Tgrt Haber

Beşiktaş Avrupa'da 'kritik' virajda

25 Şubat 2015 12:55
Beşiktaş Avrupa'da 'kritik' virajda

Beşiktaş, İngiltere'nin Liverpool takımıyla yarın sezonun 'en kritik' maçlarından birine çıkacak.

Siyah-beyazlılar, UEFA Avrupa Ligi 2. tur ilk maçında 1-0 mağlup oldukları Liverpool'u yarın Atatürk Olimpiyat Stadı'nda ağırlayacak. Saat 20.00'de başlayacak karşılaşmayı Sloven hakem Damir Skomina yönetecek. Skomina'nın yardımcılıklarını Jure Praprotnik ile Robert Vukan yapacak. Andraz Kovacic ise dördüncü hakem olacak.
"Kara Kartallar"ın bir üst tura yükselmesi için rakibini en az 2 farklı skorla yenmesi gerekiyor. Beşiktaş'ın 90 dakikayı 1-0 önde tamamlaması durumunda maç uzatmalara gidecek. Siyah-beyazlıların 1-0 dışındaki tek farklı galibiyeti ile mağlubiyeti durumunda ise Liverpool tur atlayan taraf olacak. 

Motta ve Ersan yok

Beşiktaş'ta sarı kart cezalıları Ersan Adem Gülüm ile Ramon Motta, Liverpool karşısında forma giyemeyecek.

Beşiktaş Teknik Direktörü Slaven Bilic'in Ersan'ın yokluğunda savunmanın göbeğinde Atınç Nukan'a, savunmanın solunda ise Uğur Boral veya yeni transfer Daniel Opare'ye şans vermesi bekleniyor.

Bu arada sakatlıkları süren Demba Ba ve Gökhan Töre'nin maça yetiştirilmesi için kulüp doktorları da çaba sarf ediyor. İki futbolcunun durumunun bu akşam yapılacak antrenmandan sonra netlik kazanacağı öğrenildi.

Veli Kavlak, ceza sınırında

Beşiktaş'ta Veli Kavlak, yarınki maçta sarı kart görmesi halinde cezalı duruma düşecek. Veli, Beşiktaş'ın turu geçmesi halinde ilk maçta forma giyemeyecek.

Bu arada Liverpool'da ise Lazar Markovic cezası nedeniyle yarınki karşılaşmada takımdaki yerini alamayacak. "Kırmızılar"da Dejan Lovren ve Cautinho ise sarı kart cezası sınırında yer alıyor.

Kapalı gişe

Liverpool ile yapılacak maça siyah-beyazlı taraftarlar büyük ilgi gösterirken, karşılaşmanın biletleri günler öncesinden tükendi.

Satışa sunulan 49 bin 359 bilet tamamen tükenirken, kombine kartlar, sponsor biletleri ve konuk ekip taraftarlarıyla birlikte Atatürk Olimpiyat Stadı'nda 70 bin seyircinin olması bekleniyor.

Toplam 79 bin 77 seyirci kapasiteli statta, bin 305 kişilik bölümü loca-protokol ve basın koltuklarından oluşuyor. 4 bin 400 kişilik bölüm konuk takım taraftarı için ayrılırken, 13 bin 856 koltuk ise kombine kartlı taraftarlara ait. Ayrıca sponsorlara 2 bin 199 bilet verildiği, güvenlik nedeniyle tribünlerin ilk 5 sıralarındaki toplam 4 bin 966 kişilik yerin boş bırakılacağı, iki takım taraftarı arasında güvenlik nedeniyle oluşturulacak tampon bölgenin de 2 bin 992 koltuktan oluştuğu belirtildi.

Beşiktaş evinde kaybetmiyor

UEFA Avrupa Ligi 2. tur rövanş maçında yarın Atatürk Olimpiyat Stadı'nda İngiltere'nin Liverpool takımıyla karşılaşacak Beşiktaş, Avrupa kupalarında evinde 6 maçtır kaybetmiyor.

En son eski stadı BJK İnönü Stadı'nda 15 Mart 2012'de İspanyol ekibi Atletico Madrid'e 3-0 mağlup olan siyah-beyazlılar, daha sonra İstanbul'da yaptıkları 6 Avrupa kupası maçında 4 galibiyet, 2 beraberlik elde etti.

Bu maçların tamamını Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynayan Beşiktaş, böylece bu statta Avrupa kupalarında henüz yenilgi almadı.

