Tgrt Haber

20 milyon yıl önce ortadan kaybolmuştu: Çin Denizi’nin temelini oluşturan levha yeniden keşfedildi

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Space.com
18 Ekim 2023 16:52 - Güncelleme : 18 Ekim 2023 16:58
20 milyon yıl önce ortadan kaybolmuştu: Çin Denizi’nin temelini oluşturan levha yeniden keşfedildi

Bilim insanları yakın zamanda büyük bir keşfe imza attı. Yaklaşık 20 milyon yıl önce ortadan kaybolan Pontus levhası, kayboluşundan uzun süre sonra yeniden keşfedildi. 

Dünyanın jeolojik tarihinde, bugün var olmayan ve milyonlarca yıl önce kaybolmuş devasa tektonik levhaların var olduğu uzun süredir kabul görmüş bir gerçektir. Ancak yakın zamanda yapılan bir keşif, bu kayıp levhaların hala bize bazı ipuçları verebileceğini ortaya koydu. Uluslararası bir araştırma ekibi, yaklaşık 20 milyon yıl önce kaybolan dev bir tektonik levhanın "hayaletini" ortaya çıkardı.

Space.com'a göre Güney Çin Denizi​'nin temelini oluşturan, uzun süredir kayıp olan tektonik levha, ortadan kaybolmasından 20 milyon yıl sonra yeniden keşfedildi.  Bu keşifle bilim dünyası bir kez daha büyük bir olaya şahitlik etmiş oldu. İşte detaylar.

20 MİLYON YIL SONRA YENİDEN KEŞFEDİLDİ

Bu olağanüstü keşif, sismik dalgaların Dünya'nın derinliklerine nasıl yayıldığına dair verileri analiz ederek gerçekleştirildi. Bu teknik, Dünya'nın iç yapısının bir tomografisi gibi çalışarak, manto içerisindeki eski levha kalıntılarını tespit etmeye yardımcı oldu. Bu kalıntılar, Dünya'nın yüzeyinden çok daha derinde, manto tabakasında bulunmaktadır ve sismik dalgaların bu bölgelerde nasıl hareket ettiğini inceleyerek bu "hayalet levhaları" belirlemek mümkün hale geldi.

20 milyon yıl önce kaybolmuş olan bu mega levha, bugün var olan levhaların birleşmesi, ayrılması veya kaybolması sonucunda oluşan jeolojik yapıların bazılarına ışık tutabilir. Ayrıca bu keşif, levhaların hareketlerini, dağılımlarını ve etkileşimlerini daha iyi anlamamıza yardımcı olacak ve Dünya'nın tektonik tarihini daha ayrıntılı bir şekilde aydınlatma potansiyeline de sahip.

Araştırmanın başında olan Dr. Elena Morosova, "Bu, Dünya'nın derinliklerinde kaybolmuş bir dönemi yeniden keşfetmek için oldukça iyi bir fırsat. Bu mega levha, Dünya'nın jeolojik tarihindeki diğer birçok olayın anahtarı olabilir." şeklinde konuştu.

Tektonik levhanın keşfi, biliminin ötesinde, Dünya'nın evrimsel geçmişi, volkanik aktiviteler ve depremler hakkındaki anlayışımızı derinleştirebilir. 

Kaynak: Space.com

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...