Araştırma bitti! 'Uzun süreli Covid'in sırrı çözüldü
Bilim insanları, uzun süren Covid-19'a dair çalışmalarını tamamladı. Araştırmanın sonucundan aşının faydası çıktı.
Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıktığı düşünülen Covid-19 virüsüyle tüm dünyanın mücadelesi sürerken virüsün sürekli mutasyona uğraması mücadeleyi zorlaştırıyor. Son olarak Hindistan'da ortaya çıkan Delta varyantı ise yıkıcı ölümlere neden oldu. Varyantlar kadar tehlikeli 'Uzun süreli Covid' ise bazı insanların aylar boyunca hastalıktan kurtulamamasına neden oldu.
Bilim insanları, 'Uzun süren Covid'e dair araştırmalarını tamamladı. The Lancet Infectious Diseases Journal'de yayımlanana araştırmaya göre, aşılı kişilerin 'Uzun süreli Covid'e yakalanma riski aşısızlara oranla 2 kat daha az. Yani aşı olan insanlar, 'Uzun süreli Covid'e karşı daha şanslı bir grupta yer alıyorlar. Aşı olmayanlar ise 'Uzun süreli Covid'e dair daha savunmasız bir grubun içinde yer alıyorlar.
Araştırmaya katılan bilim insanlarından Dr. Claire Steves, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:
''Araştırmamızın çift aşı yaptırmanın hem virüse yakalanma hem de uzun süreli semptomlar geliştirme riskini önemli ölçüde azalttığını bulması iyi bir haber.''
İKİNCİ DOZ VE EK AŞILAR ÖNEMLİ
Bilim insanları, İngiltere'deki 1.2 milyon yetişkinin verilerini inceledi ve ikinci doz aşı ile ek aşılara öncelik verilmesinin altını çizdi.
Öte yandan 'Uzun süren Covid'in neden aylarca sürdüğü geçtiğimiz haftalarda ortaya çıkmıştı. Uzmanlar, 'Uzun süreli Covid' ile 'Epstein-Barr' virüsü ile arasında bir bağlantı keşfetmişti.
İngiltere'de yapılan araştırmada 'Uzun süreli Covid' ile yeniden aktif hale gelen EBV (küresel nüfusun yaklaşık yüzde 90'ını enfekte ettiği düşünülen bir virüs) arasında güçlü bir ilişki buldu.
Bilim insanları, Covid-19'un aktif olmayan veya 'gizli' virüsleri yeniden etkinleştirebileceğini düşünüyor. Bu da bazı insanların neden koronavirüsü aylarca atlamadığını gözler önüne seriyor.