Bakan Soylu'dan YSK'ya çağrı: Oy ve Ötesi'ne müdahale edilmeli
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 28 Mayıs seçimlerine sayılı günler kala sandık güvenliğini sağladıkları iddiasıyla kurulan 'Oy ve Ötesi'ni hedef aldı. YSK'ya çağrıda bulunan Bakan Soylu, "Hayatımda ilk defa gördüm, YSK acilen müdahale etmelidir" ifadelerini kullandı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ikinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili Ülke TV'de kritik değerlendirmelerde bulundu.
Soylu sandık güvenliği hakkında değerlendirmelerde bulunurken sandıklarda görevli olan 'Oy ve Ötesi' derneği için de YSK'ya çağrıda bulundu. "Hayatımda ilk defa gördüm, YSK acilen müdahale etmelidir" diyen Soylu, "Sandık ve seçim kurulana bir dernek girip müdahale edemez. Gayri kanunidir" dedi.
Bakan Soylu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde:
'İLLEDE ROMAN OLSUN' PERFORMANSI
"Kaptanpaşa'ya giderken, roman mahallesinden geçerken oldu. Çok duygusal bir toplantıydı. Güzel bir toplantıydı. Her birisi Sayın Cumhurbaşkanımıza selamlarını iletmemizi söyledi. Biz de üzerimize emanet aldık."
"14 MAYIS'TA MİLLET BEN BU PARLAMENTER SİSTEMİ GÖRMEK İSTEMİYORUM DEDİ"
"Bir kere birinci turun analizini yapmak lazım. Birinci turda bu millet ne dedi. Birinci turda milletimizin söylediği birinci tespit şudur. Bu ülkede Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi başladı. Muhalefet biz bunu kaldıracağız dedi. Hatta ben Başbakan olacağım diyen birisi de çıktı. Görünürde olanlar var, olmayanlar var. Biz bunların aslı nedir hiçbir şey bilmiyoruz. Bildiğimiz tek bir şey var. Başkanlık sistemi kalkacak, parlamenter hükümet sistemi gelecek. Güçlendirilmiş onun fiyakası. Cumhurbaşkanı yine formal bir cumhurbaşkanı olacak. Ama esasında Başbakan yönetecek. 1961'den, 2002'ye kadar hükümetlerin ortalama görev süresi 1 yıl ortalama. Bundan Demirel'in 6 yılını ve 1983-1990 Özal dönemindeki 7 yılı çıkarın aslında 1 yıllık süreçler var. Meral Akşener çıktı dedi ki devletin 7 bakanlığı var. Sonra 8, 9, 10 oldu. Kendisi 5.5 ay bakanlık yaptı ben 8 yıldır bakanlık yapıyorum. Siz ülkenizin bir ilinin bir tarafındaki eksikliği giderebilmek için Aile ve Sosyal Hizmetler, orayı çevirebilmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na gerek var."
OY VE ÖTESİ DERNEĞİ HAKKINDA: YSK ACİLEN MÜDAHALE ETMELİDİR
"Oy ve Ötesi denilen İsveç'in Avrupa'nın desteklediği dernek dahil olmak üzere tüm yetişmiş elemanlarınızı sahaya döktünüz. Buna itirazım var benim. İlçe Seçim Kurulları, İl Seçim Kurulları ve Yüksek Seçim Kurulu buna hala bir cevap üretemediler. Sandık ve seçim kurulana bir dernek girip müdahale edemez. Gayri kanunidir. Bunu çok net söylüyorum. Kimse bunu hafife almasın. Bu siyasetin ana konusudur. Ben polis olarak sandığa giremem. Ancak müşahit çağırırsa orada bir olay varsa güvenliği sağlamak için girer. Onun dışında giremez. Ama oraya bir dernekte giremez. Kim girer? Siyasi partiler girer. Orada siyasi partiler veseyeti vardır. Onun dışında kimse giremez oraya. Sen buna bir derneği veya başka bir şeyi koyamazsın. Göğsünde Oy ve Ötesi diye bir şey yazamaz. Tekrar söylüyorum. İlçe Seçim Kurulları, İl Seçim Kurulları müdahale etmeli, Yüksek Seçim Kurulu karar çıkarmalıdır. Bunları ömrümde ilk defa görüyorum. Buna YSK müdahale etmelidir. Bu PKK'nın bundan yıllar önce Doğu ve Güneydoğu'da oluşturduğu seçim vesayetine benzer. Türkiye seçimlerini doğru ve düzgün yapar. Böyle bir demokrasi yoktur. Böyle bir şey olamaz. Bu bir seçimin sıhhati açısından en tehlikeli işlerden bir tanesidir. Sandıklar kapatıldıktan sonra okulun içinde de olamazlar. Öyle bir demokratik hak yok. Anayasa ve kanun çok açıktır. Bu tamamen demokrasinin infal edilmesidir. Bu insanların aklını karıştırmak, kendi iradesiyle beraber oy kullanmasını önlemektir. 2022, 2023'te bu derneğe gönderilen paralar var. Dünyanın hangi demokrasisinde bu olabilir? Sana ne benim seçimimdeki olaylardan. 1 milyon 346 bin lira 2013'te İsveç Konsolosluğu üzerinden para gelmiş. 85 bin Euro Belçika'dan gelmiş. Bunların hepsi iç içe dernekler. Böyle bir kakafoni olur mu? Bir sandığın başında 150-200 kişi olabilir mi?"