Tgrt Haber

Covid-19’dan sonra en büyük tehlike: Virüs saçıyorlar

17 Temmuz 2021 10:27 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 15:15
Covid-19’dan sonra en büyük tehlike: Virüs saçıyorlar

Covid-19’dan sonra insan sağlığı için en büyük tehlikeyi sivrisinekler oluşturuyor. Çünkü ölümcül virüslerin başka insanlara taşınmasına neden oluyorlar. İklim değişikliğine bağlı olarak artık Türkiye’de de tehlikeli sivrisinek türleri gözükmeye başladı. Peki sivrisineklerden nasıl korunacağız?

Yaz mevsiminin korkulu rüyası sivrisinekler tehlike saçıyor. Geçtiğimiz yıllara göre İstanbul’da farklı türlerde sivrisinekler bulunmaya başladı. Asya Kaplan Sivrisineği, Kum sineği gibi virüs taşıyan sivrisinekler son yıllarda daha fazla gözüküyor, bir popülasyon artışı var. Özellikle Asya Kaplan Sivrisineği "sarıhumma", "dang humması", "zika", "chikungunya", "batı nil virüsü" gibi hastalıkları taşıyabiliyor. İklim değişikliğine bağlı olarak sıcaklıklarda görülen ani değişiklikler sivrisineklerin yaşam koşullarını değiştirdi, bu da bu türlerin Türkiye’de görülmesine neden oluyor. Peki sivrisineklerle nasıl savaşabiliriz? İşte en pratik yollar…

Dünya genelinde yapılan bir araştırmalara göre sadece bir yıl içerisinde sivrisinekler aracılığıyla 225 milyon insan sıtma hastalığına yakalandı ve bunlardan 780 bini hayatını kaybetti.

SİVRİSİNEK DEYİP GEÇMEYİN, TAŞIDIKLARI HASTALIKLARA DİKKAT!

Sıcakların değişmesiyle beraber Türkiye’de farklı sivrisinek türleri görülmeye başlandı. Sivrisineklerden bulaşan en önemli virüs Batı Nil Virüsüdür. Avrupa’da bile sıkıntı yaratmaya başladı. Özellikle Asya Kaplan Sivrisineği "sarıhumma", "dang humması", "zika", "chikungunya", "batı nil virüsü" gibi hastalıkları taşıyabiliyor. Diğeri virüs ise Chikungunya virüsüdür. Yine Kum sineği olarak da bilinen yakarcalar da İran-Irak gibi ülkelerde bazen Türkiye’de de virüslere sebep olabiliyor. Ölümcül olmayan ateşe ve kusmaya sebep oluyor. Kişinin altta yatan ve tetikleyici hastalıkları varsa ölümcül seyredebilir. Sivrisinekler Şark çıbanı olarak bilinen leishmaniasis (layşmanyaz) da bulaştırabiliyorlar.

Covid-19’dan sonra en büyük tehlike: Virüs saçıyorlar

İŞTE EN ETKİLİ YÖNTEMLER

İlaçlama: Türkiye’de uzun yıllardır kullanılan bir yöntem. Ancak sivrisineklerle mücadelede yeterince fayda etmiyor. Burada özellikle ilaçlama zamanı önemli. Lavradan çıkmış bir sivrisineği öldürmek zor oluyor. Bu yüzden sivrisinek ile mücadeleyi kasım ile mart aylarında yani larva dönemlerinde başlatmak gerekiyor.

Covid-19’dan sonra en büyük tehlike: Virüs saçıyorlar

Temiz bir ortam: Sinek ve sivrisinekler daha çok pis, çamur ve kokmuş yiyecek parçalarının bulunduğu yerlere geliyor. Bu yüzden özellikle büyük şehirlerin daha temiz olmasına ihtiyaç var. Bu bağlamda da vatandaşlara ve belediyelere büyük görevler düşüyor. Aynı zamanda oluşan küçük göletlerin ve bataklıkların da kurutulması gerekiyor.

Lavanta ve limon yağı: Korunmada oldukça etkili bir yöntemdir. Ancak etkisi geçtiğinde sivrisinekler ısırmaya devam edebiliyor. Yatarken açık kalan yerlerinize limon ve lavanta yağı sürerek korunabilirsiniz.

Covid-19’dan sonra en büyük tehlike: Virüs saçıyorlar

Ada çayı ve kekik: Yaşam alanlarınızda ada çayı ya da kekik yakarak sivrisinekleri evinizden uzak tutabilirsiniz.

Bahçe temizliği: Evlerin önünde sivrisineklerin birikmesine denen olan su birikintilerini, su dolu bidonları temizleyiniz. Çünkü buralara sivrisinekler lavralarını bırakıyor. Islak ve nemli alanlar bırakmayınız. Ayrıca bahçeye lavanta, fesleğen, limon çiçeği, nane gibi sivrisinek savar bitkileri ekebilirsiniz.  

Covid-19’dan sonra en büyük tehlike: Virüs saçıyorlar

Açık renk giysiler ve bol duş: Sivrisinekler terli ve kokan vücutlara daha fazla geliyorlar. Sık duş alarak da sinekleri kendinizden uzak tutabilirsiniz. Ayrıca sivrisinekler vücut ısısı yüksek olan canlıları tercih ederler. Bu nedenle güneş ışıklarını çeken siyah ve koyu tonlardan uzak durunuz.

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...