Tgrt Haber

İmamoğlu mitinginde provokasyon

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
07 May 2023 19:15 - Güncelleme : 08 May 2023 12:00

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Erzurum'da gerçekleştirdiği miting sırasında taşlı saldırıya uğradı. İmamoğlu, güvenlik gerekçesiyle mitingi henüz başında bitirmek zorunda kalırken çevredeki polisler provokatörleri dağıtmaya çalıştı. İmamoğlu saldırısı sonrası yaptığı ilk açıklamada, yaklaşık 15 kişinin yaralandığını söyledi.

14 Mayıs seçimlerine sayılı günler kala mitinglerine devam eden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu​'nun bugünkü durağı Erzurum​'du. Otobüsün üzerinden Erzurumlulara seslenen İmamoğlu'na yönelik taşlı saldırı düzenlendi.

Otobüse ve miting alanındaki vatandaşlara gelen taşlar nedeniyle miting yarıda kesildi. CHP​ İstanbul İl Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre, saat 20.30'da Sabiha Gökçen Havaalanı'nda olması beklenen İmamoğlu, parti örgütleri tarafından karşılanacak. 

İmamoğlu mitinginde provokasyon

"SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ"

Taşlı saldırganlara müdahale edilmediğini iddia eden İmamoğlu, "Bunu seyreden polisler, biz de sizi seyrediyoruz!" dedi. 

İmamoğlu yetkililere seslenerek, "Bu şehrin valisi, emniyet müdürü biz de sizi seyrediyoruz. Hiç sorun yok. Aldatılmış gençler olabilir. Aldatılmış yöneticiler olabilir. Burada yaralanan vatandaşlar var siz seyrediyorsunuz polisler. Erzurum Valisi, Erzurum Belediye Başkanı... Hakkınızda suç duyurusunda bulunacağım. İnsanları tahrik ediyorsunuz" ifadelerini kullandı. 

İMAMOĞLU'NDAN SALDIRI SONRASI İLK AÇIKLAMA 

Gerçekleşen saldırı sonrası açıklamalarda bulunan İmamoğlu, miting alanında bulunan bazı yurttaşların saldırı nedeniyle yaralandığını söyledi. İmamoğlu, "Büyükşehir Belediyesi Büyük bir nezaketsizlik göstererek 40-50 tane otobüsü yığarak nezaketsizlik yaptı. Sonra vali ile irtibat kuruldu. Valinin aynen ifadesi söylüyorum. 5 bine yakın polisimiz de gerekli tedbirler alınmıştır hiçbir sorun yok zaten otobüsler de yerinde çekiliyor demiştir" dedi. 

"GÖZÜMÜN ÖNÜNDE 10-15 İNSAN YARALANDI"

"Bu esnada orada biriken bir kalabalığın olduğunu gördük. Biz Erzurum’da vatandaşıma seslenecek. Bir baktık her yerden taş yağıyor. Polislerin hiçbirisi kılını kıpırdatmadı. Orada TOMA var taşlar alınıyor bize taşlar atılıyor. Biz otobüsün üstüne çıktık bize taşlar atılıyor. Yapılan müdahaleyle beraber 5. dakika konuşmamı kestim. Bize atılan taşlar bizim üstümüzden insanların üstüne düştü 10-15 kişi yaralandı. Ben de arabanın içine girdim. Taş trafiği girince vatandaşlar da çekilmeyince vatandaşları uyardım"  

"ÜLKEYİ DEĞİŞTİRMENİN BEDELİ VARDIR"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erzurum'da düzenlenen saldırının ardından yurttaşlara 'sağduyu' çağrısı yaptı. Twitter hesabından video paylaşan Kılıçdaroğlu, "Ekrem evladıma da geçmiş olsun. Ülkeye değişim getirmenin bir bedeli vardır bunu da ödemeye hepimiz hazırız" dedi. 

https://twitter.com/kilicdarogluk/status/1655244041162747904

"TEPKİNİZİ SANDIKTA GÖSTERİN"

Saldırı sırasında kalabalığa seslenen MHP il Başkanı Adem Yurdagül, sakinleşmelerini söylediği gruba, "tepkinizi sandıkta gösterin" dedi. 

