerden birinin psikoloji olduğunun altını çizdi. En dikkat çeken tablo ise kalabalık aileler oldu.
TÜRKİYE BU RAKAMLARI DA GÖRDÜ!
Türkiye İstatistik Kurumu'nun son verilerinde yer alan yalnız yaşayan insanlardaki artış altında yatan gerçeklerin normal karşılanmaması gerektiği belirtildi. "Hane Halkı" sınıflandırılmasında hazırlanan rapora göre; 2022 yılı akabinde kalabalık aile kavramı tarih oldu. Çekirdek aile sayısı ise azalırken yalnız yaşayanların sayısı arttı. 2014 yılında 2,9 milyon olan rakam 2023 verilerinde 5,2 milyonu aştı.
Detay raporda ise; en çok yalnız yaşayan insanların İstanbul şehrinde olduğu açıklandı. Öte yandan Ankara İzmir gibi diğer büyük şehirler İstanbul'u takip etti. Yalnız yaşayanların sayısı ise en az olan şehir Hakkari oldu. Ancak İstanbul'da yaşayan yalnız insanların kütüğünün yüzde 80'nin Doğu ve Güneydoğu bölgelerine bağlı olması dikkat çekti.
YALNIZ YAŞAMANIN ALTINDA PSİKOLOJİK NEDENLER!
Doğu ve Güneydoğu şehirlerinden büyük şehirlere geçen gençlerin çoğu kalabalık ailelerde yetiştiklerinden dolayı yalnızlığı tercih ediyor. Bunun da en büyük örneği kütük bilgilerinde ortaya çıktı. Ancak analizde sadece kalabalık aile ortamında büyümüş kişilerin değil aynı zamanda giderek insanların yaşadığı psikolojik sorunlarında bunu tetiklediği ortaya çıktı. Veriler sosyal medyada paylaşıldıktan sonra bir çok kişinin güvensizlik, sorumluluk almama, hayatına müdahale edilmemesi ve anksiyete gibi durumların yalnızlığa sürüklediği belirlendi.
Bunu ise yine 2023 yılında yapılan psikolojik veriler ortaya çıkardı. Türkiye Anksiyete de Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada yer aldı. Kaygı bozukluğu ve kişisel gelişimden doğan bu travma sorunlarının tespit edilip tedavi edilmesi konusunda uzmanlar uyarıda bulundu. Bazı uzmanlar yalnız yaşamanın asla normalleştirilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Ekonomik sorunlar, insan ilişkileri ve yaşam kalitesi sorunlarının tetiklediği yalnızlığın önlem alınması için bu tarz sorunlar yaşayan kişilerin psikiyatri desteği almalarının önemi hatırlatıldı.
ANKSİYETE NEDİR?
Savunma mekanizmasını artırarak yaşanılan korku ve panik halini bertaraf etmeye çalışırken ortaya çıkan diğer sorunlar karşısında çaresiz hisseden kişilerde görülür. İçinde bulundukları duyguları kontrol edemeyen bu kişiler travma sonrası stres bozukluğuna maruz kalır. Kişi kendini bulduğu ortama ait hissetmeden soyutlamaya çalışır. Kaygıları artıkça bu fiziksel olarak da rahatsızlıkları tetikler. Yüzeysel bir durum olarak görülmeden bu kişilerin profesyonel destek alması lazım.