Geleceğin en sık kullanılacak programlarından biri olan yapay zeka korkutmaya başladı. Vatandaşların yapay zeka üzerinden yaptığı hastalık teşhisleri bazı risklere neden oldu. İşte yapay zekanın getireceği riskli hastalıklar...
Her alanda kullanilan yapay zeka bu kez korkutmaya basladi. Vatandaslarin hastaliklarinin teshisi için yapay zekadan destek almasi hastaliklarin uzun vadede tedavi oranini düsürdü. Acillerde ve hastaliklarda yasanan artis sonrasi oklar yapay zekanin yanlis kullanilmasina yöneltildi. En sik aratilan konulardan biri olan "Neden sürekli basim dönüyor?" sorusu üzerinden ortaya çikan bu gerçeklik yapay zekanin yanlis kullaniminin kötü sonuçlari ortaya çikti. Dijital sohbet ortaminda baslatilan bir konusmada vatandaslarin çogu hastaliklarina yönelik yasadiklari belirtileri yapay zekaya sorduklari ortaya çikti. Ancak belirtiler dogrultusunda veri tabaninda islenmis bilgiler dogrultusunda cevap veren yapay zekanin yönlendirilmesi uzmanlar tarafindan panikle karsilandi.
Yapay zekayi vatandaslar tarafindan yanlis kullanilmaya baslandi iddialari ortaligi karistirdi. Eskiler hastaliklara karsi "koca kari" tabiri denilen yanlis bilgi içeren konular üzerinden ilerlemesi gibi günümüzde de yapay zeka bu minvalde kullanildi. Dijital platformlarda bazi vatandaslarin uzmanlardan bire bir tedavi görmek yerine yapay zekaya sorarak hastaliklarinin tedavisini evde yaptiklarina dair konusmalarin geçmesi panige neden oldu. En çok sorulan soru ise "neden sürekli basim agriyor?" sorusu oldu. Yapay zekanin bilgi hazinesinde sahip oldugu bilgiler dogrultusunda cevap vermesi yanlis teshislerin sayisini artirdi. Bu da gelecek teknolojisi olarak görülen yapay zekanin simdiden yanlis kullanildigina dair gerçekligi ortaya çikardi.
Geçtigimiz yilin son günlerinde yapay zeka üzerinden hastaliklarin daha hizli tespiti yapildigina dair ABD'li bilim insanlarindan bir makale açiklama gelmisti. Ancak bu teshis bir uzmanin yapay zekayi kullanarak yapmasinin önemli oldugunun alti çizildi. Özellikle MRI (manyetik rezonans görüntüleme) ve CT teshislerinde etkili olacagina dair öngörüler mevcut. Bununla beraber lezyon, anevrizma ve tümör tedavisinde hizli bir dönüs saglayacagi düsünülen yapay zekanin birebir hastalik teshisinde etkinliginin olmadigi da ayrica açiklandi.
Uzmanlar yapay zekanin hastaligi tedavi etmedigi yapay zekaya sorulan soru ardindan alinan yanitla tedavi yapilmasinin riskli oldugunun altini çizdi. Ilerleyen zamanlarda yapay zeka kapsamli üretilecek olan makinelerin deri hastaliklarinda daha etkin olacagi konusuldu. Fakat bir kez daha uzmanlar, teshis için vatandaslarin yapay zekanin kullanilmasinin dogru olmadigini hastaliklara geç teshise neden olacagini hatirlatti.