Konuya ilişikin Erzurum Valisi Okay Memiş CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulundu. Mitingin resmi makamlardan izin alınmadan yapıldığını söyleyen Memiş, "Sayın İmamoğlu'nun ziyaretleri öncesi müracaat, resmi miting tarzı değil esna ziyareti tarzında idi. Bize başvuru o şekildeydi. Resmi miting alanı dışında, muhtemel buluşma yeri Havuz Başı dediğimiz meydandı. Biz yasaklayıcı bir tavır sergilemedik. Bizim sorumluluğumuz vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamaktır. Bize yapılan müracaat neticesinde yapılacak konuşma ile ilgili biz güvenlik tedbiri aldık. Sayın İmamoğlu'nun havalimanına ulaşıp konuşma yapacağı yere kadar çok ciddi tedbir aldık. Buna rağmen belli bir kesimden tepki oldu, çok sert müdahalede bulunuldu. Sayın İmamoğlu sonrasında şehirden ayrıldı. Sayın İmamoğlu'nun konuşması resmi miting alanında olmamıştır. Yaptığı konuşmayla ilgili biz gereken tedbiri aldık. Olaylar böyle gelişti. Biz eğer miting yapacaksanız, istediğiniz mitingi yapabilirsiniz. İlçe seçim kurulları buna karar veriyor. Biz her türlü tedbiri aldık. Onlar 'esnaf ziyareti ve akabinde konuşma yapılacak' dedi. Biz mevzuat ne gerektirirse onu söyledik. Biz kendilerinin bu ziyaretinde tüm tedbirlerimizi aldık. Bunu valilik istemez, TOMA'lar olaya müdahale ettiler. Sükûnet tesis edilmiştir. Provokasyonlarla ilgili tespitlerimizi yapacağız, suç ve suç unsurunun tespit edilmesiyle beraber yargıya intikal ettireceğiz" ifadelerini kullandı. 

 

HÜKÜMET KANADINDAN İLK YORUM: KABUL EDİLEMEZ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Habertürk canlı yayında, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Erzurum mitinginde saldırıya uğramasına ilişkin, "Tabii ki şiddetin siyaset, miting meydanlarında olması kabul edilemez. Arkadaşlarımız yaralandıysa geçmiş olsun diyorum. Polisin müdahale etmemesi gibi bir durum olamaz" ifadelerini kullandı. 

ERZURUM VALİSİ MEMİŞ: MİTİNG MÜRACATI YAPILMADI

Konuya ilişkin CNN Türk'e açıklamalarda bulunan Vali Memiş, "Sayın İmamoğlu'nun ziyaretleri öncesi müracaat, resmi miting tarzı değil esna ziyareti tarzında idi. Bize başvuru o şekildeydi. Resmi miting alanı dışında, muhtemel buluşma yeri Havuz Başı dediğimiz meydandı. Biz yasaklayıcı bir tavır sergilemedik. Bizim sorumluluğumuz vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamaktır. Bize yapılan müracaat neticesinde yapılacak konuşma ile ilgili biz güvenlik tedbiri aldık. Sayın İmamoğlu'nun havalimanına ulaşıp konuşma yapacağı yere kadar çok ciddi tedbir aldık. Buna rağmen belli bir kesimden tepki oldu, çok sert müdahalede bulunuldu. Sayın İmamoğlu sonrasında şehirden ayrıldı. Sayın İmamoğlu'nun konuşması resmi miting alanında olmamıştır. Yaptığı konuşmayla ilgili biz gereken tedbiri aldık. Olaylar böyle gelişti. Biz eğer miting yapacaksanız, istediğiniz mitingi yapabilirsiniz. İlçe seçim kurulları buna karar veriyor. Biz her türlü tedbiri aldık. Onlar 'esnaf ziyareti ve akabinde konuşma yapılacak' dedi. Biz mevzuat ne gerektirirse onu söyledik. Biz kendilerinin bu ziyaretinde tüm tedbirlerimizi aldık. Bunu valilik istemez, TOMA'lar olaya müdahale ettiler. Sükûnet tesis edilmiştir. Provokasyonlarla ilgili tespitlerimizi yapacağız, suç ve suç unsurunun tespit edilmesiyle beraber yargıya intikal ettireceğiz" dedi. 

BAKAN SOYLU'DAN TEPKİ: KENDİSİ PROVAKATÖRDÜR 

İmamoğlu'nun açıklamalarına Twitter hesabı üzerinden cevap veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Erzurum halkına provokatör diyen Ekrem İmamoğlu’nun kendisi provokatördür" dedi. 

https://twitter.com/suleymansoylu/status/1655279465461678083

SON ANKETLERDE HANGİ ADAY ÖNDE?

 

 

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...