WBC yüksekliği-düşüklüğü Neden Olur? WBC kaç olursa tehlikeli?
WBC nedir kan tahlili, WBC yüksekliği-düşüklüğü nedenleri gibi aradıklarınız ile ilgili detayları bu haberimizden detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz....
WBC'ler, Lökositler, akyuvarlar olarak da bilinen beyaz kan hücreleri, bağışıklık sisteminizin önemli bir parçasıdırlar ve vücuttaki virüsleri, bakteri ile mikropları yok ederek, enfeksiyonlarla savaşmanıza yardımcı olurlar. Kandaki bu hücreler kemik iliğinde üretilip, vücudun her tarafında dolaşırlar. Genel olarak yetişkinler için, bir mikrolitrelik kan içinde 11.000'den fazla beyaz kan hücresi (lökosit), lökosit yüksekliği olarak kabul edilir. Sağlıklı bir vücutta 3.700 ilâ 10.000 arasında beyaz kan hücresi bulunmaktadır.
WBC YÜKSEKLİĞİ-DÜŞÜKLÜĞÜ NEDENLERİ VE DİĞER DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ
WBC yüksekliği nedenleri nelerdir?
Kemik iliği hastalıkları
Kemik iliği hastalıkları da beyaz kan hücrelerinde artışa neden olabilir. Lösemi, yaygın bir komplikasyondur ve kemik iliğinde çok fazla beyaz kan hücresi üreten bir kanser türüdür. JAK2 adlı bir gen içerisinde bir mutasyona neden olan Polycythemia Vera, vücudunuzdaki beyaz kan hücrelerinin sayısını artıran bir diğer kemik iliği bozukluğudur. Myelofibroz de, lökosit sayısındaki yükselişi tetikleyen kemik iliği ile bağlantılı hastalıklardandır.
Enfeksiyonlar
Beyaz kan hücrelerinin(lökositlerin) sayısındaki artış, genellikle viral veya bakteriyel enfeksiyon kaynaklıdır, ancak parazitik ve fungal enfeksiyonlar da lökosit sayısını arttırabilir. Bakteriyel bir enfeksiyon durumunda, bağışıklık sisteminiz enfeksiyona karşı savaşmak için beyaz kan hücrelerinin sayısını artırma amaçlı kemik iliğini uyarır. Viral enfeksiyonlarda olduğu gibi, bağışıklık sistemi enfeksiyonun giderilmesi için çaba gösterdiğinde de lökositlerde yükselme meydana gelir.
İltihap ve alerji
İltihap ve alerji de beyaz kan hücresi sayısını yükselten faktörlerdendir. Romatoid artrit gibi iltihaplar lökosit miktarını artırırlar. Kalp krizi ve yanık için cerrahi işlemde meydana gelen doku hasarı ile yaralanma da lökosit yüksekliğine neden olabilir. Allerjik reaksiyonlar ve astıma yol açan alerjene karşı vücudun savaşması da beyaz kan hücresi üretimini tetikleyebilir.
Stres
Şiddetli duygusal stres altındaysanız, lökosit sayınızda artış yaşayabilirsiniz. Özellikle egzersiz yoluyla oluşan ciddi fiziksel stres, kortizol ve diğer hormon düzeylerini artırıp kan dolaşımınızdaki beyaz kan hücrelerinin seviyelerini yükseltebilir.
Lökosit yüksekliği nasıl düşürülür?
Lökosit yüksekliğinden muzdaripseniz bir Dahiliye (İç hastalıkları) doktoruna başvurmalısınız. Periferik yayma, t(9;22) ve jak-2 gen testleri, crp testi ve kemik iliği testi ile doktorunuz bu durumun neden kaynaklandığını tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Lökositin yükselmesi enfeksiyondan dolayı meydana gelmişse doktor size antibiyotik reçete edecektir. Kanserden dolayı lökosit yükseldiyse tedavi için kemoterapi ve radyoterapi uygulanır. Anti-inflamatuar yani iltihap giderici ilaçlar da iltihap kaynaklı lökosit yükselmesinde alternatif tedavi yöntemlerindendir. Lökositin aşırı yüksekliği durumunda ise kan değişimi işlemi yapılır.