Uzmanlardan diyabet hastalarına beslenme önerileri! 2-3 saatte bir öğün şart!
Diyabet, küresel ölüm nedenleri arasında 10. sırada yer alıyor. Uzmanlar, diyabette beslenmenin önemine dikkat çekerek hastaların 2-3 saatte bir beslenmelerini öneriyor.
Dünyada ölüm nedenleri arasında 10. Sırada yer alan diyabet hastalığında beslenme önemli bir yer tutuyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, diyabetli bireylerin günde en az 5 öğün olacak şekilde öğünlerinin sayısı planlayarak 2-3 saate bir beslenmeleri gerektiğini söyledi. Hastalığın nedenlerini insülin hormonu üretiminin yetersiz olması veya hiç olmaması ya da vücut dokularının insüline karşı duyarsız hale gelmesi olarak açıklayan Medline Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Selva Oturakçıibogil, beslenme ve yaşam tarzındaki yanlışlara bağlı olarak son yıllarda özellikle çocuklarda ve gençlerde hastalığın arttığını söyledi.
NASIL BESLENMELİ!
Dyt. Selva Oturakçıibogil, hastalığın, ağızda kuruluk ve tatlılık hissinin yanı sıra buna bağlı aşırı su tüketme arzusu, normalden fazla yemek yeme ve doymama hissi ile sık idrara çıkma şeklinde kendini gösterdiğini söyledi. “İlaçların aksatılmadan kullanımı, dengeli ve düzenli beslenme, ayrıca alışkanlık haline getirilmiş fiziksel aktivite ile diyabetin belirtilerini azaltmak mümkündür” diye Oturakçıibogil, diyabetli bireylere günde en az 5 öğün olacak şekilde 2-3 saatte bir yemelerini önerdi. Oturakçıibogil, “öğünlerin içeriği dengeli bir şekilde ayarlanmalıdır” diyerek, bir ana öğünde makarna veya pilav yani ana karbonhidrat kaynaklarını tek başına tüketilmemesini önerdi.
HASTALARA HAYATİ ÖNERİLER
Diyabetli bireyler için yaşam tarzındaki düzenlemelerin çok önemli olduğunu belirtem Dyt. Oturakçıibogil, şu beslenme önerilerinde bulundu:
-Diyabet hastaları öğün atlamamalı, her gün düzenli öğünleri olmalı.
-Ağırlıklı olarak lifli ve posalı besinler tercih edilmeli.
-Meyveler, sebzeler, tam tahıllar, baklagiller ve az yağlı süt ürünleri gibi sağlıklı karbonhidratlar tüketilmeli.
-Yemekler yağda kızartılmamalı, ızgarada pişirilmeli.
-Yağsız et, süt, peynir ve yoğurda sofralarda yer verilmeli.
-Hamur işi tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar kontrollü olarak tüketilmeli.
-Kavun, karpuz, muz ve balkabağı gibi şeker oranı yüksek meyveler çok az miktarlarda yenilmeli.
Temelde deniz ürünleri ile çeşitli sebzelerde bol miktarda diyette yer verilmeli.
-Salata ve yemeklerde zeytinyağı tercih edilmeli.
-Bakliyat grubundaki besinler ihmal edilmemeli.
-Yeşil çay ve üzüm çekirdeği tüketilmeli.