Bayraktar KIZILELMA bir kez daha semalarda: 2. uçuş testini tamamladı
Yerli imkanlarla geliştirilen insansız savaş uçağı Kızılelma ikinci testten de başarıyla geçti. Müjdeli haberi Baykar Teknoloji Genel Müdürü Selçuk Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu. Bayraktar, "Bayraktar KIZILELMA'mız 2. Uçuş Testi’ni de başarıyla tamamladı. Ufku açık olsun" dedi. Kızılelma'nın donatım faaliyetleri ve olgunlaştırılması 2023 yılı boyunca yapılacak. 2023 sonu 2024 başı gibi seri üretime geçilmesi hedefleniyor.
Türk savunma sanayisinin en önemli projelerinden olan Bayraktar KIZILELMA'dan yine sevindirici haber geldi.
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Twitter'dan KIZILELMA'nın ikinci test uçuşuna ait görüntüleri paylaştı.
UFKU AÇIK OLSUN!
Bayraktar, paylaşımında "Bayraktar KIZILELMA'mız 2. Uçuş Testi’ni de başarıyla tamamladı. Ufku açık olsun" sözlerine yer verdi.
Türk mühendisleri tarafından geliştirilen insansız hava aracı Bayraktar Kızılelma, düşmana korku salıyor. Sabırsızlıkla beklenen Kızılelma, Bayraktar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar'ın "Zor tutuyoruz" ifadeleri sonrası ilk kez havalanmıştı.
DÜŞÜK RADAR
Bayraktar KIZILELMA, tasarımından elde edeceği düşük radar izi sayesinde en zorlu görevleri başarıyla gerçekleştirecek. 6 ton kalkış ağırlığına sahip olması hedeflenen Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı milli olarak geliştirilen tüm mühimmatları kullanacak ve planlanan 1500 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesiyle büyük bir güç çarpanı olacak. İnsansız savaş uçağı, milli AESA radar ile yüksek durumsal farkındalığa da sahip olacak.
DENGELERİ DEĞİŞTİRECEK
İnsansız hava araçlarından farklı olarak agresif manevralarla insanlı savaş uçakları gibi hava-hava muharebesi gerçekleştirebilecek olan Bayraktar KIZILELMA, yerli hava-hava mühimmatları ile hava hedeflerine karşı da etkinlik sağlayacak. Bu kabiliyetleriyle harp sahasında dengeleri değiştirecek. Türkiye’nin caydırıcılığında çarpan etkisi yapacak.
2023 İHRACATLA BAŞLADI
Baykar, 2023 yılına Kuveyt Savunma Bakanlığı ile imzalanan 370 milyon dolarlık ihracat sözleşmesi ile başladı. Baykar, 2003 yılında İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin yüzde 75'ini ihracattan elde etti. 2021'de Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu. 2022’de imzalanan sözleşmelerde ihracat oranı %99.3 olan Baykar, 1.18 milyar dolarlık ihracat yaptı. Savunma ve havacılık sektörünün en çok ihracat gerçekleştiren firması olan Baykar’ın 2022 cirosu 1.4 milyar dolara ulaştı. Rekabete dayalı süreçte Amerika, Avrupa ve Çinli rakiplerini geride bırakan Baykar’ın Kuveyt Savunma Bakanlığı ile imzaladığı anlaşmayla beraber Bayraktar TB2 SİHA için ihracat sözleşmesi imzalanan ülke sayısı 28 oldu. Ayrıca, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şu ana kadar 5 ülke ile ihracat sözleşmesi imzaladı.