Tgrt Haber

Üçlü virüs salgını acilleri dolup taşırdı! Prof. Dr. Hakan Oğuztürk’ten kritik uyarı: Aralık’ta Rhino virüsü de katılacak 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
01 Aralık 2022 17:08 - Güncelleme : 01 Aralık 2022 17:22

Kış geldi virüsler aramızda dolaşıyor. Covid-19, grip ve RSV bir birine karışırken hastanelerin acilleri doldu taştı. Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, üç virüsün bir hastada aynı anda görülebileceğini belirterek “Aralık’ta Rhino virüsü de eklenecek” uyarısında bulundu. 

Son zamanlarda salgın hastalıklar nedeniyle hastanelerin acil servislerine başvurularda aşırı yoğunluk yaşanıyor. Virüsler birbiriyle karışırken özellikle Covid-19​, grip​ ve RSV virüsü mü anlamak testsiz neredeyse zor. Öte yandan pandemiyi ağır yaşayan Çin’den gelen görüntüler korkutuyor.  TGRT Haber’de Acil Tıp Kliniği Uzmanı Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, özellikle risk gruplarını uyarırken “Covid-19, grip ve RSV virüsü bir arada. Aralık’ta aralarına Rhino virüsü de eklenecek” uyarısında bulundu. 

ARALIKTA YENİ VİRÜS​ KATILACAK 

“Covid-19, RSV ve grip teorik olarak üçü bir arada görülebilir” diyen Öztürk, konuya ilişkin şunları söyledi: “Bu virüslerin bir arada olması bizleri korkutsa da eski dönemdeki pandemi​ durumlarının olacağına pek ihtimal vermiyorum. Tatbiki mevsimsel risklerden dolayı kalabalık ve kapalı ortamlardan dolayı hastalanma riski fazla. İnsanlarda hastalığın geçmediği ile ilgili çok fazla şikayet geliyor. Doğru söylüyorlar, bu üç virüs bir araya gelince üç virüsün birlikteliği de söz konusu olabiliyor ya da bir virüs bulaşıp hastalık geçerken kişi diğer virüse yakalanabiliyor. Bir aydır şikayetler geçmiyor. Aralık’ta Rhino virüs eklenmesi söz konusu. Virüslerle yaşamayı kabul etmemiz gerekiyor. Pandemi riski çok düşük ancak tedbirleri almamız gerekiyor” dedi. 

RİSK GRUPLARI YELPAZESİ GENİŞLEDİ 

Öztürk, sağlıklı insanların virüsleri ölümcül atlatma ihtimalinin çok düşük olduğunu söyledi. 65 yaş üstü, 5 yaş altı çocukların ve 2 yaş altı  bebeklerin riskli olduğunu belirten Öztürk, “Özellikle prematüre bebekler son derece risklidir. Savunmasız bu bebekler.” dedi. Öztürk, “Ben korunma tedbirlerinin işe yarayacağını düşünüyorum. Hasta olan kişilerin toplumda dolaşmamaları ve izole olmaları gerekiyor. Bireysel tedbirler hastalıktan korunmada fayda sağlayacaktır” ifadelerini kullandı. 

İŞTE VİRÜSLERİN BIRAKTIĞI HASARLAR 

Sağlık hafızasının bazı virüsleri unuttuğunu belirten Öztürk, bunun da hastalığı biraz ağır yaşanmasına neden olduğuna dikkat çekti. Hastalığın neden olduğu hasarlarla ilgili değerlendirme yapan Öztürk şunları söyledi: “Rhino virüs, grip ve RSV de Covid-19 gibi akciğerlerde hasar oluşturabiliyor. Ancak RSV, bağışıklığı düşük olanlarda ve prematüre bebeklerde ölümcül olabiliyor. Covid-19 uyumama, depresyon, saç dökülmesi, akciğerde uzun süreli hasar ve cilt dökülmelerine neden olabiliyor. Maalesef hasar oluşturmadan gitmesi zor. Riskli gruplar çok daha fazla dikkat etmeli.”

AİLELER KRİTİK TAVSİYE 

Okullarda da bulaşın arttığına dikkat çeken Öztürk, velilere şu önerilerde bulundu: “Aile çocukta hastalık belirtileri varsa okula göndermesinler ve doktora mutlaka götürsünler. Çocuklar yatmadan önce odalarını havalandırsınlar ve sıvı takviyesi verilmeli. İyi uyku ve dinlenme periyodunun sağlanması lazım.” 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...