'Yılda 12 bin bebek kalp hastası olarak doğuyor'
Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Nazan Özbarlas, her yıl yaklaşık 12 bin bebeğin doğuştan kalp hastası olarak dünyaya geldiğini belirtti.
Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği tarafından, 7-14 Şubat Dünya Doğumsal Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftası dolayısıyla, bir otelde basın toplantısı düzenlendi.
Dernek Başkanı Prof. Dr. Nazan Özbarlas, tüm doğumsal hastalıklar arasında en sık kalpte yapısal bozukluğun görüldüğünü söyledi.
"Türkiye'de her yıl 12 bin bebek doğuştan kalp hastası olarak dünyaya gelmektedir" diyen Özbarlas, hastaların yaklaşık yüzde 40'ına hayatlarının bir döneminde tedavi kapsamında anjiyo ya da ameliyat yapılması gerektiğini vurguladı.
Özbarlas, "Tedavi ihtiyacı olanların üçte birinde her yönden çok özel bir dönem olan bebeklik döneminde bu işlemlerin yapılması hayat kurtarıcı olmaktadır" dedi.
Doğumsal kalp hastalıklı bebek ve çocuklarımız, kateter yoluyla tedavi edilebilmekte ya da ameliyat sonrasında normal veya normale yakın hayat kalitesine ve yaşam beklentisine sahip olabilmektedir. Erken dönemlerde hatta anne karnında teşhis konulabilmekte ve kalp ameliyatları da başarıyla yapılabilmektedir."
"Kış aylarında enfeksiyonlara karşı dikkatli olunmalı"
Pediatrik Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu da anne ve babalara çocuklarının tedavisini kesinlikle aksatmamaları gerektiği uyarısında bulunarak, "Çünkü, bu çocukların iyi beslenmesi, büyüme ve gelişmesinin yakından takip edilmesi gerekmektedir. Kış aylarında enfeksiyonlara karşı dikkatli olunmalı. Çocukların, sigara dumanına maruz kalmasına kesinlikle izin vermemeli" dedi.