2013-2014 sezonunda İstanbul'da Norveç'in Tromsö takımını 2-0 mağlup eden "Kara Kartallar", bu sezon UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda Hollanda temsilcisi Feyenoord'u 3-1 yenip, play-off turunda Arsenal ile golsüz berabere kaldı.

Siyah-beyazlılar, UEFA Avrupa Ligi C Grubu ilk maçında Yunanistan'ın Asteras takımıyla 1-1 berabere kalıp, puanları paylaştı. Daha sonra Sırbistan'ın Partizan takımını konuk eden "Kara Kartallar", bu kez sahadan 2-1 galip ayrıldı. Beşiktaş, grubun son maçında ise Tottenham karşısında sahadan 1-0 galibiyetle ayrıldı.

176. randevu

Beşiktaş, İngiltere'nin Liverpool takımıyla yarın İstanbul'da yapacağı maçla Avrupa kupalarında 176. karşılaşmasına çıkacak.

Siyah-beyazlılar, Avrupa kupalarında yaptığı 175 maçtan 65'ini kazanıp, 34'ünde berabere kaldı, 76 müsabakada ise rakiplerine yenildi. Avrupa arenasında rakip fileleri toplam 221 kez havalandıran "Kara Kartallar", kalesinde ise 248 gol gördü.

Beşiktaş, 1959 yılında başlayan Avrupa kupaları serüveninde Türkiye'yi 15 kez Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ve UEFA Şampiyonlar Ligi, 7 kez Avrupa Kupa Galipleri Kupası, 12 kez de UEFA Kupası'nda temsil etti.

Hükmen galibiyetler

Beşiktaş'ın, haberde değerlendirmeye alınmayan, Avrupa kupalarında hükmen galibiyetleri de bulunuyor.

Siyah-beyazlılar, Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda 1958-1959 sezonunda Yunanistan'ın Olympiakos, 1986-1987 sezonunda da Kıbrıs Rum kesiminin APOEL takımlarının sahaya çıkmamaları üzerine hükmen galip ilan edilerek, tur atlamıştı.

İki kez çeyrek finale çıktı

Beşiktaş'ın Avrupa kupalarındaki en büyük başarısı iki kez çeyrek finale yükselme oldu.

Siyah-beyazlılar, 1986-87 sezonunda o dönemdeki adıyla Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda çeyrek finale çıkma başarısı gösterirken, 2002-2003 sezonunda da UEFA Kupası'nda aynı başarıya ulaştı. 

En farklı galibiyeti Saraybosna'ya karşı

Beşiktaş, Avrupa kupalarındaki en farklı skorlu galibiyetini Bosna Hersek takımı Saraybosna karşısında elde etti.

Siyah-beyazlılar, 2002-2003 sezonunda UEFA Kupası 1. tur rövanş maçında deplasmanda Bosna Hersek'in Saraybosna takımını 5-0 yenerek aldı. Beşiktaş ayrıca UEFA Avrupa Ligi'nde İsrail'in Maccabi Tel Aviv ekibini 5-1 mağlup ederek farklı galibiyetlerden birine daha imza attı.

"Kara Kartallar", son olarak da Partizan'ı ilk maçta deplasmanda 4-0 mağlup etmeyi başardı.

En farklı yenilgiler İngilizlere karşı

Beşiktaş, Avrupa kupaları tarihinde en farklı skorlu yenilgiyi ise yarın karşılaşacağı İngilizlerin dünyaca ünlü takımı Liverpool'dan aldı.

Siyah-beyazlılar, 2007-2008 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi A Grubu maçında deplasmandaLiverpool'a 8-0'lık skorla yenildi. Bu sonuç, hem Beşiktaş hem de UEFA Şampiyonlar Ligi tarihinin en farklı skorlu maçı olarak kayıtlara geçti.

Beşiktaş, daha önceki en farklı skorlu yenilgisini yine bir İngiliz ekibine karşı, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde yaşamıştı. Siyah-beyazlılar, 2000-2001 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi H Grubu'nda deplasmanda Leeds United'a 6-0 yenilmişti.

En golcüsü Oktay Derelioğlu

Beşiktaş'ın Avrupa kupalarındaki en golcü futbolcusu Oktay Derelioğlu.

Siyah-beyazlı formayı giydiği dönemlerde Avrupa arenasında takımına toplam 14 gol kazandıran Oktay'ı, 12 golle Brezilyalı Bobo izliyor.

