Tgrt Haber

1 yıldan az süre kaldı: Dünya’yı bekleyen yeni tehlike... Uzmanlar uyardı!

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Sciencealert
23 Nisan 2023 14:49 - Güncelleme : 23 Nisan 2023 15:00
1 yıldan az süre kaldı: Dünya’yı bekleyen yeni tehlike... Uzmanlar uyardı!

Güneş’te yaşanan patlamalar Dünya’ya çok ciddi zararlar vermese de, uzmanlar olası duruma karşı insanları uyarıyor. Şimdi ise Güneş'in zirve noktasına ulaşacğı yeni patlamalar için de uzmanlar uyarıda bulundu.

11 yıllık döngüsünün zirve noktasına yaklaşan Güneş, bu dönemde şiddetli fırtına ve patlamalar yaşayacak. 

Bilmeyenler için Güneş’te yaşanan patlamalar, Güneş’te meydana gelen büyük enerji salınımları olarak tanımlanıyor. Salınımlar sonucunda uzaya yüksek hızda plazma yayılırken, bunun Dünya’ya yansıması da manyetik olarak gezegenimize etki ediyor.

Kısa süre önce bilim insanları, 2025 olarak belirtilen ve zirve noktası olması beklenen Güneş patlaması​ için tarihi geriye çekti. Öyle ki bu patlamanın bir yıl erken geleceği, bunun 6/12 ay içinde zirve yapacağı söyleniyor. 

DÜNYA’YI BEKLEYEN TEHLİKE: GÜNEŞ FIRTINASI​ YAKLAŞIYOR!

Güneş fırtınaları, Dünya'daki elektronik sistemleri, uydu haberleşmesini, GPS sinyallerini ve elektrik şebekelerini bozabilir.

Bununla beraber yörüngedeki astronotlara ve uçaklardaki yolculara zarar verebileceğini de belirtmekte fayda var.

1 yıldan az süre kaldı: Dünya’yı bekleyen yeni tehlike... Uzmanlar uyardı!

Güneş fırtınalarının sıklığı ve şiddeti, Güneş'in manyetik aktivitesine bağlı iken, Güneş'in manyetik aktivitesi 11 yıllık bir döngü izliyor.

Bu döngünün en düşük seviyesine solar minimum, en yüksek seviyesine ise solar maksimum deniyor.  Güneş 2019 yılında 25. döngüsüne girdi ve 2025 yılında solar maksimuma ulaşacağı söyleniyor.

2024’TE GERÇEKLEŞMESİ BEKLENİYOR

Uzmanlar, solar maksimumun beklenenden bir yıl önce gelebileceğini öne sürüyor. Bu da 2024​ yılında daha güçlü ve sık Güneş fırtınalarının yaşanabileceği anlamına geliyor.

Dünya'nın bu fırtınalara hazır olması gerekir. Çünkü son derece güçlü bir Güneş fırtınası, küresel çapta bir felaketle karşılaşmamıza neden olabilir.  Bu nedenle bilim insanları, Güneş'in aktivitesini yakından takip ediyor ve olası senaryolar için önlemler alıyor.

Kaynak: Sciencealert sitesinden derlendi

Kaynak: Sciencealert

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...