Tgrt Haber

'Türkiye'de Maymun çiçeği virüsü yok diyemeyiz!' Mehmet Ceyhan'dan yeni bir pandemi uyarısı

Editör: Fatimatüzzehra Maslak / Kaynak: tgrthaber.com
15 Ağustos 2024 11:54 - Güncelleme : 15 Ağustos 2024 13:16
'Türkiye'de Maymun çiçeği virüsü yok diyemeyiz!' Mehmet Ceyhan'dan yeni bir pandemi uyarısı

Dünya Sağlık Örgütünü kırmızı alarma geçiren Maymun Çiçeği virüsünün tehditleriyle ilgili Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yeni bir pandeminin yaklaştığını ifade eden Ceyhan, "maymun çiçeği virüsü Türkiye'de yok diyemeyiz" dedi. DSÖ açıklamaları sonrası Mehmet Ceyhan ilk kez tgrthaber.com'a konuştu.

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Maymun Çiçeği virüsünün iki çeşidi olduğunu vurguladı. Dünya Sağlık Örgütünü kırmızı alarma geçiren maymun çiçeği virüsünün TİP1 çeşidinin dünyaya yayıldığını ifade eden Ceyhan, pandemi uyarısında bulundu.

TÜRKİYE​'DE MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ​ YOK DİYEMEYİZ!

Dünya Sağlık Örgütü açıklamalarından sonra ilk kez tgrthaber.com'un özel haber şefi Zehra Maslak'a konuşan Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, maymun çiçeği virüsünün Türkiye'de de görülme ihtimalinin yüksek olduğunu vurguladı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden tüm dünyaya yayılan maymun çiçeği virüsünün TİP1 varyantının bulaşma hızı daha yüksektir. Salgın haline gelen maymun çiçeği virüsü 12 bin kişide görüldü. 470 kişi ise virüsten hayatını kaybetti.

Türkiye'de Maymun çiçeği virüsü yok diyemeyiz! Mehmet Ceyhan'dan yeni bir pandemi uyarısı - 1. Resim

Ceyhan, "Sağlık Bakanlığının yaptığı açıklamaya değinerek. Bakanlık Türkiye'de henüz tespit edilmedi. Bu demek değil virüs Türkiye'de yok. Henüz tespit edilmedi. Türkiye'de mutlaka maymun çiçeği virüsü vardır ya da yolcularda mevcuttu. Çünkü her gün Afrika'ya uçaklar inip kalkıyor. Temasla bulaşan bir virüs olduğundan henüz tespit edilmemiştir. Ayrıca şöyle bir sorun var. Kaşıntı ve kabartı olan belirtiler diğer su çiçeği ya da sivrisinek ısırmasıyla karıştırılıyor. Bu yüzden belirtileri gösterenler ilk etapta uzmana başvurmuyor" dedi. 

Türkiye'de Maymun çiçeği virüsü yok diyemeyiz! Mehmet Ceyhan'dan yeni bir pandemi uyarısı - 2. Resim

MEHMET CEYHAN'DAN YENİ BİR PANDEMİ UYARISI

Türkiye'de bunun için aktif bir çalışmanın olmadığına ve bunun eksiklik olduğunu da vurgulayan Ceyhan, bir an önce hızla ekiplerin kurulması gerektiğini belirtti. Şimdi olmazsa bile çok yakın zamanda pandemi olma ihtimalinin yüksek olduğunu vurgulayan Ceyhan, vatandaşları temas ve toplu yerler konusunda uyardı. 

Türkiye'de Maymun çiçeği virüsü yok diyemeyiz! Mehmet Ceyhan'dan yeni bir pandemi uyarısı - 3. Resim

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ ÖNLENMESİ ZOR BİR HASTALIK

Amerika'nın ilk kez Körfez Savaşları sırasında virüsü alıp aşı ürettiğinin da altını çizdi. Dünyada virüsün aşısının ABD'de mevcut olduğunu söyleyen Ceyhan, maymun çiçeği virüsünün önlemi çok zor bir hastalık olduğunu açıkladı. Ceyhan, virüsün belirtilerinin nasıl olduğuna dair şu ifadeleri kullandı:

"Klinik tablosu şu çiçek hastalığıyla aynı. Belli bir vücut bölgesinde lokalize olmuş tablosu ama çiçek hastalığını unuttuğu için insanlar görmediği için çoğu bilmiyoruz. Su çiçeği diyelim yani su çiçeğindeki gibi böyle içi sıvı dolu baloncuklar oluşur vücutta. Özellikle vücudun temas eden bölgelerinden başlayarak vücuda yayılıyor. Ölüm oranı oldukça yüksek %4 kadar ölüm oranı var. Yani öbüründe 90 binden fazla vakaya 156 ölüm, işte o birinci dalgayı da kattığı için içine düşük çıkıyor. Yoksa sadece bu ikinci dalgaya baktığınızda daha yüksek. Bu bulaşma şekli temas yoluyla tabii. Covid de bir solunum yoluyla bulaşma olduğu için o çok hızlı yayılan bir pandemiydi ama burada da pandemi söz konusu. Çünkü pandemi demek zaten kasalar arası salgın demek."

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNÜN AŞISI VAR MI?

Tip1 maymun çiçeği virüsünün ölümcül olduğunu belirten Ceyhan, virüsün aşısının olduğunu söyledi. ABD'nin ürettiği aşıların maymun çiçeği virüsünde etkili olduğunu belirten Mehmet Ceyhan, "en azından riskli bölgeden ülkemize gelen yolcuları kontrol edilmeli" dedi. Bireysel önlemlerin önemini vurgulayan Ceyhan, temastan ve yabancıların yoğun olduğu yerlerde mutlaka dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Kaynak: tgrthaber.com
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...