Tgrt Haber

Türkiye'de 1.5 milyon kişi uyku bozukluğu yaşıyor

27 May 2016 12:16
Türkiye'de 1.5 milyon kişi uyku bozukluğu yaşıyor

UYKUDER Genel Başkanı Prof. Dr. Karadağ, 'Türkiye'de, resmi verilere göre 1.5 milyon uyku apne sendromlu kişi bulunuyor. Buna rağmen uyku apne tanısı konulmuş hasta sayısı çok az. Avrupa'daki durum da ülkemizdekine benzer' dedi.

Uyku Derneği (UYKUDER) Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ,Türkiye'de, resmi verilere göre 1.5 milyon uyku apne sendromlu kişi bulunduğunu belirterek, "Buna rağmen uyku apne tanısı konulmuş hasta sayısı çok az. Tanı konulmuş kesin hasta sayısını bilemiyoruz. Avrupa'daki durum da ülkemizdekine benzer." dedi. Dernek tarafından organize edilen, "5. Uyku Bozuklukları Kongresi"ne katılmak için Trabzon'a gelen Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı Başkanı da olan Prof. Dr. Karadağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uykuda tekrarlayan üst solunum yolu tıkanmalarıyla karakterize ve sıklıkla kandaki oksijen oranının azalmasıyla birlikte görülen durumun Obstrüktif Uyku Apne Sendromu olarak tanımlandığını söyledi. Uyku apnesinin önemli bir sağlık sorunu olduğunu ifade eden Karadağ, "Düzensiz nefes alış verişi ve nefes durmasının şiddetiyle bağlantılı olarak vücut oksijen eksikliği yaşar. Oksijen sağlıklı yaşamın en vazgeçilmez ihtiyacıdır. Tüm sistemlerin sağlıklı yaşam için oksijene ihtiyacı vardır." diye konuştu.

"Erkekler, hastalığın görülmesi noktasında biraz daha şanssız"

Türkiye'de, resmi verilere göre 1.5 milyon uyku apne sendromlu kişi bulunduğunu belirten Karadağ, "Buna rağmen uyku apne tanısı konulmuş hasta sayısı çok az. Tanı konulmuş kesin hasta sayısını bilemiyoruz. Avrupa'daki durum da ülkemizdekine benzer." dedi.
Uyku apne sendromunun, erkeklerde daha sık görüldüğünü aktaran Prof. Dr. Karadağ, şunları kaydetti:
"Erkekler, bu hastalığın görülmesi noktasında biraz daha şanssız. Kadınlar ise hastalığa menopozdan sonra biraz daha yatkın oluyor ve hastalık bu dönemden sonra biraz daha artıyor. Uyku apne sendromu, yeni doğandan başlayarak 100 yaşındaki kişiye kadar herkeste olabilir. "

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...