Tgrt Haber

Anne babalar tedirgin! Vakalar patlak verdi, salgın boyutuna ulaştı: İstanbul'da 2 çocuk hayatını kaybetti

14 Haziran 2023 16:50 - Güncelleme : 14 Haziran 2023 17:40
Anne babalar tedirgin! Vakalar patlak verdi, salgın boyutuna ulaştı: İstanbul'da 2 çocuk hayatını kaybetti

Anne babaların korkulu rüyası kızamık vakaları yükselişe geçti. Yılın ilk 2 ayında ülkemizde 343 kızamık vakası görülürken İstanbul'da 2 çocuk kızamık nedeniyle hayatını kaybetti. Artışın salgın boyutuna ulaştığını açıklayan uzmanlar, artışın en büyük nedeni olarak aşı karşıtlığını gösterdi.

Anne babaların kabusu olan kızamık​ vakaları İstanbul​'da yükselişe geçmiş durumda... Megakentte kızamık hastalığı nedeniyle 2 çocuk hayatını kaybederken Nisan 2022 - Mart 2023 arasında Türkiye​, 457 kızamık vakası ile Avrupa​'da 3. sırada yer aldı. 

NTV'de yer alan haberde, konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, Cerrahpaşa Çocuk Kliniği'ne 4.5 ayda 22 kızamık vakası geldiğini ve vakalardan sadece 11 tanesinin aşılı olduğunu dikkat çekti. Vakaların çoğunluğunun Türk olduğunu belirten Çokuğraş, aşısız çocukların büyük risk altında olduğunu söyledi. 

"Aşılı olmak da her zaman çok yeterli değil. Koruyuculuğu yüzde 96-98 gibi" diyen Çokuğraş, 100 çocuğa aşı yapılırsa bunlardan 3-4 tanesinin korunamadığını aktardı. 

KIZAMIK SALGINI MI VAR?

"Bir kızamık salgınından bahsedebilir miyiz?" sorusuna cevap veren Çokuğraş, kızamıkta çok ciddi bir artış olduğunu söyledi. Kızamık yakın zamanlara kadar neredeyse sıfırlanmış olduğunu belirten Çokuğraş, "Bunun için bir salgın diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

SADECE ANNE BABANIN ÇOCUĞU DEĞİL, TOPLUM ÇOCUĞU HER ŞEYDEN ÖNCE GELİR"

"Anne babaların çocukları için aşı hakkında karar verdikleri ve bu kararlarla ilgili farklı yaklaşımlar ele alınmalı mı?" sorusuna da cevap veren Çokuğraş, pek çok ülkede aşısını yaptırmayan çocukların toplum içerisinde ya da kamusal alanlarda kabul edilmediklerini söyledi. Çokuğraş, "Bizim ülkemiz için bence birtakım yasal düzenlemeler gerekli. Çünkü o çocuk sadece anne babanın çocuğu değil, toplumun çocuğu her şeyden önce" dedi.

"KIZAMIK SALGINININ EN ÖNEMLİ NEDENİ AŞI KARŞITLIĞI"

Kızamık salgınının en önemli nedeninin aşı karşıtlığı olduğunu belirten Çokuğraş, şöyle devam etti:

"Pandemiden sonra özellikle aşı karşıtlığında bir artış söz konusu. Öte taraftan yurt dışından çok sayıda kontrolsüz insan ülkemize girdi. Ne yapıp edip çocuklarımızı yüzde 100 ya da ona yakın bir oranda aşılamamız gerekiyor."

 

 

Kaynak: NTV
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...