Tgrt Haber

74 gün su altında yaşadı: Vücudundaki değişim 'yok artık' dedirtti!

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Science Alert
19 May 2023 12:46 - Güncelleme : 19 May 2023 12:48
74 gün su altında yaşadı: Vücudundaki değişim 'yok artık' dedirtti!

ABD'li bir profesör 9 metre derinlikteki bir suyun altında 74 gün boyunca yaşamayı başardı. Bu rekor ile tarihe geçen Dr. Joseph Dituri yüzeyde en çok özlediği şeyi de açıkladı.

Floridalı üniversite profesörü Dr. Joseph Dituri, 9 metre derinlikteki bir lagünün altında bulunan Jules Undersea Lodge isimli su altı otelindeki 74'üncü gününü 13 Mayıs'ta tamamladı. Önceki rekor burada 73 gün kalabilen bir başkasına aitti.

Eski deniz subayı olan Dr. Joseph Dituri, Deniz Kaynakları Geliştirme Vakfı tarafından organize edilen Neptün 100 Projesi kapsamındaki görevi için su altı oteline indi. Konuyla ilgili yaptığı açıklamada süreci sona erdirmek istemediğini, otelde 100'üncü gününü tamamladıktan sonra su üstüne çıkmayı planladığını belirtti.

AMACI GELECEK NESİLLERE İLHAM VERMEK

Dr. Joseph Dituri, The Independent'a yaptığı açıklamada ilkgünden itibaren gelecek nesillere ilham vermek amacıyla bu göreve katıldığını belirtti. Deniz altındaki yaşamı inceleyen bilim insanlarıyla röportaj yapmak ve insan vücudunun zor şartlarda nasıl işlediğini de öğrenmeyi hedefine koyduğunu söyledi.

Dituri su altında bulunduğu süre boyunca bir dizi fiziksel ve psikolojik sağlık taramasından geçirildi.

74 gün su altında yaşadı: Vücudundaki değişim 'yok artık' dedirtti!

Yaygın olarak bilinen bir hipoteze göre, basınç artışına maruz kalmanın insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri var. Aynı zamanda çeşitli hastalıkların iyileşmesine de katkı sağladığı düşünülüyor. Profesör bununla ilgili Nisan ayında The Independent'a yaptığı açıklamada;

"Şu anda sahip olduğum basıncın yaklaşık yarısına maruz kaldığınızda, dolaşımınızdaki kök hücre sayısını ikiye katlayacağınızdan eminiz. Daha uzun telomerlere sahip olacağım, potansiyel olarak yaşlanmayı tersine çevirebilirim ve burada olduğumda kemik yoğunluğu ve kas da kazanacağım." ifadelerini kullandı.

BOYU KISALACAK

Bilim insanları ayrıca, görev sırasında vücuduna uygulanan basınç nedeniyle Dr. Joseph Dituri'nin boyunun yaklaşık bir inç kadar (yaklaşık 2,5 cm)kısalacağını tahmin ediyor.

Dituri ayrıca su altında geçirdiği süre boyunca yepyeni bir tür keşfettiğini de söyledi. "Tek hücreli bir siliat, bilim nezdinde yepyeni bir tür olduğuna inandığımız tek hücreli bir organizma bulduk" diyen profesör, daha önce insanların bu bölgeye defalarca kez inmiş olmasına rağmen bu türün keşfedilmemiş olmasına dikkat çekti.

Okyanusun altında yaşamaktan keyif aldığını söyleyen Dituri, yüzeyde en çok özlediği şeyin ise Güneş olduğunu "Güneş hayatımda önemli bir faktör olmuştur. Genellikle beşte spor salonuna giderim ve sonra geri gelip güneşin doğuşunu izlerim.” ifadeleriyle açıkladı.

Kaynak: Independent

Derleme: Ömer Faruk Doğan

Kaynak: Science Alert
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...