2018 Kış olimpiyatları heyecanı başladı (PyeongChang 2018)
Güney Kore'nin PyeongChang kentinin ev sahipliğini yaptığı, PyeongChang, Gangneung ve Jeongseon kentlerinde gerçekleştirilecek ve 25 Şubat Pazar gününe kadar devam edecek olan 23. Kış Olimpiyat Oyunları, PyeongChang Olimpiyat Stadyum'unda düzenlenen açılış töreniyle başladı.
Kış Olimpiyatları: Açılış töreninde Güney ve Kuzey Koreli sporcular birlikte yürüdü
Tarihin en soğuk Kış Olimpiyatları
Kış Olimpiyatları'nda üç binden fazla sporcu, 15 daldaki 102 madalyayı kazanmaya çalışacak.Organizasyon öncesi 13 farklı tesiste yapılacak müsabakaların yüzde 77'si, bir başka deyişle 826 bin bileti satıldı.Yılın 4 ayında sıcaklıkların sıfırın altına düştüğü Pyeongchang'ta izleyicilere, battaniyeler, sıcak su torbaları ve yağmurluklar dağıtılacak.Müsabakaların büyük kısmı dağlık Alpensia'da ve kıyıdaki Gangeung'ta yapılacak. Bokwang ve Jeongseon'da da mücadeleler olacak.
Oyunlar sırasında Gangneung'ta sıcaklığın 6 ila -2 derece arasında değişmesi beklenirken, dağlık alanlardaki soğuk rüzgâr sıcaklığın -25 dereceye kadar düşmesine neden olacak. 1988 yılında Yaz Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapan Güney Kore, daha önce başarısızlıkla sonuçlanan iki adaylığın ardından Fransa'nın Annecy ve Almanya'nın Münih kentlerini geride bırakarak tarihinde ilk kez kış oyunlarını düzenleme hakkını elde etti.
Oyunların yapılacağı PyeongChang, Güney Kore'nin başkenti Seul'e 130, Güney Kore ile Kuzey Kore arasında askerden arındırılmış bölgeye ise 96 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
OLİMPİYATLARA 4 BİN KİŞİLİK KÖY
15 disiplinde 102 madalya mücadelesinin yapılacağı oyunlarda, 3 bin 894 sporcu ve yetkili olimpiyat köyünde konaklayacakOlimpik ve paralimpik oyunlarda toplam 22 bin 400 gönüllü görev yapacak. Dünya genelinde 91 bin kişinin gönüllü olmak için başvurduğu, kabul edilenlerin yüzde 14'ünün okyanus aşırı ülkelerden geldiği bildirildi.
Oyunlar sırasında yaklaşık 3 bin personel de Gangneung'da yapılan ikinci bir köyde kalacak.Olimpiyatların madalyaları ise Güney Koreli Lee Suk-woo tarafından tasarlandı.
İKİ DEVLET ARASINDA KÖPRÜ OLDU
Oyunlar, iki yıldır diplomatik ilişkisi bulunmayan Güney Kore ile Kuzey Kore arasında da köprü kurulmasını sağladı.
"BİRLEŞİK KORE" ALKIŞ ALDI
"Barış" temalı koreografilerle başlayan organizasyonun geçiş törenine, iki yıldır diplomatik ilişkileri olmayan Güney Kore ile Kuzey Kore'den sporcuların "Birleşik Kore" bayrağı altında katılması, tribünlerden büyük alkış aldı. Spor organizasyonları için özel olarak tasarlanan ve Kore Yarımadası ile etrafındaki adaların yer aldığı Birleşik Kore bayrağını, Kuzey Koreli buz hokeyci Chung Gum Hwang ile Güney Koreli kızakçı Yun-jong Won taşıdı.Törene, Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in (önde solda), eşi Kim Jung-sook (önde sağda), Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong (arkada sağda) ve Kuzey Kore'nin Meclis Başkanı Kim Yong-nam (arkada solda) da katıldı.Kış Olimpiyat Oyunları "düşman kardeş" Güney Kore ile Kuzey Kore arasındaki siyasi gerilimin azalmasına da vesile oldu. 1950-1953 yılları arasındaki Kore Savaşı'ndan bu yana ilk kez Kuzey Kore'yi yöneten Kim ailesine mensup bir üye, Güney Kore'yi ziyaret ediyor.
DÖRT BRANŞTA SEKİZ SPORCUMUZ VAR
Geçiş töreninde Türk bayrağını ise milli sporcu Fatih Arda İpçioğlu taşıdı. Dört branşta sekiz sporcunun mücadele edeceği milli takım kafilesinde, alp disiplininde Serdar Deniz ve Özlem Çarıkçıoğlu, kayaklı koşuda Hamza Dursun, Ömer Ayçiçek ve Ayşenur Duman, artistik buz pateninde Alper Uçar ve Alisa Agafonova, kayakla atlamada Fatih Arda İpçioğlu yer alıyor. Türk sporcular, PyeongChang'daki organizasyonla aralıksız 10'uncu, toplamda ise 17'nci kez kış olimpiyatlarında yer alacak.