Uzman Psikolog Emre Gökçeoğlu: "Takıntılı düşünceler Obsesif Kompulsif Bozukluğa İşaret Edebiliyor"
Takıntılı düşünceler üzerinde değerlendirmelerde bulunan Uzman Psikolog Emre Gökçeoğlu, Takıntılı düşüncelerimize yönelik nelere dikkat etmemiz gerektiğini açıkladı.
Emre Gökçeoğlu “Gün içerisinde aklımızdan ortalama 50.000 düşünce geçiyor. Her düşünceyi kontrol etmemiz imkansız. Bu imkansızlığı yok saymakla birlikte bizi rahatsız edecek düşüncelerden kurtulmaya çalışmak bizi çıkmaz bir döngüye sokacaktır. Takıntılı düşüncelerimiz yoğunlaştığında ve artık bu durum bizim günlük hayatımızı etkilendiğinde, işlevselliğimizi bozduğunda Obsesif Kompulsif Bozukluktan Söz Edebiliriz” diyerek OKB’nun önemini vurguladı.
Kuşkucu Takıntılar, Simetri ve Düzen Takıntısı, Pislik ya da Mikrop Bulaşma Korkusu OKB Belirtisi Olabiliyor
Emre Gökçeoğlu “Genellikle ilişkilerde sevgiliye veya eşe yönelik kuşkular, evden çıkarken ocağın altını unuttum mu diye birden çok kez kontrol etmek, Günah olarak kabul edilen veya kişinin kendi benliğinin kabul edemeyeceği cümleleri iç ses olarak kurmak gibi durumlarda takıntılı düşünce ve davranış boyutu artık kişinin huzurunu kaçırıyor. Bu takıntılı düşünceler genelde nelere yönelik bunlar tespit edilip, düşünce üzerine düşündüğümüzü fark etmek, bu meta-kognitif sürecin içeriğine odaklanarak içgörü farkındalığını sağlamamız gerekli” diyerek düşünce akışımıza değindi.
Sizi Rahatsız Eden Düşüncelerden Kaçınmayın
Bilişsel sürecin önemini vurgulayan Emre Gökçeoğlu “Takıntılarımızın ardında saklanan korkuyu ortaya çıkarmak gerekir, takıntılı düşüncelerimizi tanımakla birlikte yüzleşmek, o an aklımıza gelen düşünenin varlığının kontrolünü sağlarken obsesyonumuzun yarattığı huzursuzlukla kalabilmek çok önemli” dedi.
Kendi başımıza başa çıkamadığımız durumlarda Bilişssel Davranışçı Terapi’nin bu konuda önemini vurgulayan Emre Gökçeoğlu “Profesyonel bir yardım almaktan kaçınmayın” ifadelerinde bulundu.