Yiyiyorum ama kilo almıyorum diyenlerden olabilirsiniz! Metabolizmanızı değiştiren önerilerle tanışın!
Bazı insanların metabolizma hızı yüksektir ve bu kişilerin gün boyu daha fazla kalori yaktığı için kilo vermek konusunda şanslı olduğunu biliyoruz. Kişilerin biyolojik yapısına göre değişen bu durum sizde mevcut değilse bile beslenmenizde ve hayat tarzınızda yapacağınız bazı değişiklerle metabolik hızınızı yükseltebilir, kilo vermeyi kolaylaştırabilirsiniz. Bunların içinde en çabuk etki eden metabolizmayı hızlandıran besinler. Bu besinlerle ile gün içinde dinlenme halindeyken yaktığınız kalori miktarını arttırarak kilo vermek için avantaj sağlayabilirsiniz.
Metabolizmanın hızını yükseltmek için en önemli besinler lif içeren besinlerdir. Lif sindirim sırasında enerjiyi artırır ve metabolizmayı hızlandırır. Bu besinler dışında kahvaltıyı atlamamak, kendinizi aç bırakmak yerine sık ve küçük öğünler yemek, çok yorucu olmayan ancak düzenli egzersizler yapmak metabolizmayı hızlandırmak için ve gün boyunca normalden daha fazla enerji harcanmasını sağlamak açısından önemlidir.
METABOLİZMAYI HIZLANDIRAN BESİNLER
ACI BİBER
Acı bibere yakıcı özelliğini veren, capsaicin içeren yiyecekler metabolizmayı hızlandıran besinler arasında ilk sırada geliyor. Acı biber, yendikten sonra 3 saat boyunca metabolizma hızını 2 katına kadar yükseltebiliyor. Yemeklerinizde pul biber, acı toz biber, sivri biber kullanarak gün boyu yaktığınız kalori miktarını arttırmanız mümkün. Acı biberin bir diğer avantajı da iştahı azaltarak tokluk hissini uzatmasıdır. Acı biber dışında kekik, kişniş ve tarçın da bir miktar capcaicin içermektedir.
TURUNÇGİLLER
Turunçgiller iyi bir C vitamini kaynağı olmasının yanında diyet lifi, kalsiyum, potasyum, folat, B grubu vitaminleri gibi çeşitli fitokimyasalları bünyesinde barındırıyor. Özellikle limondaki polifenoller, ağırlık kazanımını ve vücudun yağ depolama kapasitesini azaltmaktadır. Bunun yanında turunçta bulunan p-sinefrinin, naringin ve hesperidin sayesinde vücudun dinlenme metabolik hızı artıyor. Uzmanlara göre portakal suyu tüketen bireylerin, tüketmeyenlere göre daha düşük beden kütle indeksine sahip olduğu gözlemlenmiştir.
YEŞİL ÇAY
Kafein içeren yeşil çay, aynı zamanda vücut sıcaklığını yükselterek metabolizmayı hızlandıran fenol adında bileşikler içeriyor. Taze yeşil çay demleyerek sıcak veya soğuk olarak içebilirsiniz. Kafein içeren kahve, oolong çayı ve normal çay gibi diğer içecekler de metabolizmayı hızlandırmak için önerilen içecekler arasında yer alıyor.
LİFLİ YİYECEKLER
Besinlerin sindirilmeyen kısmı olan lif, sindirim sırasında vücudun kullandığı enerjiyi arttırarak metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Ayrıca suda çözünen ve çözünmeyen besin lifleri genel olarak sindirime yardımcı olur, kabızlık ve ishal gibi sindirime bağlı sorunları önler. Lif bakımından zengin besinler arasında brokoli, ıspanak, kale, elma, portakal, greyfurt, lahana, yulaf, kepekli tahıllar, fındık, badem ve kabak çekirdeği sayılabilir.
TARÇIN
Tarçının zayıflamaya yardımcı olan iki etkisi vardır. İlki kan şekerini düzenleyerek öğünler arasında yaşanan açlığı bastırır ve yemeklerden sonra daha uzun süre tokluk hissi sağlar. İkincisi ise sindirimi sırasında vücut sıcaklığını yükselterek termik etki yaratır. Bu termik etkiyle birlikte metabolizma hızlanır ve harcanan enerji miktarı artar.
METABOLİZMAYI HIZLANDIRMAK İÇİN DİĞER ÖNERİLER
DÜŞÜK YOĞUNLUKLU EGZERSİZ
Uzmanlara göre nabzı aniden yükselten kısa süreli egzersizler yerine, nabzın yavaş yavaş yükselmesini sağlayan ve vücudu zorlamayan uzun süreli egzersizler yağ yakımı ve metabolizmanın yükselmesi açısından daha faydalı. Bu nedenle kardiyovasküler egzersizlerin kas yoğunluğunu arttırmak için daha ideal olduğu düşünülüyor.
SU
Suyun vücudun her zerresine fayda sağladığı gerçeğiyle günde en az 8 bardak su içmek, toksinleri ve metabolize edilen yağın vücuttan daha hızlı atılmasına yardımcı oluyor. Bazı uzmanlar soğuk su içmenin, vücudun soğuk suyun sıcaklığını vücut sıcaklığına getirmek için daha fazla enerji harcamasını sağladığını belirtiyorlar.
AZ VE SIK ÖĞÜNLER
Yemek yedikten sonra, sindirim sırasında vücut önemli miktarda enerji harcıyor. Sindirimden sonra ise metabolizma hızı yavaş yavaş düşmeye başlıyor. Metabolizma hızının devamını sağlamak için gün içinde 3 ana öğün yerine 4-5 ara öğün yiyebilirsiniz. Bu yöntemle daha az kalorili yemeklerle daha uzun süreli tokluk hissi sağlayabilirsiniz.
KAHVALTIYI ATLAMAYIN
Kahvaltıyı atlamanın diyetinize 2 önemli zararı var. İlki kahvaltı etmediğiniz için metabolizmanız gün boyu normal hızının altında çalışır, ikincisi ise öğle yemeğine kadar şekeriniz düşeceği için yemeniz gerekenden daha fazla yemek yersiniz. Sabah kalktığınızda evden çıkmadan önce mutlaka bir şeyler atıştırın ve metabolizmanın yeni güne hızlı başlamasını sağlayın.