Geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre; Türkiye'de yalnız yaşayan insan sayısındaki artış şaşırttı. Sosyal medyada her ne kadar olumlu bir gündem olsa da uzmanlar bu konu hakkında tedirgin açıklamalarda bulundu. İşte insanların yalnız yaşamasının altında yatan psikolojik nedenler...
Pandemi döneminden sonra dünya genelinde degisen dengelerden biri de Türkiye'de meydana geldi. Yalniz yasayan insanlarda 2023 yilinda birden artis meydana gelmesi sosyal medyada gündem oldu. TÜIK verilerine göre 2022 yili akabinde 5,2 milyon kisi yalniz yasadigi tespit edildi. Ancak uzmanlar veri sonuçlarinin normal olmadigini belirtti. 2019 yilindaki pandemi akabinde yasam alanindaki degisimler konusunda açiklama yapan psikiyatristler, altta yatan nedenlerden birinin psikoloji oldugunun altini çizdi. En dikkat çeken tablo ise kalabalik aileler oldu.
Türkiye Istatistik Kurumu'nun son verilerinde yer alan yalniz yasayan insanlardaki artis altinda yatan gerçeklerin normal karsilanmamasi gerektigi belirtildi. "Hane Halki" siniflandirilmasinda hazirlanan rapora göre; 2022 yili akabinde kalabalik aile kavrami tarih oldu. Çekirdek aile sayisi ise azalirken yalniz yasayanlarin sayisi artti. 2014 yilinda 2,9 milyon olan rakam 2023 verilerinde 5,2 milyonu asti.
Detay raporda ise; en çok yalniz yasayan insanlarin Istanbul sehrinde oldugu açiklandi. Öte yandan Ankara Izmir gibi diger büyük sehirler Istanbul'u takip etti. Yalniz yasayanlarin sayisi ise en az olan sehir Hakkari oldu. Ancak Istanbul'da yasayan yalniz insanlarin kütügünün yüzde 80'nin Dogu ve Güneydogu bölgelerine bagli olmasi dikkat çekti.
Dogu ve Güneydogu sehirlerinden büyük sehirlere geçen gençlerin çogu kalabalik ailelerde yetistiklerinden dolayi yalnizligi tercih ediyor. Bunun da en büyük örnegi kütük bilgilerinde ortaya çikti. Ancak analizde sadece kalabalik aile ortaminda büyümüs kisilerin degil ayni zamanda giderek insanlarin yasadigi psikolojik sorunlarinda bunu tetikledigi ortaya çikti. Veriler sosyal medyada paylasildiktan sonra bir çok kisinin güvensizlik, sorumluluk almama, hayatina müdahale edilmemesi ve anksiyete gibi durumlarin yalnizliga sürükledigi belirlendi.
Bunu ise yine 2023 yilinda yapilan psikolojik veriler ortaya çikardi. Türkiye Anksiyete de Avrupa ülkeleri arasinda birinci sirada yer aldi. Kaygi bozuklugu ve kisisel gelisimden dogan bu travma sorunlarinin tespit edilip tedavi edilmesi konusunda uzmanlar uyarida bulundu. Bazi uzmanlar yalniz yasamanin asla normallestirilmemesi gerektiginin altini çizdi. Ekonomik sorunlar, insan iliskileri ve yasam kalitesi sorunlarinin tetikledigi yalnizligin önlem alinmasi için bu tarz sorunlar yasayan kisilerin psikiyatri destegi almalarinin önemi hatirlatildi.
Savunma mekanizmasini artirarak yasanilan korku ve panik halini bertaraf etmeye çalisirken ortaya çikan diger sorunlar karsisinda çaresiz hisseden kisilerde görülür. Içinde bulunduklari duygulari kontrol edemeyen bu kisiler travma sonrasi stres bozukluguna maruz kalir. Kisi kendini buldugu ortama ait hissetmeden soyutlamaya çalisir. Kaygilari artikça bu fiziksel olarak da rahatsizliklari tetikler. Yüzeysel bir durum olarak görülmeden bu kisilerin profesyonel destek almasi lazim.