Uzmanları bile şaşırtan maymun çiçeği vakası: bebeğe bulaştı, kimden geldiği çözülemedi
ABD’de maymun çiçeği virüsü bulaşan 2 yaşından küçük çocuk bilim insanlarını şaşırttı. Dışarıda diğer çocuklarla herhangi bir teması olmayan bebeğin ailesi de pozitif çıkmadı. Şimdi çocuğa maymun çiçeğinin nereden bulaştığı araştırılıyor.
ABD’nin Teksas eyaletinde 2 yaşından küçük bir çocuğun maymun çiçeği testinin pozitif çıkması bilim insanlarını şaşırttı. Daha yeni yürümeye başlayan çocuğun, dışarısıyla herhangi bir temas durumu bulunmuyor. Ayrıca ailenin de herhangi bir bireyi pozitif çıkmadı. Şimdi ABD'deki sağlık yetkilileri, çocuğa virüsün nasıl bulaştığını bulmaya çalışıyor.
NEREDEN BULAŞTIĞI MUAMMA
Harris ilçesinde yetkili Lina Hidalgo, çocuğun asemptomatik olduğunu ve tamamen iyileşmesinin beklendiğini söyledi. Basın toplantısında “Daha dün, topluluğumuzdaki bir çocuğun, maymun çiçeği virüsü için pozitif olduğunu doğruladık” dedi. Hidalgo şunları konuştu: "Harrisilçesindeki bu vaka, ülke çapında küçük çocuklara ilişkin sadece bir avuç olaydan biridir. Bunun çok korkutucu bir şey olduğunu ve ebeveynlerin endişeli olduğunu anlıyorum.”
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) dünya çapında vakalardaki artışın ardından en üst seviye acil durum uyarısını yayımlamıştı. Afrika kaynaklı virüs en fazla İngiltere ve ABD’yi vurdu. ABD’de 6.000’in üzerinde maymun çiçeği vakası görülürken İngiltere’de bu rakam 4.000’i aştı. İngiltere, maymun çiçeğini yayılmasını önlemek için aşı çalışmaları başlattı.
TÜRKİYE’DE MAYMUN ÇİÇEĞİ
Türkiye’de de maymun çiçeği vakaları görüldü. Ağustos ayının başında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan maymun çiçeği açıklaması geldi. Bakan Koca, "Şu ana kadar ülkemizde 5 maymun çiçeği virüsü hastası tespit edildi. Bu 5 hastaya filyasyon yapıldı ve yakın çevresi izole edildi. 4 hastamız tamamen iyileşti ve taburcu edildi, bir hastamız ise izolasyonda" ifadelerini kullandı.
MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ NELER?
Maymun çiçeği hastalığı ateş, halsizlik, yaygın kas ağrısı, deri döküntüleri ve büyümüş lenf bezleri ile kendini ortaya çıkarıyor. Virüs çiçek hastalığı virüsüyle aynı aileden gelen bir DNA virüsü olarak tanımlanıyor. Maymun çiçeği ile suçiçeği virüsünün döküntüleri birbirine benzer ancak vücuttaki yerleşimleri, hastalığın seyri birbirinden farklıdır. Çiçek virüsü aşı sayesinde yıllardır görülmüyor. Maymun çiçeği virüsünde lenf bezlerinin şişmesi bu hastalığı diğerlerinden ayırıyor.