Tgrt Haber

Selçuk Çebi ve Rıza Kayaalp altın madalyalarını şehitlere adadı

10 Eylül 2015 04:50
Selçuk Çebi ve Rıza Kayaalp altın madalyalarını şehitlere adadı

Dünya Güreş Şampiyonası’nda zirveye çıkan Selçuk Çebi ve Rıza Kayaalp altın madalyalarını şehitlere adadı.

Dünya minderlerinde Türkiye’nin yüzünü güldüren iki isim Selçuk Çebi ve Rıza Kayaalp, ABD’deki Dünya Şampiyonası’nda bir kez daha kürsüde zirveye çıktılar. 33 yaşındaki Çebi, 2009 ve 2010’dan sonra kariyerinde üçüncü kez, Kayaalp de 2011’den sonra ikinci kez dünya şampiyonu oldu. Las Vegas’taki şampiyonada grekoromende olimpik sıklet olmayan 80 kiloda mindere çıkan Çebi, Mısırlı, Kırgız ve Macar rakiplerini yenerek yükseldiği yarı finalde Gürcü Gobadze’yi tuşladı ve adını finale yazdırdı. Tecrübeli güreşçimiz finalde de Belarus rakibi Viktar Sasunouski’yi 3-0 sayıyla yenerek dünya şampiyonluğuna imza attı.

RÖVANŞI ALDI
130 kiloda ise Kayaalp Belarus’u 2-0 yendikten sonra Avusturyalı, Ukraynalı ve Azeri rakiplerini de sayı tuşuyla kolayca mağlup etti. Puan vermeden geldiği finalde milli güreşçinin rakibi yine, son olarak 4 yıl önce İstanbul’daki Dünya Şampiyonası’nda yendiği ‘ezeli rakibi’ Kübalı Lopez’di. Kayaalp zorlu bir final sonunda 1-0 mağlup ederek altını boynuna taktı.

Her iki milli güreşçi de ülkemizin acılı bir dönemden geçtiğine dikkat çekerek, kazandıkları altın madalyaları minderden asker selamı gönderdikleri şehitlerimize armağan etti. Çebi, “Aldığım madalya benim değil 78 milyon insanımızdır. Aldığım madalya ile biraz olsun ülkemdeki insanları özellikle de şehit ailelerini mutlu edebildiyse ne mutlu bana. Tüm şehitlerimize, analarımıza, bacılarımıza, 78 milyon Türkiye’ye armağan olsun” dedi.

"ÇEBİ 75 KİLOYA İNECEK"
Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, kazanılan madalyalara sevinirken kaçan madalyalar için de üzüldüğünü söyledi. Çebi’nin olimpik sıklet olmayan 80 kiloda gösterdiği başarı sonrası 75 kiloya inerek oradan olimpiyat vizesi almaya çalışacağını ifade eden Aydın, “İnanmak başarmanın yarısıdır. Selçuk, şampiyon olmak için gidiyorum dedi ve sözünü tuttu. Yunus ve Cenk de kürsüde olmalıydı. Selçuk’u muhtemelen 75 kiloya indereceğiz. Selçuk’un Dünya ve Avrupa şampiyonluğu var. Çok istekli, olimpiyat olsun istiyor” diye konuştu.

6 YIL SONRA YENİDEN
Türkiye, Dünya Şampiyonası’nda 6 yıl sonra çifte altın madalya sevinci yaşadı. 2009’da Herning’deki şampiyonada yine Selçuk Çebi ve Nazmi Avluca ülkemize altın madalya kazandırmıştı. Daha sonraki yıllarda Çebi 2010 Moskova’da, Kayaalp de 2011 İstanbul’da dünyanın zirvesine çıkmıştı. İki güreşçimizin ardından dünya şampiyonu olan tek diğer sporcumuz ise geçen yıl Taşkent’teki şampiyonada serbest stilde kürsünün en üst basamağına çıkan Taha Akgül oldu.

RIZA KAYAALP: EFSANEYİ BİTİRDİM
4 yıldır yenemediği Kübalı Lopez’i finalde mağlup eden Kayaalp, “Bir efsaneyi bitirdim. Bundan büyük mutluluk mu olur!” dedi. Rakibimi çok iyi analiz ettiğini ve hocalarının verdiği taktikleri harfiyen uyguladığını söyleyen milli güreşçi, “Çok iyi savunma yaptım. 2. devredeki savunma bana şampiyonluk getirdi. O yaşlıydı, ben gençtim. Bana ayak uyduramadı. Tüm şehitlerimize ve milletimize armağan olsun” diye konuştu.

AYIK'A BÜYÜK SÜRPRİZ
Türk güreş tarihinin efsane isimlerinden Ahmet Ayık’a, Las Vegas’ta büyük bir sürpriz yapıldı. İranlı gazeteci Sadreddin Kazem; Ayık’ın 48 yıl önce Yeni Delhi’deki Dünya Şampiyonası’nda İranlı Gulem Reza Tahti’yi 3-0 yenip zirveye çıktığı maçın 8 dakikalık videosunu Ayık’a verdi. Büyük sevinç yaşayan Ayık, “Bu görüntüyü yıllardır aradım. Sonunda buldum işte. Artık gözüm açık gitmez” diye konuştu.

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...