MGK sonrası önemli açıklamalar
YAŞ atamaları ve geçici hükümet kurulması nedeniyle yeni üyelerle toplanan MGK’da, güvenlik birimlerinin çözüm süreci dahil, bugüne kadar alınan ve alınacak önlemlere ilişkin raporlar değerlendiridi.
Milli Güvenlik Kurulu (MGK) geçici seçim hükümetinin kurulması ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nde terfi ve emeklilik kararlarının uygulanmasının ardından dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Beştepe Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda toplandı. Toplantı öncesinde, MGK üyesi bakanlar Başbakanlık Resmi Konutu’nda Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi. MGK’nın hükümet kanadının yeni isimleri; Başbakan yardımcıları AK Partili Cevdet Yılmaz ile MHP’li Tuğrul Türkeş, “bağımsız”’ İçişleri Bakanı Selami Altınok ve “bağımsız” Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu oldu. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de “bağımsız” olarak toplantıda yer aldı.
MGK’da seçim güvenliği, asayiş olayları, terör örgütünün il, ilçe merkezlerindeki stratejileri ve buna karşı alınacak önlemler detaylı konuşuldu. Güvenlik birimlerinin raporlarıyla; çözüm süreci dahil, bugüne kadar alınan önlemler ve bundan böyle yapılacaklar devletin zirvesine sunuldu. Raporlardan öne çıkan detaylar şöyle:
SİVİL STRATEJİSİ: Terör örgütü, ‘Sivil ölümleri olsun ve vatandaş galeyana gelsin’ diye yoğun çaba harcıyor. Bu, örgüt üyelerinin telefon ve telsiz konuşmalarıyla da tespitli. Güvenlik güçleri, meskûn mahalde terörle mücadele verirken, sivil kayıplar olmaması için özel eğitimden geçirildi. Kırsalda deneyimli 800 Özel Harekât polisi ve jandarma, meskûn mahal çatışması eğitimi aldı.
ŞEHİRDE ÖRGÜTLENDİ: Terör örgütü, şehirlerde örgütlendi. Kamplarda, uzun-kısa namlulu silah, patlayıcı eğitimi almış, ‘öz savunma gücü’ denilenler, artık şehir merkezlerinde eylem yapıyor. Altındaki, YDG-H denilen gençlik yapılanması, halkın arasına girip infial oluşturmaya çalışıyor. Bir de milis gücü var; sivil kıyafetli ve silahlılar; eyleme hazır bekliyorlar. Polise tuzak kurularak yapılan eylemlerde ihbarlar, özellikle saldırı beklenmeyen mahalle ve semtlerden geliyor.
PSİKOLOJİK EĞİTİM: Bölgede görev yapan güvenlik güçlerinin psikolojisinin sağlam tutulması için eğitimler verildi. Arkadaşlarını şehit veren ve yoğun baskı hisseden güvenlik güçlerinin moralinin yüksek tutulması gerekiyor. Terör örgütü üyeleri, operasyonlarda sivilleri kalkan yaparak, uluslararası hukuk açısından da suç işliyor.
HALK DESTEK VERMEDİ: Çözüm sürecindeki boşluğu dolduran örgütün baskılarından bunalan ve güvenli ortamda yaşamaya alışan bölge halkı, haraç toplayan, ceza kesen, tehdit eden örgüte prim vermedi. Bu baskılardan bunalanların bir bölümü Batı’daki, illere göç etti. Vatandaş, terör örgütünden korkuyor.
MHP, 13 YIL ARADAN SONRA MASADA
Tuğrul Türkeş’in hükümette yer alması MHP’de krize yol açsa da, 13 yıl sonra AK Parti dışından bir siyasetçi MGK toplantısına katıldı. Kabinede HDP kontenjanından yer alan iki bakan ise görevleri gereği MGK üyesi olamadılar. Orgeneral Hulusi Akar MGK’ya ilk kez “Genelkurmay Başkanı” olarak katıldı. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi ise kurulun yeni üyeleri olarak ilk kez MGK masasında hazır bulundular. MGK’nın gündemindeki ağırlıklı konu PKK ve IŞİD terörüyle mücadele oldu. 1 Kasım seçimlerinin güven ortamında gerçekleştirilebilmesine yönelik önlemler üzerinde de duruldu. Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgesel gelişmeler de değerlendirildi.
"TERÖR SALDIRILARI KARDEŞLİĞİMİZİ BOZAMAYACAK"
MGK toplantısı sonrası açıklanan bildiride, “Huzur ve barış ortamını bozmaya yönelik terör saldırılarının milletimizin asırlara dayanan kardeşlik duygularını ve bir arada yaşama iradesini zayıflatma hedefine ulaşamayacağı vurgulanmıştır” denildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
-1 Kasım 2015 tarihinde icra edilecek genel seçimlerin huzur ve güven ortamı içinde gerçekleşmesi ve halkın iradesinin her türlü baskıdan uzak bir şekilde özgürce sandığa yansıması için alınacak tedbirler hakkında bilgi sunulmuştur.
-Bölücü terör örgütünün, vatandaşların ve güvenlik güçlerinin hayatlarına kasteden terör eylemlerinin, yurtiçinde ve yurtdışında, demokrasi bilincine sahip, insan hak ve özgürlüklerine saygılı tüm kesimlerce lanetlenmesi memnuniyetle karşılanmış ve terörle mücadele konusunda uluslararası kamuoyu ile yakın işbirliği yapılması gerektiği mütalaa edilmiştir.
-Suriye sınırları içerisinde hayata geçirilecek ‘terör örgütlerinden arındırılmış bölge’ uygulamasının Suriye halkının hayat hakkının muhafazasında önemli bir rol oynayacağı ifade edilmiştir.
-Paralel devlet yapılanmasıyla yurtiçinde ve yurtdışında illegal ekonomik boyutu da dahil olmak üzere sürdürülmekte olan mücadelenin kararlılıkla devam ettirileceği belirtilmiştir.