ABD medyasından Bayraktar Kızılelma'ya övgü dolu sözler: Drone endüstrisinin doruk noktası
Baykar'ın ürettiği ve ikinci test uçuşunu da başarıyla tamamlayan milli insansız savaş uçağı Kızılelma'ya dünyanın dikkatini çekmeye devam ediyor. ABD medyasında övgülerle bahsedilen Kızılelma, Türkiye'nin gelişmekte olan drone endüstrisinin 'doruk noktası' haline gelebileceği belirtildi.
Baykar Teknoloji tarafından yerli, milli ve özgün olarak geliştirdiği Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, 23 Ocak'ta ikinci test uçuşunu da başarıyla gerçekleştirdi. Türk havacılık tarihinde yeni bir dönemin perdesini açan Bayraktar Kızılelma'nın başarısı dünyada geniş yankı bulmaya devam ediyor. Tarihi değiştirecek Kızılelma'yı mercek altına alan ABD medyası, övgü dolu sözler sıraladı.
"DORUK NOKTASI OLABİLİ"
ABD merkezli Business Insider Haber sitesi, Türkiye'nin son 10 yıl içinde insansız hava araçları konusunda bir güç merkezi haline geldiğinin altını çizdi. İHA ve SİHA'larımızın geçtiğimiz yıl savunma sanayisinin yıldızı olduğunu ve ihracatlarının 2021 yılına göre yüzde 80'lik bir artışla 871,5 milyon dolar olduğunu yazan site, Kızılelma'yı 'Türkiye'nin güçlü drone endüstrisi yeni bir kilometre taşının eşiğinde' ifadeleriyle manşete taşıdı.
Business Insider yazısında, Ukrayna'ya savaşta büyük bir güç katan Bayraktar TB2'leri üreten Baykar pazarın çoğunluğuna hakim olduğunu ve bu yıl 24 ülke için 400'den fazla TB2 ürettiğini belirtti. Dünyada ses getiren Baykar'ın üretiği SİHA'ların arasında sadece TB2 olmadığını dikkat çekilen yazıda, 23 Ocak'ta adından sıkça söz ettirecek Kızılelma'nın ikinci uçuş testini başarıyla gerçekleştirdiği hatırlatıldı.
"BAYKAR'IN BAŞ TACI"
'Baykar'ın baş tacı' dedikleri Kızılelma'nın Türkiye'nin gelişmekte olan drone endüstrisinin doruk noktası haline gelebileceğini belirtilen sitede, Kızılelma'nın teknik özelliklerini sıraladı.
32 fit kanat açıklığı, 500 deniz mili menzili ve 35 bin feet operasyonel irtifaya sahip Kızılelma'nın 1500 kilogram faydalı yük kapasitesi olduğunu ve yaklaşık 5 saat uçabileceğini belirten site, savaş uçağının ayrıca kendini görünmez kılacak özelliklere sahip olduğunu yazdı.
Insıder, Kızılelma'nın 2013 yılından beri geliştirildiğini ancak son yıllarda hızlı bir şekilde ilerlediğine dikkat çekti ve bunu Ankara'nın yerli savunma sanayisini geliştirmeye verdiği önemin bir yansıması olarak olarak değerlendirdi.