Tgrt Haber

'1 milyar' kez görüntülenen tweet sosyal medyayı ikiye böldü!

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Business Insider
17 Haziran 2023 16:51 - Güncelleme : 17 Haziran 2023 16:53
'1 milyar' kez görüntülenen tweet sosyal medyayı ikiye böldü!

Bir kullanıcının paylaştığı tweetin "1 milyar görüntülendi" olarak gözükmesi sosyal medyada yankı uyandırdı. Peki bu gerçekten mümkün mü?

Sosyal medya platformu Twitter, zaman zaman tartışmalara yol açan olaylara sahne olurken; son olarak bir kullanıcının paylaştığı tweetin 1 milyardan fazla görüntülenme sayısına ulaşması sosyal medyayı ikiye böldü.

Dünya nüfusu yaklaşık olarak 8 milyar insandan oluşuyor. Twitter ölçümlerine göre @tamsully12 rumuzlu bir hesap tarafından paylaşılan bir tweet, insanlığın yaklaşık sekizde biri tarafından görüntülenmiş durumda. Üstelik 11.000'den az takipçisi olmasına rağmen.

TWİTTER'IN ALGORİTMASI TARTIŞMA KONUSU OLDU

Kullanıcıların, tweetin bu kadar yüksek görüntülenme sayısına ulaşamayacağını iddia etmesinin ardından olay viral hale geldi. Twitter'ın görüntülenme sayılarını şişirerek olduğundan daha yüksek gösterdiğini iddia eden kullanıcılar, Elon Musk​'ın hesabını etiketleyerek "Bu gerçek mi? Nasıl oluyor?.." dediler.

Sarah Bellum'un paylaştığı tweet 2 binden fazla retweet alırken, 20 bini aşkın kişi tarafından beğenildi. Ayrıca en az 90 bin kişi tweeti alıntıladı ve 10 binden fazla Twitter kullanıcısı paylaşımı yer işareti olarak ekledi.

https://twitter.com/tamsully12/status/1661360147074097152

Paylaşımın yüz binlerce kişinin ilgi odağına yerleştiği açık, ancak 1 milyar kişi tarafından görülmüş olması pek de mümkün gözükmüyor. Bu noktada Twitter'ın görüntülenme sayılarını neye göre belirlediğine dikkat etmek gerekiyor.

Sosyal medya platformu, görüntülenme sayısının ölçümüne kimlerin dahil edildiğini şöyle açıklıyor: "Tweetinizi gördükleri yer (ör. Anasayfa, Arama, Profiller) veya sizi takip edip etmediklerinden bağımsız olarak herhangi birinin Tweetinizi görüntülemesi görüntülenme olarak sayılır. Bir yazarın kendi Tweetini görüntülemesi bile görüntülenme olarak sayılır."

Twitter, bir tweet her görüntülendiğinde ayrı bir görüntülenme olarak sayıldığını da ekliyor. Örneğin bir kişi aynı tweete 5 kere bakması durumunda, "5 görüntülenme" olarak sayılmış oluyor.

Şirketin bu açıklaması doğrultusunda, Sarah Bellum adlı kullanıcının tweetinin toplamda 1 milyar kez görüntülenmiş olduğu söylenebilir. Yani 1 milyar farklı kişinin görüntülediğini düşünmek doğru değil. Örneğin teorik olarak 1 kişi aynı tweeti 1 milyon kere görüntülenmiş olabilir, bu durumda paylaşım 1 milyon görüntülenme almış olarak sayılıyor.

Kaynak: Business Insider, Derleyen: Ömer Faruk Doğan

Kaynak: Business Insider
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...