Tgrt Haber

780.000 yıl öncesine ait: Eski insanların yaşamı hakkında önemli bilgiler ortaya çıktı!

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Nature Ecology and Evolution
15 Kasım 2022 10:14 - Güncelleme : 15 Kasım 2022 10:16
780.000 yıl öncesine ait: Eski insanların yaşamı hakkında önemli bilgiler ortaya çıktı!

İnsanlığın çok eski geçmişinde ne yedikleri ve yemekleri nasıl yaptığı merak edilen konulardan biriydi. Uzmanlar bu alanda birçok çalışma yürütürken, yakın zamanda ulaşılan bir sonuç kafalardaki soru işaretini gideriyor olabilir.

Bilim insanları, arkeolojik çalışmalar yaparak eskiden yaşayan canlılarla ilgili çok önemli bilgiler elde ediyor. Yüz yıllar öncesinde yaşayan dinazorlara dair kalıntılara ulaşılırken, yine aynı dönemden kalan insan​ kalıntıları da bulunabiliyor.

Çok uzun yıllar öncesinde, bundan 600-700 yıl evvel yaşayan insanların nasıl yaşadığına dair halen çalışmalar yürütülmekte. O dönemdeki insanların yaşam koşulları ve ne tür yemekler yediği araştırılırken, yakın zamanlı bir çalışmada yeni bulgular ortaya çıktı. Elbette bu bulgu, o dönemdeki insanların temelde yemekleri nasıl pişirdiğini açığa çıkarıyor.

PİŞİRME YÖNTEMİ, ÇOK UZUN YILLARA DAYANIYOR

Eski insanların da tıpkı bizler gibi gıdalar tükettiği daha önce ortaya çıkmıştı. Ancak uzun yıllardır yapılan bir çalışma, o dönem yaşayanların yemeği nasıl pişirdiği sorularını akla getiriyordu. Neyse ki son keşifle bu soru net bir cevap bulmuş olabilir.

Bilim insanları, eski insanların yemekleri nasıl pişirdiğine dair araştıramalar yürütüyordu. Önceki çalışmalarda pişirme yönteminin o dönemde var olduğuna dair sonuçlar bulunmuştu. Şimdi ise İsrailli bilim insanları aynı iddiayı destekleyen yeni keşifler yaptı.

780.000 yıl öncesine ait: Eski insanların yaşamı hakkında önemli bilgiler ortaya çıktı!

ÖlüDeniz'in kuzey kesiminde çalışan uluslararası bir bilim insanı ekibi, tarihöncesi insanlar tarafından yapılan en erken yemek pişirme belirtilerini bulduğunu iddia ediyor.

Gesher Benot Ya'aqov adlı bir arkeolojik alanda, antik sazan benzeri balık kalıntıları, 780.000 yıl önce dikkatlice ısıtıldığına dair işaretler gösteriyor.

Keşif, ilk insanlar tarafından kontrollü ateş kullanımının en eski kanıtı değil, ancak Avrasya'daki en eski kanıt olmasıyla dikkat çekiyor. Zira Afrika'da 1,5 milyon yıl öncesine dayanan kömür ve yanmış kemik kalıntıları da bulunmuştu. Son çalışmayla bu keşif bir kez daha desteklenmiş oldu.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan primatolog Richard W. Wrangham, '' Balıkların tam olarak nasıl pişirildiğini bilmiyoruz, ancak yüksek sıcaklıklara maruz kaldıklarına dair kanıt bulunmadığından, doğrudan ateşte pişirilmedikleri ve atık veya yakma malzemesi olarak ateşe atılmadıkları açıktır.'' ifadelerini kullandı. 

Wrangham'ın açıklaması, balıkların o dönem bir ısınma malzemesi olarak kullanılmadığını, dolayısıyla ısıya maruz kalmalarının yemek ihtiyacını karşılamasına bağlıyor. Diğer yandan aynı ekibin yakın analizinde, eski tatlı su balık dişlerinin yakınlardaki bir gölde bulunduğunu ve yemek pişirmek için uygun sıcaklıklara maruz kaldığını gösteriyor. 

Kaynak: Nature Ecology and Evolution
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...