Uzmanlardan internetten teşhis koyma hastalığı uyarısı
Günümüzde merak ettiğimiz pek çok şeyi internetten ya da sosyal meydan araştırıyoruz. Buna hastalıklar da dahil. Ancak bu durum başka bir hastalığı meydana çıkarıyor: Siberkondri. Uzmanlar internette rahatsızlığını aratarak kendine teşhis koyma hastalığı siberkondri konusunda uyarıyor.
İnternet kullanımının iyice artmasıyla birlikte çeşitli psikolojik hastalıklar ortaya çıktı. Bunlardan birisi de siberkondri. Vücudunun çeşitli yerlerinde yara, ağrı veya problem gören kişiler uzman hekimlere danışmak yerine hastalıklarını internetten arayarak kendilerine teşhis koyuyor. Bazı kişilerin internetten kendisine hastalık teşhisi koyarak ilaç almaya kalktığını belirten Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal, “Doktora gitmeyi ihmal ederek tavsiye ile ilaç alınıyor” dedi.
KAYGIYI ARTIRIYOR
Siberkondri hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal, “Özellikle Google platformu’nda arama hastalığı dediğimiz bir hastalık tipi yaygınlaştı. Kişi kendinde bulduğu belirtileri Google’a yazarak arama yapıyor. Böylece Siberkondri dediğimiz bir rahatsızlık ortaya çıkıyor. İnternetin bilinçli kullanımı gerekiyor. Çok ciddi bir alan olan sağlık alanındaki doğru bilgiyi aramanın önemi pandemide yeniden arttı” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal
KENDİ KENDİNE TEŞHİS KOYUYORLAR
Bazı kişilerin işe tavsiye ile ilaç alımına kadar götürdüğünü belirten Ünal, yanlış sağlık aramasının aslında pek çok önemli sonuçları olacağını kaydetti. Bu durumun kişilerde kaygıya neden olduğunu kaydeden Ünal, bu hastaların doktora gitmeyi ihmal ettiğine dikkat çekti. Kişi doktora gitmek yerine internetten kendine teşhis koyuyor” diyen Ünal, bu durumun tehlikeli olduğunu kaydederek “Ancak dijital sağlık okuryazarlığı becerileriyle çözülebilecek bir sorun” olduğunu belirtti. Ünal, özellikle Z kuşağı denilen çocuklara bu eğitimin verilmesinin önemine dikkat çekti.