Tgrt Haber

Yeni virüs hayalete dönüştürüyor! Vakalar artışa geçti 

23 Temmuz 2023 21:15 - Güncelleme : 23 Temmuz 2023 21:35
Yeni virüs hayalete dönüştürüyor! Vakalar artışa geçti 

Son olarak 16 kişinin ölümüne sebep olan Marburg virüsü korkutmaya devam ediyor. 1967’de Almanya’da ortaya çıkan virüsün birden fazla belirtisi var. 2005 yılında Angola’da 300 kişinin ölümüne neden olan virüs tekrardan yayılmaya başladı. Artışa geçen vakalar endişeye sebebiyet verdi. 

Bu yıl yeniden gündeme gelen Marburg virüsü​ hala can almaya devam ediyor. Son dönemde artan vakalarla dikkat çeken bu virüs aslında yeni bir tehdit değil.

İlk kez 1967 yılında Almanya​'nın Frankfurt​ ve Marburg kentlerinde, ayrıca Sırbistan​'ın Belgrad şehrinde görülen Marburg virüsü, 31 kişide tespit edilmiş ve yedi kişinin hayatını kaybetmesine yol açmıştı. Daha sonra 2005 yılında Angola'da yaşanan Marburg virüsü salgını ise 300'den fazla kişinin ölümüne sebep olmuştu.

Şimdi ise bu virüs tekrar hızla yayılmakta ve ölümcül sonuçlar doğurmakta. Bu nedenle, yetkililerin halkı bilinçlendirmesi ve tedbirlerin alınması büyük önem taşıyor. Sağlık otoriteleri, virüsün yayılmasını önlemek için önemli adımlar atarken, toplumun da bu süreçte duyarlı olması ve sağlık kurallarına uyumu büyük önem taşıyor.

ETKİLEDİĞİ KİŞİYİ 'HAYALET BENZERİ' GÖRÜNÜME MARUZ BIRAKIYOR 

Bu yılın başlarında Ekvator Yeni Gine ve Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti'nde Marburg virüsü vakalarında artış görüldü. Etkilenen ülkelerde toplam 12 kişi Yeni Gine'de ve dört kişi Tanzanya'da virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Marburg virüsü, Ebola'ya neden olan virüsle aynı aileden geliyor ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından etkilenen kişileri "hayalet benzeri" bir görünümle etkilediği belirtiliyor.

Virüsün diğer belirtileri arasında yüksek ateş, şiddetli baş ağrıları ve şiddetli halsizlik yer alırken, aynı zamanda ishal, mide bulantısı ve kusma da görülebilmektedir. Hastalığa yakalanan birçok hasta ayrıca diş etlerinden, burunlarından ve vajinalarından sık sık kanama yaşadıklarını rapor etmişler ve genellikle sekiz veya dokuz gün sonra hayatlarını kaybettikleri ifade ediliyor.  

NASIL BULAŞIYOR?  

BBC'de yer alan habere göre, Afrika yeşil maymunları ile domuzlar virüsü taşıyabildiği gibi Mısır meyve yarasası da sıklıkla virüsü barındırıyor. 

İnsanlar arasında vücut sıvıları ve aynı yatağın paylaşılması yoluyla bulaşabilir. Hatta virüs nedeniyle iyileştikten sonra bile kanları veya spermleri aylarca bulaşıcı kalabilir.

Hastalığın herhangi bir tedavisi ise bulunmuyor. Doktorlar, hastanede yatan hastalara bol miktarda sıvı vererek ya da kan nakliyle belirtileri hafifletmeye çalışırken WHO, bazı kan ürünleri, ilaç ve bağışıklık tedavilerinin geliştirildiğini aktarılıyor. 

 

 

Kaynak: BBC

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...