Tgrt Haber

50 yıldır bekleniyordu: NASA, Artemis roketini Ay'a fırlattı!

16 Kasım 2022 10:43 - Güncelleme : 16 Kasım 2022 10:44
50 yıldır bekleniyordu: NASA, Artemis roketini Ay'a fırlattı!

İnsanlığı Ay'a taşımayı planlayan NASA, hedeflerine ulaşmak için 50 yıldır beklenen Artemis I görevini resmen başlattı. Daha önce birkaç sorunla karşı karşıya kalan roket, kısa süre önce Florida'dan fırlatıldı.

Yıllar sonra yeniden Ay​ görevine dönme kararı alan NASA​, bugüne kadar ki en büyük projelerinden Artemis I igörevi için SLS roketini ateşledi. 

Daha önce yaşanan teknik sorun ve aksaklıklardan dolayı ertelenen fırlatma, bugün erken saatlerde gerçekleşti. İnsansız olarak fırlatılan roket, 322 fit uzunluğunda ve Orion kapsülüyle yolculuğa çıktı.

ARTEMIS I, AY'A FIRLATILDI

25 gün sürecek test uçuşunda NASA, gerekli araştırmaları yapacak ve insanlığı Ay'a götürme hedefinde önemli bir ilerleme daha kaydedecek.

Yaklaşık 2 milyon 92 bin kilometre yol kat edecek Orion uzay aracının, yörünge etrafında görevini tamamlamasının ardından 10 Ekim 2022 tarihinde 39 bin 428 kilometre/saat hızla atmosferimize girmesi ve Dünya’ya iniş yapması bekleniyor.

50 yıldır bekleniyordu: NASA, Artemis roketini Ay'a fırlattı!

Her şey yolunda giderse NASA'nın uzay aracı, San Diego kıyılarında Pasifik Okyanusu'na indirilecek.

Önümüzdeki yıllarda ise NASA, Ay'a gönderdiği bu uzay aracıyla ilk insanlı uçuşu da yapabilir. Tahminlere göre insanlık, 2025 yılına kadar Ay'a gönderebilecek. Tabii ki net bir şeyler söylemek için henüz çok erken.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...