Türkiye genelinde geleneksel lezzetler arasında yer alan turşu hakkında ortaya atılan kanser iddiası uzmanlar tarafından açığa çıkarıldı. Çernobil'den sonra Karadenizlilerin başına gelen en büyük facia olarak nitelendirilen bu durum ve mide kanseri arasındaki bağlantı ise şaşırttı. "Turşu kansere neden olur mu?" işte yanıtı...
Karadenizlilerde mide hastaliklarinin alt nedenin tursu oldugu iddia edildi. Kavurmasindan her türlü çesidine kadar tüketilen tursunun Karadenizlilerde kansere yol açiyor iddiasina yönelik Türkiye Hastanesi Genel Cerrahi Uzmani Doç. Dr. Sabahattin Destek açiklamada bulundu. Destek, ayni zamanda tursunun diger etkilerine dair detaylarda verdi. Karadenizlilerde Çernobil'in neden oldugu kanser vakasindan daha ciddi oranda kansere yol açtigi iddiasina karsin sosyal medyada karismisti. Çünkü Türkiye genelinde Karadeniz de en çok tüketilen besin olan tursu bilimsel olarak aslinda probiyotik bakimindan zengin bir yiyecektir.
Tursu yüksek oranda asit içerir. Içeriginde karnabahar, lahana, mor lahana, sarimsak, salatalik, havuç daha birçok besinden elde edilir. Dogal yolla yapilan tursuyu olusturan besinlerdeki vitaminler suyuna aktarilir. Bu da tüketildiginde yüksek oranda antioksidana neden olur. Antioksidan ve probiyotik bakimindan zengin olan tursu bagisiklik sistemini gelistirir ayrica bagirsaklarin daha saglikli çalismasini saglar. Vücutta vitaminlerin sentezlenmesine yardimci olur. Faydasi çokça olmasina ragmen tursu dogru tüketilmediginde bazi olumsuz durumlara neden olur.
Türkiye Hastanesi Genel Cerrahi Uzmani Doç. Dr. Sabahattin Destek, tursunun faydalari oldukça fazla oldugunun altini çizdi. Ancak öte yandan tursu dogru tüketilmediginde zarara neden olacagini hatirlatti. Ancak Destek, en çok altini çizdigi konulardan biri tursunun ev yapimi ve fabrikasyon yapimi olarak ayirmasi oldu. Ev yapimi olan tursularda riskler azalirken fabrikasyon olan tursulardan tuz orani yüksek oldugundan mide asit dengesini bozdugunu belirtti.
Iste Türkiye Hastanesi Genel Cerrahi Uzmani Doç. Dr. Sabahattin Destek'in, tursunun mide kanseri ile olan baglantisi;
"Tursu ev ortaminda cam kavanozda yapildiginda çok faydali bir besindir. Ancak yapim asamasindaki durumlar fayda ve zararlarini ayirir. Tursu özellikle mide hastaliklarini tetikler. Fabrikasyon tursular fazla tüketildiginden vücuda çok fazla sodyum yüklenir bu da ödeme neden olur. Ayrica mide asidi artar. Asit orani arttikça da istah açilir. Öte yandan asit mide rahatsizligini da tetikler. Midesinde helikobakter pilori olan kisilerde tursunun en büyük etkisi kansere yol açma olasiligini artirir. Mide kanseri aslinda genel bir belirtilere sahiptir."
2020 yilinda yayinlanan bir dergide tuzlu besinlerin bu bakteriyi artirdiginin tespit edildigini ifade eden Destek, "Mideyi koruyan zara zarar vererek hücreleri deforme ettigi de ortaya çikarilmistir. Midede artan bu deformasyon kötü huylu tümörleri tetikler. Tabii bir direk bir sebep degil ancak neden olur. Dünya çapinda yapilan bir arastirmada salamura sebze ve besinlerin dozunun üstünde tüketildiginde kanser riskinin yeniden artigi gözlemlenmistir. Bu ciddi bir etkidir. Ancak tüketim miktari bu konuda önemli. 40 gramdan fazla tüketilmesi bu durumu tetikler. Bu yüzden Karadenizlilerde fazla tursu tüketildigi için bu gözlem açiklanmistir. Direk olarak tursu kansere neden olmaz ancak miktari çok önemli. Miktari az olmasi akabinde ise faydasi yüksektir. Tursu yikanarak tüketilmesi önemlidir. Ev tursusunun ise faydalari saymakla bitmez. Mahrum kalmayalim ancak düzeyinde tüketelim" ifadelerini kullandi.