İsmi efsane komutandan, gücü milli teknolojiden! Savaş uçakları ‘TOLUN’la vuracak
Savunma sanayii alanındaki başarılarına bir yenisi eklendi. Adını Suriye ve Mısır fatihi Türk komutandan alan "TOLUN" mühimmatı artık savaş uçaklarımızın silahı olacak.
Savunma sanayii alanındaki başarılarına bir yenisi eklendi. Türkiye yerli ve milli ürünleri üreterek gücününe güç katıyor, caydırıcılığı artırıyor hem de bu ürünlerin ihracatını yaparak önemli bir gelir elde ediyor.
Elbette bu yolda yürünen pek çok firma var. Bugün de "Aselsan" imzalı TOLUN’dan bahsedeceğiz. Adını Suriye ve Mısır fatihi Türk komutanı Ahmet Bin Tolun’dan alıyor…
Nedir yetenekleri, daha yakından bakalım:
DÜŞÜK İKİNCİL HASAR ETKİSİ
TOLUN, hava platformundan çoklu taşıma salanıyla atılabilen, sert ve yumuşak kara hedeflerine karşı kullanılabilen INS/GPS güdümlü mühimmat.
100 kilometre menzile sahip, hem delici etkinlikli hem de parçacık etkili harp başlığı varyantlara sahip. TOLUN, bu yüksek etkinlikleri gerçekleştirirken düşük ikincil hasar etkisi gösteriyor.
Yapısal olarak güçlendirilmiş hedeflere ve sığınaklara karşı etkin olarak kullanılabiliyor çünkü 1 metreye kadar güçlendirilmiş betonu dahi delebilecek kapasiteye sahip. Ayırca içeride patlama özelliğiiyle Türk savunma sanayii için son derece stratejik bir ürün.
TOLUN güdümlü mühimmat, savaş uçaklarına eşsiz bir kapasite sunuyor. Tek bir savaş uçağı, TOLUN sayesinde 16 adede kadar minyatür bomba taşıyabiliyor. Bu da, herhangi bir hedefe yapılan saldırıda etkinliği ve gücü ciddi şekilde artıran bir özellik.
"Man-in-the-Loop" özelliğiyle pilotla mühimmatın etkileşimi sağlanırken, anlık olarak hedef güncellemesi yapılabilecek
"Kızılötesi Arayıcı Başlık" sayesinde minyatür bomba, geçmiş varyantta olduğu gibi sadece hareketsiz hedeflere değil, hareketli hedeflere karşı da etkili bir mühimmat olacak.
35 MİLYON DOLARLIK İMZA
ASELSAN, uluslararası bir müşterisine 35 milyon dolar değerinde bir anlaşma yaptı.
Yakında bu füze için yarışa girecekler. Uzmanlara göre bu anlaşma, sadece bir ürün satışı olarak görülmemeli; aynı zamanda Türkiye'nin savunma sanayii sektöründeki büyüme ve etkinliğinin yansımaları.
Uzmanlar, gelecekte bu tür anlaşmaların artarak devam edeceğini ve Türkiye'nin bu alandaki etkinliğini daha da artıracağını belirtiyorlar. Çünkü Türkiye sadece yüksek kaliteli ürünler üretip ekonomik kazanç elde etmekle kalmıyor. Aynı zamanda uzun vadeli sürdürülebilir stratejik ortakların da kapısını aralıyor. Yani yakında bu füze için ülkeler yarışa girerse hiç şaşırmayın.