Yerli SİHA'ların vurucu gücü: Kemankeş... Yapay zeka ile hedefi ıskalamıyor!
Savunma sanayisinde "Bayraktar", "Kızılelma", "Kaan", "Hürjet" gisi yüz akı projelerin heyecanı sürerken son zamanlarda kulaklara, teknoloji harikası bir yerli ve milli ürün daha çalınmaya başladı: Kemankeş!
Türkiye savunma sanayisinde yüzde 80 yerliliğe ulaştı. Hal böyle olunca başarı ve azimle gerçekleşen projelerin ünü de ülke sınırlarını aştı. Bu ürünlerden biri de yerli ve milli seyir füzesi Kemankeş!
HİNTLER YAZDI: "CANAVAR KAMERALI"
Hindistan menşeli "The Eurasia" isimli internet sitesi, Baykar üretimi olan Kemankeş’i okuyucularına tanıttı. Site, yapay zeka destekli platformun görüntüleme sistemi için "canavar kameralı" ifasini kullandı.
Peki yapay zeka derken kastedilen ne, gelin biraz daha yakından bakalım!..
Stratejik hedeflere karşı kullanılmak üzere Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen mini akıllı seyir füzesi Kemankeş, 27 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında Atatürk Havalimanı’nda, TEKNOFEST 2023 kapsamında ilk kez sergilenmişti.
Açılır kapanır kanatlarıyla ilgi çeken Kemankeş’in özellikle "yapay zeka" destekli optik yönlendirme sistemine çok konuşulmuştu.
TESTLERDE TAM İSABET
Akıllı füze, haziran ayında da, Keşan’da Bayraktar TB2 ile gerçekleştirilen ilk atış testinden başarıyla geçti.
Yapay zekâ destekli optik güdüm sistemi sayesinde hedefini tanıyarak, zorlu hava şartlarında dahi tam isabetle imha kabiliyetine sahip olması onu rakiplerinin önüne çıkarıyor.
Peki Kemankeş’in özellikleri neler ve hangi platformlara entegre edilebiliyor?
-Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği bu mini akıllı seyir füzesi Bayraktar AKINCI TİHA, Bayraktar TB2 SİHA ve Bayraktar TB3 SİHA’larla kullanılabilecek.
-1 saat havada kalacak ve sahip olduğu jet motoru sayesinde süratle yol alarak düşman gerisindeki en riskli hedeflere karşı etkinlik gösterecek.
-Ayrıca yapay zekâ destekli otopilot sistemi ile otonom uçuş yapabilecek.
-Gece ve gündüz şartlarında görev yapabiliyor, barındırdığı Anti-jamming teknolojisi sayesinde elektronik karıştırmalardan etkilenmeyecek şekilde geliştirildi.
-Kemankeş, tüm görüş hattı haberleşmesini bağlı olduğu platform ile sağlıyor böylece elde ettiği tüm telemetri bilgilerini ve kamera görüntüsünü platform üzerinden yer kontrol istasyonuna ileterek verilerin takibini mümkün kılıyor.
ADI OSMANLI'DAN GELİYOR
Füze, sadece AKINCI TİHA, Bayraktar TB2 SİHA ve Bayraktar TB3 SİHA alan ülkelere ihraç edilecek.
Peki savunma sanayinde çığır açan bu projenin adının nerden geldiğini biliyor musunuz? Hemen söyleyelim…
Kemankeş, Osmanlı dönemlerinde ok atan kişileri tanımlamak için kullanılan bir kelimeydi.
Yani adını en zorlu şartta dahi hedefi tam isabetle vuran tarihimizdeki okçulardan alıyor.