Beşiktaş'ta ayrıca, 9 golle Daniel Gabriel Pancu, 8 golle Demba Ba, 7'şer golle Mehmet Özdilek ve Ricardo Quaresma, 6'şar golle de Feyyaz Uçar ve Metin Tekin, Avrupa kupalarının en golcüleri olarak sıralanıyor.

Liverpool 9 yıl sonra Olimpiyat Stadı'nda

UEFA Avrupa Ligi 2. tur rövanşında yarın Beşiktaş ile karşılaşacak İngiltere'nin Liverpool ekibi, 9 yıl sonra Atatürk Olimpiyat Stadı'na çıkacak.

"Kırmızılar", Atatürk Olimpiyat Stadı'nda bugüne dek 2 maça çıktı. Tarihindeki son Avrupa şampiyonluğunu İstanbul'da yaşayan Liverpool, 2005 yılında UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde İtalya'nın Milan takımıyla karşılaştı. 

Şampiyonlar Ligi'nin unutulmaz finalleri arasına giren karşılaşma 25 Mayıs 2005'te oynandı. Milan, 1. dakikada Paolo Maldini, 39 ve 44. dakikalarda da Hernan Crespo'nun golleriyle ilk yarıyı 3-0 önde kapadı. Şampiyonluk sevincini erken kutlamaya başlayan İtalyanlar, ikinci yarıda karşılarında beklenmedik bir Liverpool buldu. İngiliz ekibi, 54. dakikada Steven Gerrard, 56. dakikada Vladimir Smicer ve 60. dakikada Xabi Alonso'nun ayağından 6 dakikada 3 gol bulup, skoru eşitledi ve maçın normal süresi ile uzatma bölümü 3-3 berabere sonuçlandı. Penaltılarda 3-2 üstünlük sağlayan Liverpool, unutulmaz maçın ardından kupayı kaldırmayı başardı. 

9 yıl önce Galatasaray'a yenildi

Liverpool, Şampiyonlar Ligi kupasını kaldırdığı Atatürk Olimpiyat Stadı'na bir yıl sonra yeniden çıktı.

Bu kez UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarında 5 Aralık 2006'da Galatasaray'ın rakibi olan "Kırmızılar", sarı-kırmızılılara 3-2 mağlup oldu. Galatasaray, Necati Ateş, Okan Buruk ve Sasa Ilic'in golleriyle galip gelirken, Liverpool'un gollerini ise Robbie Fowler attı.

Böylece Liverpool, Beşiktaş ile karşılaşacağı Atatürk Olimpiyat Stadı'nda galibiyet yüzü göremedi ve oynadığı 2 maçı da kazanamadı. Milan ile berabere kalan ve penaltılarla UEFA Şampiyonlar Ligi'ne uzanan İngiliz temsilcisi, Galatasaray'a ise mağlup oldu.

Türk takımlarıyla 12. maç

Liverpool, yarın oynayacağı maçla birlikte Türk takımlarıyla 12. kez karşı karşıya gelecek.

İngiliz ekibi, Türk takımlarıyla yaptığı 11 maçın 6'sını kazandı, 2'sinde berabere kaldı, 3 kez de mağlup oldu. "Kırmızılar", bu maçlarda attıkları 22 gole karşın, kalesinde 10 gol gördü.

Türkiye'de zorlanıyor

Liverpool, Türk ekipleriyle deplasmanda oynadığı maçlarda ise zorlanıyor.

İngiliz ekibi, deplasmanlarda oynadığı 5 maçta sadece 1 kez galip geldi, 3 kez mağlup oldu, 1 de beraberlik aldı.

Avrupa kupalarında Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor ile eşleşen Liverpool, bu ekiplere Türkiye'de birer kez mağlup oldu. Türkiye'de sadece Trabzonspor'u 2-1'lik sonuçla mağlup etmeyi başaran "Kırmızılar", Galatasaray ile de 1-1 berabere kaldı.

Bu sezon deplasmanda kazanamadı

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde grubunda üçüncü sırayı alarak, UEFA Avrupa Ligi'ne kalan Liverpool, bu sezon deplasmanlarda maç kazanamadı.

Grubunda İsviçre'nin Basel ve İspanya'nın Real Madrid takımlarına dış sahalarda 1-0'lık sonuçlarla yenilen İngiliz ekibi, Bulgaristan'ın Ludogorets takımıyla da 2-2 berabere kaldı.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...