Uzmanlardan bel soğukluğu uyarısı: Büyük küresel tehdit, yeni türü keşfedildi
Kamboçya’da tatil yaptıktan sonra bel soğukluğu virüsüne yakalanan bir adamda virüsün ilaca dirençli yeni bir türü keşfedildi. Uzmanlar küresel felaket uyarısında bulundu.
Avusturyalı bir kişiye bel soğukluğu teşhisi kondu. Bilim insanları hastaya yaptıkları tetkiklerde ilaca dirençli yeni bir bel soğukluğu virüsü ortaya çıkardı. Bilim insanları süper bel soğukluğunun 'büyük bir küresel tehdit' oluşturabileceği konusunda uyardı. Uzmanlar, süper varyantın yayılmasının vakaları tedavi edilemez noktaya getirebileceği konusuna dikkat çekti.
SÜPER DİRENÇLİ YENİ VARYANT
Kimliği açıklanmayan 50 yaşlarındaki bir kişi, Nisan ayında Kamboçya'da tatildeyken bir kadınla cinsel ilişkiye girdi ve virüsle enfekte oldu. Beş gün sonra ülkesine döndüğünde rahatsızlandı. Yapılan tıbbi testlerde bel soğukluğu olduğu ortaya çıktı ve antibiyotik tedavisi verildi. Ancak ilaç virüsün semptomlarını ortadan kaldırırken kişinin testi pozitif çıkmaya devam etti. Doktorlar, varyantın "ilaca son derece dirençli" ve daha önce görülenlerden farklı olabileceği konusunda uyardı. Raporun başyazarı, Avusturya Sağlık ve Gıda Güvenliği Ajansı'ndan Dr Sonja Pleininger, bu tür suşların “büyük bir küresel halk sağlığı tehdidi oluşturduğunu” söyledi.
Pleininger "Bu tür suşlar bulaşmaya devam ederse birçok bel soğukluğu vakası tedavi edilemez hale gelebilir" dedi.
ÖLÜME NEDEN OLUYOR
Eurosurveillance dergisine göre İngiltere'de her yıl yaklaşık 60.000 kişi bel soğukluğu virüsüne yakalanıyor. Yaklaşık 680.000 Amerikalı da her yıl bu virüsle karşılaşıyor. Asya-Pasifik bölgesinde virüse dirençli bel soğukluğu vakaları artıyor.
Hastalık tedavi edilmezse kadınlarda kısırlık ve ölüme neden olabilen pelvik inflamatuar hastalık gibi ciddi komplikasyonlara yol açıyor. Hamilelerde de yeni doğanlarda kalıcı körlüğe neden olabiliyor.