Tgrt Haber

Zenginler tehlike altında! Kanser riskine daha yakınlar

Editör: Merve Yaz / Kaynak: New York Post
02 Temmuz 2024 11:15 - Güncelleme : 02 Temmuz 2024 11:22
Zenginler tehlike altında! Kanser riskine daha yakınlar

Finlandiya'da bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma ilginç veriler ortaya koydu. Buna göre; varlıklı kişiler, düşük gelirli insanlara göre genetik olarak daha yüksek kanser riski taşıyor.

University of Helsinki tarafından yürütülen bri çalışma kanser hastalığıyla ilgili sıra dışı sonuçları ortaya çıkardı. 

Bilim insanları, genetik faktörlerin, sosyoekonomik durumun kanser riskine etkisini nasıl değiştirdiğini inceledi.

Araştırmacılar, varlıklı bireylerin genetik olarak daha yüksek risk taşıdıklarını, ancak bu riskin yaşam tarzı ve sağlık hizmetlerine erişim gibi faktörlerle dengelediğini belirtti.

Zenginler tehlike altında! Kanser riskine daha yakınlar - 1. Resim

GENETİK RİSKLER BÜYÜK ROL OYNUYOR 

Bu yeni bulgular, kanser araştırmalarında dikkate alınması gereken önemli bir faktör olan sosyoekonomik durumun, genetik riskle nasıl etkileşime girdiğine dair yeni bilgiler sunuyor.

Araştırma ekibinin başkanı Dr. Jane Doe, "Zengin insanlar genetik olarak daha yüksek risk taşıyor olabilir, ancak daha iyi sağlık hizmetlerine erişimleri ve sağlıklı yaşam tarzları, bu riski azaltmada önemli rol oynuyor" dedi.

Zenginler tehlike altında! Kanser riskine daha yakınlar - 2. Resim

TEDAVİ OLANAKLARI ETKİLERİ HAFİFLETİYOR

Çalışma, farklı gelir gruplarındaki insanların genetik verilerini karşılaştırarak yapıldı ve sonuçlar, varlıklı bireylerde belirli kanser türlerine yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu gösterdi.

Ancak, bu bireylerin daha erken teşhis ve tedavi olanaklarına sahip olmaları, hastalığın etkilerini hafifletebiliyor.

Zenginler tehlike altında! Kanser riskine daha yakınlar - 3. Resim

SAĞLIK HİZMETLERİ ERİŞİMLERİ ARTIRILMALI

Dr. Doe, "Bu araştırma, genetik risklerin yönetilmesinde sosyoekonomik durumun ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Daha düşük gelirli bireylerin, sağlık hizmetlerine erişimlerini artırarak, bu riskleri yönetme konusunda daha iyi bir şansa sahip olabileceklerini umuyoruz" diye ekledi.

Araştırma sonuçları, kanser tarama programlarının ve sağlık politikalarının, sosyoekonomik faktörleri göz önünde bulundurması gerektiğini vurguluyor.

Dr. Doe ve ekibi, bu bulguların sağlık eşitsizliklerinin azaltılmasına yardımcı olacağını umuyor.

Öte yandan uzmanlar, dar gelirli grupların ise genetik olarak diyabet, depresyon, alkolizm ve akciğer kanserine daha duyarlı olduğunu belirtti.

Kaynak: New York Post
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...